Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2009 09:52 - Яне Сандански, Левски и Ботев - еднакъв ли е техния подвиг и еднакви ли са техните престъпления
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 992 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.09.2009 09:52


Пиша този постинг от възмущението си, че едни герои се изкарват светци, а други най-лоши престъпници, което нито може да бъде правилен подход, нито да са приказки и оценки за говорене.
Между синовете на България няма разлика. Историците и незрелите любители на историята често си позволяват да дават оценки, без самите да могат да бъдат по-морални от своите собствени оценки към историческите личности, на които се опитват да държат сметка.
Синовете за един народ, вдигнали пушка за неговото благо и отрекли себе си, са светиня за този народ и не могат да бъдат съдени дори и от него. Те са над историята, над времето, над обстоятелствата.
И как може едни ренегати да приемат, че кръвта ми Яне Сандански е престъпник, а Васил Левски и Ботев не са. Ами всеки взел пушка в ръка се води човеконенавистник, човекоубиец и престъпник, даже неправдата не може да оправдае хомицида, но когато гнета на човека унижава личността му и народа му на тези личности не се гледа като на престъпници. Нима може Васил Левски и Ботев да са различни от Яне Сандански. Няма и не може да има разликамежду тях, освен техните индивидулани различия, особено в еднаквия контекст на общата историческа конюнктура в борбата им срещу отоманизма.
То е все едно нелепо да бъдат обвинени Левски и Ботев, че са престъпници, задето са убивали турци. Такива псевдохуманистични позиции са чужди за апологетиката на един народ, защитаван именно от тези орли на саможертвата.
Да, за турците Левски и Ботев може да са престъпници, съобразно еквивалентни на техните открити и българоубийнически гаври и престъпления. Но да се делят синовете на България на по-добри и по-лоши има ли го на други места и други народопсихологии, освен само при нас.
Ами щом като Яне е такъв престъпник за какъвто някой го считат, ами да не сме кръщавали град на негово име и да не сме взимали Пиринска Македония, та да я бяхме оставили да я обезчинстват турците, че мялко я бяха обезчинствали.
Не в Пирин само трябва да се чества Яне Сандански, ами в цяла България  и родното му село от изоставен и разбит от българските власти пущинак да грейне като образцово село за пример, пък и паметниците в селото на Яне да се възстановят до край.
Защото като много умни и морални хора имаме да разсъждават върху дела, които не са тяхни, затова предадоха Левски, а турците обесиха агнеца, щот никой не се застъпи за него. Затова и Капитан Петко Войвода игни и умря по българските затвори.
И толкова ли са морални съдниците на Яне Сандански, че тяхната оценка за неговите престъпления да бъде най-меродавна. Нека оставим на неподправената история да съди синовете на България, но има ли смелост тази суха наука да извърши това злодеяние, когато за България синовете й са светиня безценна, а за враговете й, те са престъпници и човекоубийци. Ако ние българите не защитим добрата памет за човека, враговете ни ли ще ги ценят. Замислете се.




Тагове:   Сандански,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14468025
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031