Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2009 10:55 - Генезисът на една азбука, наречена българска
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1500 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 21.08.2009 11:18


Подзаглавие: Двамата антагонисти Кирил и Симеон в спор за авторството на една азбука, наречена българска

Димитър Георгиев - Даков

Освен византийци и руси, няма други които да твърдят, че Кирил е автор на кирилицата. Няма нито един конкретен и ясен идточник за това. Не княз Ростислав изпраща книги на украйнските князе, а цар Симеон.
Безспорна е заслугата на Кирил в създаването на глаголицата, безпорна е и неговата ерудиция като възпитанник на Магнаурската школа. Кирил обаче не преписва книги, това правят учениците му, той превежда само светото писание, опирайки се на струмското наречие от своето детство в Солун.
Освен това трябва да бъде кристално ясно, че превода на библията от Кирил е на глаголически и голяма част от тези преводи са изгорени от немското духовничество.
И двамата - Симеон и Кирил, са възпитаници на една школа. Но само един от тях прави своя нова книжна школа и това е Симеон с Преславския й еквивалент.
Вместо това какво имаме като доказателства при Симеон.
В продължение на двадесет години Симеон развива книжовна и преписна дейност. Кирил не работи в България, заради антагонизма на Византия с България в този момент. Дипломатическата му мисия не е такава. Борис приема учениците, които по-късно със Симеон, ще сътворят новата школа. Представете си двадесет години преписване, при което от глаголицата в резултат на бързия труд и отличния праксис възниква година след година новата азбука. Трудните букви в резултат на усилената работа сами отпадат от праксисната работа. Дори да не можем да твърдим, че Симеон е автора на всяка една редакция на буква, с неговата благословия и в неговата школа е ставала тази промяна. По това време книжовни школи има само в Преслав, Рим и Константинопол. Именно след тези школи възникват и първите университети в Европа. Нека не забравяме това.
Не би могло, не би било истина лесния вариант на писане на кирилица, да възникне без праксис от сложната система на глаголицата.

Ето така се ражда една азбука в нов вариант, който с право можем да наречем преславски и симеонов. Единствено и само с праксис и препис.
Следователно генесизът на една азбука, наречена българска е само и единствено в праксиса на преписа, осъществен в нейната собствена книжовна и изконно българска школа, наречена Преславска. От тази школа князете на Украйна са чели светото писание, от там са научили за Христовия Бог.

Не мога да разбера кои идиоти и ренегати наричат нашата азбука кирилица, вместо преславска и българска.
Не знам що за продажен народ е това.
Във всеки случай за себе си съм уверен, че Кирил не би могъл да създаде кирилица, увлечен в дипломатически мисии и зцялата империя и нейните съседи и нямащ на разположение книжовен институт като Преславската книжовна школа, където труда на хиляди преписвачи, не може да се съизмери с труда, дори и на гениален философ.
Кирил не е автора на кирилицата, особено когато не е стъпвал и творил в България. Няма нито един сигурен и съвременен извор, който да твърди това.
Всичко останало е лъжлива историография и разкази на ренегати.


Тагове:   азбука,   наречена,


Гласувай:
2



1. apollon - Постънгът е инспириран от огром...
21.08.2009 11:01
Постънгът е инспириран от огромните щуротии написано в този постинг

http://bojanapankov.blog.bg/nauka/2009/08/21/karmichnata-misiia-na-roda-dulo-v-hristiianizaciiata-na-bylg.383533
цитирай
2. apollon - много мило пожелание- благодаря
21.08.2009 16:53
много мило пожелание- благодаря
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14467513
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031