Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2009 13:12 - Повсеместно в България изчезнаха черниците
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 9822 Коментари: 11 Гласове:
5

Последна промяна: 04.09.2009 13:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Като бях малък и си ходих на село това бе любимия ми плод, защото само на село се срещаха тези дървета. След замирането на бубарството много селяни не намираха смисъл в тези дървета, които се отглеждаха като суровина за бубарството. Масово и полека лека от тротоарите голяма маса от черниковите насаждения бяха изсечени.
Сега никъде по пазарите няма предлагане на подобен плод. Оказва се, че той е най-екзотичната рядкост за консумация. Така например хора, които живеят само в градовете, не са опитвали черница поне от петнадесет години. Аз лично не съм опитвал черница от 10 години. Но може би не всеки харесва този плод така както аз.

imageimage



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. apollon - Освен сочните плодове на черниц...
04.09.2009 13:12
Освен сочните плодове на черницата, се използуват и пъпките, листата, кората и корените й. Доказано е, че ако сърдечно болните в продължение на месец изяждат всеки ден по 300-400 г черници, разделени на 3-4 приема, работата на сърцето и трудоспособността значително се подобряват, усилва се потентността. Плодовете на бялата черница подобряват зрението. Зрелите имат разхлабващо действие и се препоръчват при запек, а недоузрелите-затягащо и се препоръчват при стомашно разстройство. Сокът и екстрактът от плодовете на двата вида черница имат антисептично действие. С тях се прави гаргара при афти в устната кухина и възпалено гърло.

Листата се използуват при леки форми на диабет. Берат се в началото на лятото и се сушат на сянка. Съдържащият се в тях вит. В2 помага за задържането на гликозата в тъканите.

Пъпките се берат през зимата и в ранна пролет. От изсушените пъпки се приготвя отвара при затлъстяване и сърдечносъдови смущения.

От кората на черничевото дърво става мехлем, с който се мажат по
резни рани, драскотини, леки изгаряния. Приготвя се от стрита на прах кора, разбъркана с зехтин в съотношение 1:30.

Кората на корените се използува за приготвяне на отвара за регулиране на нередовна и оскъдна менструация.
цитирай
2. анонимен - i az apolone obi4am tozi plod. . i za ...
04.09.2009 13:39
i az apolone obi4am tozi plod..i za kasmet..to4no do nas ima...taka 4e kato mina 4esto si otkasvam
цитирай
3. mmagy - :)още едно приложение има
04.09.2009 16:09
поставя се дъсчица от черница в ракия за цвят/наподобява цвета на уиски/ :))))))))))
Преди няколко години си купихме място в едно село и единсвеното дърво бе черница,запазихме си я.Но в градовете-да няма.
Поздрави:)
цитирай
4. анонимен - обожавам ги!
04.09.2009 16:13
О Лука и аз от малка обожавам черниците и белите бубонки! Като деца с приятели ,редовно висяхме по такива дървета да си берем. Има ги все още в града.Бера си понякога свенливо по една шепа ,когато минавам край тях. Но ти си прав по някаква необяснима причина ги пренебрегват.Плодовете им не се продават на пазара. Не мисля ,че е само по търговска причина,защото не се печели от тях. И по рано ги нямаше на пазара. Лошо е че ги изсичат при вас. С глобалното затопляне те ще намалеят, защото предимно по северните части на страната виреят. На юг също има черници но са леко по кисели плодовете им.На север са много по сладки и по едри.
цитирай
5. анонимен - ето за какво са полезни
04.09.2009 16:18
Освен сочните плодове на черницата, се използуват и пъпките, листата, кората и корените й. Доказано е, че ако сърдечно болните в продължение на месец изяждат всеки ден по 300-400 г черници, разделени на 3-4 приема, работата на сърцето и трудоспособността значително се подобряват, усилва се потентността. Плодовете на бялата черница подобряват зрението. Зрелите имат разхлабващо действие и се препоръчват при запек, а недоузрелите-затягащо и се препоръчват при стомашно разстройство. Сокът и екстрактът от плодовете на двата вида черница имат антисептично действие. С тях се прави гаргара при афти в устната кухина и възпалено гърло.

Листата се използуват при леки форми на диабет. Берат се в началото на лятото и се сушат на сянка. Съдържащият се в тях вит. В2 помага за задържането на гликозата в тъканите. от Мони
цитирай
6. apollon - taka e Monti
04.09.2009 16:18
taka e Monti
цитирай
7. voinov50 - :):):)
05.09.2009 09:51
И аз имам в двора си черничево дърво (в с. Черниче) с едри, много сладки, бело-розови плодове.
Над нас, над Кресненския пролом, в с. Ощава расте прочутата черна черница "Шандудия". От нея бабите правят компоти и сиропи за детски афти.
А мъжете събират черничевите плодове и произвеждат черничева ракия.
По нашия край има доста черници...
Поздрави!
цитирай
8. apollon - Войнов, първо се радвам, че си от ...
05.09.2009 10:47
Войнов, първо се радвам, че си от съседното на дядо ми село Ощава поне доколкото това личи от думите ти. Това за миг ме накара да сезамисля колко е красив ровния ми край. Забравих за миг, че Пирин е в България, но то е от обида, че някои смятат яне Сандански за престъпник, а пък той подари Пирина на България още докато беше в турско.
В литературата са известни Бялата и черната смокиня - Morus alba i Morus nigra, но има и само розови и розово-бели варианти на плодовете.
цитирай
9. voinov50 - :)))))))))))))))))))))))))))))))
05.09.2009 13:43
Аз пиша доста неща за нашия край ;) :)))))))))
За Янето - Царот на ПиринЕ, пиша в "Песента на ръждивите вериги" - още е в редакция, в разказа "Неранза" - има го в блогрола, в разказа "Даскалът" и сега последната дето я завършвам "Енциклопедия на живота в Симитлийска община" и в др. разбира се...
Радвам се, че си от нашия край!
Поздрави!
ПП. Разгледай горепосочените и си кажи думата на лични.
цитирай
10. анонимен - РЕЦЕПТИ С ЧЕРНИЦИ :)
26.06.2011 15:48
от черничевите плодове (бели или черни) ставт много хубави конфитюри и компоти :)

Конфитюр от черница
1 кг. черници
1 кг. захар
50 мл. коняк
1 ч.л. лимонтозу

Плодовете се посипват със захарта и коняка. Оставят се да престоят 5-6 часа, след което се варят на умерен огън до получаване на необходимата гъстота. Разбърква се от време на време за да не загорят. Конфитюрът може да се подправи с индрише или портокалови кори. Накрая се прибавя лимонтозу. Разбърква се добре и се насипва в сухи и затоплени бурканчета.

Компот от черници
* 5 кг черници
* 1.2 кг захар
Плодовете се измиват, почистват се от дръжките и се нареждат в бурканите. Напълнените буркани се заливат с горещ захарен сироп (по 110-120 г захар на буркан) затварят се и се стерилизират в продължение на 20 минути
:) да ви е вкусно !
цитирай
11. apollon - ili njama da izchesnat
26.06.2011 16:41
ili njama da izchesnat
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14525073
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930