Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2009 11:07 - За Яне Сандански, България и българската дипломация
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 4059 Коментари: 6 Гласове:
2

Последна промяна: 31.08.2009 11:21


Макар и винаги неразбран, макар и своенравен и силен индивидуалист, Яне е сто пъти по-добър дипломат, отколкото цялата българска дипломация по онова време. Той винаги застава в най-горещата точка. Взема откупа от турците и раздава парите за оръжие и на бедните. Само не прощава на предателите, както между впрочем като си спомня и аз не прощавам на тях. Всяка една негова постъпка е следена от всички и от всеки. Благодарение на успехите му, най-накрая родното му село Влахи е в пределите на България. За благодарност, комунистите идвайки на власт, разгонват и разрушават цялото село, за да се забрави напълно спомена за Яне, истините за него. След Яне и неговото наследство в родното му село, комунистите жестоко се разправят с Герасим Тодоров и неговата чета.
Още тогава Яне е знаел какви са управниците и на гърци, и на турци, и на сърби.Затова е искал Македония никой да не я тъпчи, защото това е бил неговия народ, за който той се е борил сам. Забележете сам. Отвсякъде е имало заговорници, провокатори, агенти. Всички са били срещу орела. Затова и орела око не пропуска да извади.
С аферата мис Стоун излиза начело на новините в Европа, докато новата държава България, не мож да спечели една малка колонки в страниците на европейски вестник - такава за жалост е била дипломацията ни. Не само, че европейски вестници пишат. Пише целият свят за Яне. Ето така става достояние на света Македонския въпрос, който Европа още не е решила, след като сама го забатачи. Затова Македония бе призната от родоотстъпник като Желю Желев, ъ пък не влиза в Европа, заради Яне Сандански и неговата полемика по "Македонския въпрос".

Македонски въпрос се нарича въпросът за принадлежността на територията, населението и историческото наследство на Македония по време и след разпадането на Османия.
Е уважаеми сънародници, гледайте как Европа, ще изсърба попарите дето ги надроби през първата и втората световни войни.
Защото в света няма по-голям престъпник от цивилизована Европа - тази която сама е експроприирала правото да нарича достойните синове на България като Яне престъпници, наред с гърци, сърби и всякякви. Историята ни не е наред. Историята ни е видоизменено неверно чудовище. Кой най-сетне ще я напише, така както я има в изворите. Като разгради дворовете на всички балкански държави по време на световните и балканските войни, мъдрата Европа днес се се стреми да поправи тази грешка с идеята за Европейски съюз, за да няма пак недоволни на Балканите, но след като вече е унижила и разкъсала България на два етноса - български и македонски, заради едни несъстоятелни различия между двата диалекта. Сега вече съм сигурен, че европейците въобще нямат понятие що е то народ.
Защото трябва да се признае едно нещо в историята - най-слабата част от българската политика винаги е била българската дипломация. На този пост обаче се ходи не по чест и достойнство, а по умение да хвалиш властта. Как тогава да иде някой патриот там.





Гласувай:
2



1. timmyd - хм,
31.08.2009 11:21
Доста пресилено и крайно мнение. Все пак не бива да се забравя за разкола в македонското движение, до който води и неговата дейност. А исторически погледнато(не говорим за настоящето) отделяне на част от българската народност като нещо друго е ...най-меко казано нелогично. Но пък съм напълно съгласен с написаното, че Европата ги е натворила тези и други щуротии тъкмо от индивидуалния стремеж на всяка от Великите за лична "справедливост". А погледнато от настоящето - защо трябва да дълбаем в миналото кой е прав и кой е крив, не е ли по-добре само да се поучим от него?
цитирай
2. apollon - няма прави, няма криви - има изоп...
31.08.2009 11:25
няма прави, няма криви - има изопачени.
Това е страшното. Нямаш понятие, щото родата ти не е страдала и не са ти викали дявол на дядо ти, та да ти е сладко името и на тебе. Не си изтърпел нещо такова, затуй не говори, какво трябва да се чини и кво не.
Разкол ще има като има предатели - във военно време добре че е бил страшилището дядо ми Яне, та да ги научи на ред и от една дума да разбират. Като не разбират от дума, разбират от олово.
цитирай
3. apollon - това е моят дядо, с който се гордея ...
31.08.2009 15:52
това е моят дядо, с който се гордея истински. Той е бил закона, не особено приятен закон, но честен личен закон. Който е бил против него е бил срещу него. Аз го оправдавам и защитавам, защото кръвта ми не може да стане вода. Да не би ТМОРО да е нещо подобро от дядо . Борбата на идеи е по-важна и който е победил, значи е бил по-силен. Еклектичността на идеи и на много позици в сложната ситуация на поробена от турците Македония е изисквало и сложни взаимотношения.
Уважавам го, защото е имал негово мнение, а неговото мнение не е свободната позиция, а единствено възможната позиция. А и лошите неща по вестниците са написани след атентата на Мис Смит. Оттогава всички му казват, че е крадец. И не е ли срамно, да дадеш всички пари за оръжие и на бедните, а после гърци, турци и сърби да пишат,че е най-лошия. Щом собствената му пленница е очарована от джентълменската му кръв, как да наречем Орла на Пирин с лоша дума. Просто помислете.
цитирай
4. voinov50 - !!!
08.09.2009 18:11
:)
цитирай
5. анонимен - Въпроси
29.03.2010 03:10
Здравейте, радвам се да срещна още един роднина на славния Пирински войвода, Яне Сандански.

Бих искал да Ви запитам-дали ще се промени Вашето мнение за него, ако разберете, че над него тегнат съмнения като това, че е възможно да е предал на османците Гоце Делчев?

Или как бихте коментирали обвиненията, за корумпираност и съюз с турците-нещо за което, доста често споменават неговите съвременници?

Бих Ви препоръчал да погледнете два-три източника:

Ст. Бояджиев-”Истинският лик на Яне Сандански” (http://macedonia-history.blogspot.com/2010/01/istinskia-lik-na-yane-sandanski.html);

Истинският лик на Яни Сандански. Убиецът на Иван Гарванов, Борис Сарафов и Михаил Даев (http://macedonia-history.blogspot.com/2010/01/blog-post_15.html)

и “Четвъртата версия за смъртта на Гоце Делчев” (http://macedonia-history.blogspot.com/2010/01/cetvurtata-versia-za-ubiistvoto-na-goce.html)

Поздрав!
цитирай
6. apollon - всеки има право на лична позиция
02.04.2010 20:20
всеки има право на лична позиция
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14471010
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031