Постинг
23.08.2009 00:31 -
Кълняемостта на лена. Трите полезни съставки в неговото семе.
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 1851 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 23.08.2009 10:47
Прочетен: 1851 Коментари: 0 Гласове:
1
Последна промяна: 23.08.2009 10:47
Три са полезните вещества при ленените семена:
1. Фибрите (кафявите обвивки на семената), които съдържат лигнини, борещи се срещу рака на гърдата и простатата.
2. Муцините - слизести полизахариди, които се отделят от семето в първите 10 часа от покълването. Силно омекчават лигавиците на организма. Подобряват функзионирането на храносмилателната, дихателната и отделителната система.
3. Полиненаситените киселини, които в кафявите семена на лена достигат 73%. Организмът няма възможност да ги синтезира, поради което тези киселини се приемат като витамин F. Наред с витамин F в покълналите семена се съдържат ензими и други полезни субстанции и витамини.
Кълняемостта на лена трябва да е кратка - между един и десет часа при температури по-високи от 25 градуса. Ако семената продължат кълняемостта за подълъг период, то те усвояват и муцините, освободени при разтапяне на сухите семена. Така водноразтворимите муцини се разлагат от ензимите на семената, освободени в разтвора. Най-добре е до десетия час водата да се сменя пр едни и същи семена. Така муцините не се разграждат от семенните ензими. Разградените муцинозни вещества губят своето полезно и омекчително действие върху лигавиците.
1. Фибрите (кафявите обвивки на семената), които съдържат лигнини, борещи се срещу рака на гърдата и простатата.
2. Муцините - слизести полизахариди, които се отделят от семето в първите 10 часа от покълването. Силно омекчават лигавиците на организма. Подобряват функзионирането на храносмилателната, дихателната и отделителната система.
3. Полиненаситените киселини, които в кафявите семена на лена достигат 73%. Организмът няма възможност да ги синтезира, поради което тези киселини се приемат като витамин F. Наред с витамин F в покълналите семена се съдържат ензими и други полезни субстанции и витамини.
Кълняемостта на лена трябва да е кратка - между един и десет часа при температури по-високи от 25 градуса. Ако семената продължат кълняемостта за подълъг период, то те усвояват и муцините, освободени при разтапяне на сухите семена. Така водноразтворимите муцини се разлагат от ензимите на семената, освободени в разтвора. Най-добре е до десетия час водата да се сменя пр едни и същи семена. Така муцините не се разграждат от семенните ензими. Разградените муцинозни вещества губят своето полезно и омекчително действие върху лигавиците.
Покълнатото ленено семе - по-полезно от ...
Ленена вода: какво представлява тя и как...
Как да направите твърдата вода в къщи ме...
Ленена вода: какво представлява тя и как...
Как да направите твърдата вода в къщи ме...
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене