Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2009 00:00 - Коя е най-великата битка на български владетел и защо?
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3083 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 03.09.2009 21:25


Една единствена битка остава белязана в историята на Европа като паметна и знаменателна за признаването на цял нов етнос и на една нова държава с традиции в държавното управление и устройство.  Приблизително повече от хиляда години след това Европа ще признае границите на България по завояваното от тази битка без да се интересува от културата и сходствата на етносите в границите на Османската империя, макар че е проведено мащабно етнографско проучване на културалните особености на отделните етноси от геолога и етнограф Ами Буе. Тази битка може да бъде само една сред многото други.
Защо тя постига толкова много. Не са останали никакви сведения за мотивите на Византия да отдаде толкова много територия на новата страна съседка - България. Трябва да подчертаем, че за периода 671-680 Аспарух строи своята отвъддунавска България. Трябва да вметнем, че това не е станало само и единствено с човешката сила на племето тръгнало първоначално с него. Една от тайните, която очевидно няма да бъде историографски доказана, е че Аспарух е крадял и тайно, и явно хора от племето на брат си БатБаян. В противен случай не бихме могли да си представим изграждането на толкова стройна и мощна система от ровове, характерна за протобългарските защитно-укрепни съобъжения на азиатските български градове, но вече разтлани върху територията на цяла Малка Скития.
Аспарух привлича своите сънародници от старата своя бащина държава с обещанието, че ще им осигури обетована земя, както и прави. Неколкократни са били миграционните потоци от Велика България към Аспарухова Балгария. Преместването на юг на българите не е било едностранен акт. Затова и хазарите са били най-големия враг на Аспарух.
Защо Византия дава толкова много на българите в тази битка и защо България получава толкова много блага и територии.
Причината за това е равносилна на политически слух и страх. Точно преди повече от 270 години друг един цар на варварите тръгнал от Малка Скития, завладява, опожарява и ограбва Рим. Само за по малко от три столетия споменът от това разтърсило цял свят грандиозно събитие е още жив и пресен. Византия в лицето на своя василевс Константин Погонат решава да премести цялата си войска вояваща до този момент със силния противник в лицето на персите в земите на Тракия, където да се води ефективна борба срещу новия съсед на Византия. При това Византия не напада в началото, тъй като Аспарух не нарушава границите на империята, а и гради защитни съоръжение, което до тогава е устройвало Византия. До мига в който Аспарух плячкосва империята преди битката при Онгъла. След победата византийските дипломати виждат в лицето на българите най-голямата заплаха и за да забавят похода им към южна Тракия, където се намират най-богатите градове на Византия, те отстъпват цяла Долна Мизия. Византия е респектирана от политическата аналогия от събитията по превземането на Рим от царя на гетите Аларих.
Защо битката при Онгъла е най-великата битка на български владетел за всички времена.
1. Избита е голяма част от войската на византийците, които са преследвани и изтребени до крак далеч в пределите на Византия.
2. Пленен е целият императорски обоз. Доспехите на гръцката войска са иззети.
3. Наследството и крепостите на западноримските легионери са в ръцете на Аспарух, което води до обмяна на опит и до съсредоточаване и централизиране на властта на българите.
4. Византия за кратко време е парализирана политически, тъй като е лишена от мощна и боеспособна императорска войска. Политическият слух за мощта на българите и оличетворението им с политическата роля на предишния народ на Малка Скития, избил, опожарил и завладял древен Рим, също е изиграл своето значение, наред с отстъплението на императора за лечение в Несебър, което е възприето като погрешен сигнал за отстъпление, подробно документирано от византийските хронисти.
5. Новата държава е призната юридически от Византия, описани са нейните граници и годишния данък дължим от Византия на българския владетел в ясен политически договор. Европа се сдобива с една от първите държави в истинския смисъл след разпадането на Римската империя.
6. Слуховете и аналогиите с предишни събития са оказвали голямо влияние на изхода от битките, когато те не са били подплътени с добра военна стратегия и боен дух.
7. Морално и военно силово превъзходство над противника.
8. Българите не са поданници, а господари.
9. Българите не плащат данък.
10. Централизиране на властта и използването на естествени географски бариери против нашествие.
11. Събитията от Онгъла повтарят славата и терора на презвемането на Рим от Аларих.
12. Битката бележи края на възхода на Византия в експанзивната й политика и разширяването на границите й и началото на политическата й криза до нейният пълен колапс с превземането на Константинопол. След нея българите ще завлавяват територии на юг в пределите на Византия, а персите от изток.
13. След установяване на солидна държава на Аспарух българите продължават да прииждат от формированията на Бат Баян и Кубер.
14. Византийците с неохота трябва да признаят победата си пред христианин, победил по варварски и жесток начин.
15. Реваншизма, който василевсите след образуването на Аспарухова България поддържат, води до трайното изтощаване на византийската мощ и до политическата слабост на световната сцена. Вероятно той е бил оправдан, а не мира, заради непрекъснатото разширяване на българските територии за сметка на византийските.
16. Сведенията за Аспарух са оскъдни и главно от византийски хронисти. Това е феноменален факт. Причината е, че по негово време се заражда жестокия конфликт между колобърската жреческа каста и монархическия институт на рода Дуло. Най-великият от всички ханове, остава в историята като непознат в детайли владетел. Колобърите не могат и не искат да признаят след смъртта на монарха неговата принадлежност към християнския свят. Това е причината поради която нямаме писмени сведения, че Тервел е син на Аспарух, а само го предполагаме по силата на династическия закон. Това е и причината колобърите да дадат началото на ханкрумовата династия - първия преврат в Аспарухова България.

