Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2009 00:31 - Кълняемостта на лена. Трите полезни съставки в неговото семе.
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1851 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.08.2009 10:47


Три са полезните вещества при ленените семена:
1. Фибрите (кафявите обвивки на семената), които съдържат лигнини, борещи се срещу рака на гърдата и простатата.
2. Муцините - слизести полизахариди, които се отделят от семето в първите 10 часа от покълването. Силно омекчават лигавиците на организма. Подобряват функзионирането на храносмилателната, дихателната и отделителната система. 
3. Полиненаситените киселини, които в кафявите семена на лена достигат 73%. Организмът няма възможност да ги синтезира, поради което тези киселини се приемат като витамин F. Наред с витамин F в покълналите семена се съдържат ензими и други полезни субстанции и витамини.

Кълняемостта на лена трябва да е кратка - между един и десет часа при температури по-високи от 25 градуса. Ако семената продължат кълняемостта за подълъг период, то те усвояват и муцините, освободени при разтапяне на сухите семена. Така водноразтворимите муцини се разлагат от ензимите на семената, освободени в разтвора. Най-добре е до десетия час водата да се сменя пр едни и същи семена. Така муцините не се разграждат от семенните ензими.  Разградените муцинозни вещества губят своето полезно и омекчително действие върху лигавиците.

imageimage



Тагове:   лен,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14520081
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930