Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2009 17:39 - Етимологични закономерности в името на град Мелник
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2254 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 24.09.2009 21:01


Оригинална статия на Димитър Георгиев - Даков

Според старата и по-първа етимологична теория за името на град Мелник академик Иван Дуйчев смята, че името Мелник има чисто славянски произход. Това той излага в своя труд от 1989 година наречен "Очерк върху средновековната история на Мелник". - В: Мелник. Градът в подножието на Славова крепост, София, Издателство на БАН, т.1.Името се извежда от старинната славянска дум мел - бяла глина, креда с което се означават скалите, сред които е разположен градът.
В действителност обаче това не е така и този подход за обяснение на името на града не е подчинен на етимологичната логика, а на предположение. Все пак основатели на града няма как имат предвид бялата глина и креда, с която се ознамават скалите около града, а някакъв друг мащабен и съществен за ялата околност белег.
Типичен само за района на Мелник и единствено в цялата околност са разположените там Мелнишки пирамиди. По-тъмния цвят на пясъчниците, които образуват пирамидите около Мелник е дал основание на тоавашните жители на града да го нарекат с гръцката дума за потъмнял и тъмен, която има два варианта "мелас" и "меланос". Тя е съставна дума на медицинския термин мелена, чийто корен също произлиза от от дума мелас, с таз особеност, че втората буква е се изписва като дифтонг. Тъй като етимологическия произход на името Мелник категорично показва неговия гръцки произход, старото име категорично звучи по един и същи начин без разлика в произношението - Меленико, Меленикон. Заради граничното разположение на града между  Византия и България, той често е ту български, ту византийски. Българите превеждали писмените две гръцки форми на името Меленико и Меланико, Меленик и Малник, махайки гръцкото окончание. Така най-старите и изходни имена на града били двете дифтонгиални форми Меленик и Меланик. Последната форма заради обеззвучаването на а между л и н лесно се трансформира в окончателното име Меланик-----> Мелник.
В гръцкия език съществуват различни прилагателни за думата черен в зависимост от нюансите на цвета - маурос, мелас, меланос. С други думи етимолоичната хипотеза на академик Иван Дуйчев и моята, са изправени една срещу друга на нокти, защото според дадените обяснения в един и други случай за произхода на имената са използвани два срещуположни цвята. Оставам на читателите и от уважение към академика да направят сами своите изводи за достоверността на произхода на името на град Мелник.
Съдбата на гръцките дифтонги в българския език клони към "е" както е при имената на село Емона и нос Емине, които заради близостта до гръцките черноморски колонии са запазили корена на древното име на планината Аемон (Стара Планина) с гръцки произход. Именно този помощен пример ни изяснява, че Мелник е имал два близки топонима - единия Меланик от мелас и меланос, от който идва българското название и другия Меленик (Меленико), който идва от корена мелаена с дифтонг. Напомняме, че вариациите на топонима са резултат от езиковата мода и с течение на времето единия топоним е надделял на другия, а именно този, който е достигнал до наши дни.
С едно малко отклонение можем да предположим, че корена на планината Аемон, може да египетския бог на слънцето Амон.



Тагове:   Мелник,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14431085
Постинги: 5334
Коментари: 10421
Гласове: 19316
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031