Двете Аспарухови Българии

Първата българска държава е наистина изключително неправилен исторически термин. Подобна първичност в държавата на българските племена не е установена първично. Можем да говорим за Аспарухова България без да нарушим историческите закономерности. По времето на Пресиан можем да говорим за Аспарухово- Куберова България.
В действителност обаче сведения за държавата на Север от Дунав не съществуват в българската историография. В действителност карпатско-дакийското поле било зеселено с авари, в състава но които участвали български племена. Аспарух изтласква аварите и привлича на своя страна българите от племенния аварско-хунски съюз. За граница между двете държавни формирования послужила високата планинска верига на самите Карпати. 
В този смисъл Аспарухова България била разделена от Дунав на две държави - Севернодунавска с Горна Мизия и Дакия и Южнодунавска, от река Тимок до Онгъл и на юг до Стара планина.
Земните валове, които издигнал Аспарух били издигнати с цел да забавят нахлуване на хазарите и аварите. Териториално претенциите върху земите му били далеч зад тези ровове и те не бива да се приемат като негови вътрешни граници. Така например Аспарух след 680 година изтеглил народа си отвъд Дунав, но продължил да контролира областта и земята почти до полуостров Крим.
Гепидите са останали непокътнати по земите на Мизия и Дакия. Така е било и по времето на Аспарух. Аспарух е водил вероятно мирни преговори с аварите, които са били сроден нему народ и са включвали в своя племенен федерат много българи.
Действително както днес приемаме, че Дунав и днес, и през древността се приема за естествена географска бариера, така трябва да почитаме мъдрото мислене на Аспарух и щом като той простроява държавата си от двете страни на Дунав, значи това са били териториално обособени две държави, на които той е бил главнокомандващ. С цената на много трудности относно управлението на тези две териториално и географски-изолирани държави, Аспарух печели възможност да развива своето държавно формирование от едната и от другата страна на реката взависимост от тежеста и посоката на нашествията.
Тази нова концепция трябва да е ясна, понеже често пъти българските историци спекулират с идеята, че Аспарух създава българската държава на българска територия. Това не е вярно въпреки желанието на историците да съчиняват приказки върху историята и да не накърняват интересите на Румъния.
Истината е, че първото държавно формирование на Аспарух се развива на територията на Влашко или на съвременен език в Румъния. Пренасянето на човешкия потенциал на България отвъд Дунав в земите на днешна Мизия е обстоятелство в резултат на непрекъснатите нашествия на други скити от Север и Изток като резултат от победата през 680 година с Византия.
В историческите извори не е останало нито едно свидетелство за връзката между двете Българии на Аспарух, но е очевидно, че готи, гети и гепиди са помагали на Аспарух по изграждането на система от салове, които са аналог на днешните фериботи.
Тези ранни сведения от историята на България са безвъзвратно загубени, но лесно възстановими по силата на логиката.
С оглед на новите факти следва да се приеме, че термина "Дунавска България" е също несъстоятелен и инсуфициентен. Не Дунав е определила нашата държава, а мъдрото и славно управление на Аспарух и народа, който живее на дадено място. Следователно от топографско и историческо гледище най-правилни са наименованията Севернодунавска и Южнодунавска България на Аспарух.






Тагове:   битка,   владетел,


Гласувай:
1



1. miaa - Благодаря ти Аполон, за съдържа...
21.08.2009 00:02
Благодаря ти Аполон, за съдържателния постинг....Спокойна нощ.
цитирай
2. apollon - Миа - много мило :) в 12 х...
21.08.2009 00:07
Миа - много мило

:)

в 12 хората имат друга настройка - но аз - знаеш -дивея
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14469947
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031