Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2009 22:50 - Мамутите, пирамидите и Стоунхендж
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1322 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 13.09.2009 14:05


Историците и физиците и до ден днешен днешен се чудят на каменните творения на човечеството - пирамидите и Стоунхендж - непонятно е за тях как човешката сила би стигнала за изграждане на тези огромни инженерни творения. Дори и армии роби не биха могли да повдигат подобни тежки каменни блокове на такава височина, както при въпросните паметници. Какво оставиха каменните векове и епохи - макар и първични и тъмни както ги наричат някои те оставиха своята каменна култура. Такива непреходни паметници, че и днес на никой съвременен човек не му хрумва мисълта на фараоните да създава подобни каменни паметници. Не знаем обаче какво сме платили ние и какво са платили те за тази култура. Всяка една отминаваща култура на човечеството плаща някаква цена и заедно с това разрушава част от света - доста солидна цена за тази културна еволюция - за да се развие една култура се отнема огромен арсенал от природни ресурси, които трябва да бъдат в изобилие, защото свърши ли изобилието, свършва и културата. Бих стигнал по далеч - всяка културна еволюция стъпва върху основите на биологичната еволюция - без да има биологичния ресурс няма културна еволюция. Индия като пазител на своята древна култура е разчитала на своите бойни слонове да пазят държавата и да всяват ужас у враговете си, индийската крава пък носи своите свещени атрибути в индийската култура като източник на прехрана и благодат. Китайската култура дължи апогейното си развитие и мащабност върху огромната синайска територия заради плодородното двуречие и отглеждането на ориза, тоест отново се базира на биологичната еволюция, но този път на растение, не на животно. Кавказката бяла раса и нейните превратни културни смени като се започне по сънят на Навуходоносор от персийската, мине се през гръцката, римската, свещената римска и византийска култури, дължат развитието, разцвета и залеза си може би отново на биологичната еволюция - този път на житните растения пшеница, овес, ръж и други зърнени култури. Японската култура дължи своя апогей на земеделието, аналогично на Китай и най-вече на развиваното от хилядолетия и до ден днешен рибарство и морски лов. Индианската култура на Северна Америка дължи своето развитие, апогей и залез на биологичната еволюция на бизона в прериите. Разбира се може някой да намира твърдението ми за спекулативно, но след като с отмирането на една култура, отмира и нейния ресурс и по-точно накърняването на нейния ресурс води до прекия неин културен край, то тогава една човешка култура не може да се развие без корена на биологичния си еквивалент - без биологичната еволюция.
Продължавам своята теория, която наричам мамутна теория за строежа на мегалитните паметници. Каменните блокове на пирамидите могат да бъдат пренасяни на височина с продълговати наклонени конструкции с ъгъл по малък от 20 градуса. Ако мамутите са били използвани за такива огромни инженерни строежи в продължение на десетилетия- това би довело до огромно снижаване на популационната им плътност и изчезването им като вид независимо от огромния ареал, който са обитавали - буквално цялото протежение на Евразия и Америка с циркумбореален ареал, който по това време се е улеснявал от несъществуването на Беринговия проток, тъй като по това време Азия и Америка са били свързани по суша. аз считам за най-вероятна версията за едно временна експлоатация на индийски слонове и мамути - като само чрез тази уловка са могли да опитомяват едрите мамути, превръщайки ги буквално в домашни животни. Картината обаче е била катастрофална - по водите на Нил не е имало нужния хранителен ресурс за тези огромни животни - голяма част от робите са се грижили за прехраната на стадата от мамути - растителния състав на флората по поречието съществено се е отличавал от степната растителна дажба на слоновете. Ето защо те са боледували упорито както от хранителния недоимък, така и от тежките физически труд, болестите и травмите. смяната на климатичните условия и миграцията на толкова отдалечено нетипично за техните миграции място е довело до появата на нови болести сред тях, което е довеждало до тяхното често измиране и непрекъснатото попълване на редиците им чрез нови попълнения от техните родни места - дългото пътуване е още един фактор за изтощението им , защото най вероятно животните са били гонени и сплашвани с километри по цялото това разстояние от техния роден север до пустините на Египет. Честата им смърт в горещините на Египет е била ужасна гледка за коренните жители на Египет . И тук идваме до загадката - защо египетските творци не са оставили свидетелства за тези животни по техните земи - има няколко хипотези - едната е че мамутите не са типични представители на фауната на Египет, всявали ли са ужас поради големите си размери от населението или са били съперници на голямата слава на фараона с техните огромни размери. друго задоволително обяснение е, че в египетската митология - това животно се е ползвало с негативен семантичен образ или въобще не е фигурирало като присъствие във схващанията и вярванията на древните египтяни. Друг също солиден аргумент е че, поради честите измирания на огромните животни и гниенето им в горещите местообисания на съседна Сахара, мамутите са били източник на непоносима и непозната дотогава смрад - нещо твърде чуждо за обичаите и културата на тогавашното население на Египет - именно заради това те не присъстват в историческите паметници и свидетелства. Поради дълбоката вяра в задгробния живот египтяните най-вероятно са използвали костите на животните като здрав материал за своите строежи или като материал за ръчни инструменти.
Стоунхендж е построен от бритите или келтите не със собствените им усилия а пак с помощта на гигантите - предполага се че на британия е имало мамути както и в цяла Европа - и че именно коренното население на островите е сложило техния край много още преди Юлий Цезар да превземе Британия - очевидно преди новата ера.
Поради невъзможността да се използват адекватни инженерни техники имайки предвид голямото тегло на мегалитите, считам, че именно мамути и слонове са били използвани за направата им.
До какво довежда това в крайна сметка - до регреса на биологичната еволюция при гигантските видове - най вероятно царизма в Русия е сложил край на мамутите през 1850 докъм 1910 година. Ловувайки индианците унищожават мамутите в Северна Америка още преди 16 век и прекъсването на Беринговия проток допълнително способства за това.
Така консумирайки ресурсите на природата сме развили собствената си култура, но сме унищожили културата и еволюцията на природата - правим го и днес със всяка сетна крачка - правим го бързо и неусетно,без дори да съжаляваме.





Тагове:   Стоунхендж,


Гласувай:
4



1. apollon - http://apollon. blog. bg/izku...
13.09.2009 12:41
http://apollon.blog.bg/izkustvo/2009/08/08/prichini-za-quot-velikoto-preselenie-na-narodite-quot.376302
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14504539
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930