Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2009 22:17 - Най еротичната българска поза - как прабългарите правили секс?
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 4806 Коментари: 1 Гласове:
12



Историкът Димитър Овчаров смята, че това е рисунка на скучаещ войник на крепостните стени на Преслав. Картината всъщност ни показва много повече и въпреки предположението, че е сакрализация на сексуалния акт, няма как войникът да разбира от сакрализация и да рисува толкова добре схемата на рисунката. Рисунката повече подхожда на колобър, отколкото на войник. При продължителните войни, които съпътстват царуването в Преслав, колобърите са били натоварени с насърчаване зачеването на мъжки рожби, които са били необходими за попълване на войската.
С времето, особено след масовото изтребление на боляри и колобъри от Борис I Михаил, техните функции западат и обществената им ниша остава празна, защото те съставят най-силната реакция срещу нововъведената християнска религия. Симеон очевидно е толерирал остатъците от колобърската каста след смъртта на Борис в своята войска. Нека не забравяме, че най-силната демографска криза е налице при Симеон. Продължителните и изтощителни войни, които води трайно омаломощават българския етнос и вероятно тази рисунка е именно от този период. В допълнение благодарение на прадядо си хан Крум и присъединяване на обширни територии от влашко е възможен успеха на Симеон. Но точно по това време в земите отвъд Дунав нищо не е известно както се случва. По всяка вероятност Борис не успява да покръсти цялата страна. Реакцията срещу християнството на аварските българи в земите на Север от Дунав може би е една от причините за нетрайно владените територии по тези места. Това е причината влашките територии да отпаднат от владенията на България още по времето на цар Петър. Силно религиозният цар Петър  Първи е привърженик на мира в пълно съответствие с християнския морал и след хуманитарната катастрофа от войните на Симеон. Тази причина заедно с религиозната реформа и смяната на старите колобърски порядки със следването на новите християнски и миролюбиви принципи водят до последвалата "криза на вярванията" и въпреки последвалия 40 годишен мир, България постепенно тръгва по пътя на политическата криза и икономическата девалвация. Тези явления са общи и за Византия като резултат от между държавния антаонизъм и продължителните българо-византийски войни.

image

 

Сексуалната сцена напомня поза от индийската кама сутра и освен силното й еротично значение и високия вкус на сексуалното преживяване при прабългарите, тя представлява истинска сакрализация на сексуалната дейност и нейната обществена значимост в живота на прабългарското общество. От извършването на определени ритуали зависило дали зачеването ще донесе момче или момиче. Несъмнено сексът е бил подчинен на препогативите на колобърите. Те са били натоварени със заклинанията и отговорни за желаните резултати.
Прочитане на символите: веещата се коса на война е белег, че той заедното със жената са възседнали елен. Еленът е символ на мъжкото начало. Клонката в ръката на война е част от ритуала, целебна билка или начин да се укроти и успокои елена докато трае съвкуплението-езда. Дори в нашите съвременни представи тази сексуална фантазия и опитност ни прави бледи копия на нашите деди и тяхното сакралното отношение към секса. Огромната социална значимост на секса не се е загубила и в прозрението каква ще е рожбата на бъдещата майка и в ден днешен. Рисунката е феноменална с това, че представя еленът като опитомено домашно животно по нашите земи - една типична практика за номадските народи.  




Тагове:   как,   най,


Гласувай:
12



1. анонимен - Страхотна поза!
10.05.2012 19:20
Няма как да не се опита... ;-Р
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14495436
Постинги: 5337
Коментари: 10423
Гласове: 19325
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930