Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2009 15:55 - Развенчаните заблуди. Ленената вода десет пъти по-полезна от лененото семе
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 7414 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 13.09.2014 00:27


Някой може би ще попита какво представлява тази ленена вода? Това е просто водата, в която суровите семена от лен се киснат повече от четири часа като перодично сместа се разбърква, за да може водата, в която семената са поставени да се обогати на муцинозни (слизести) вещества.
Свойствата на тази биологична вода са феноменални и дори по-силни от самото ленено семе.
Защо това е така. Причината е прозаична. Лененото семе има твърда обивка, която не позволява на стомашните и чревните смилателни сокове да действат мърху него и да извлекат активните му съставки. За това пречат и самите слизести вещества на семето, които неутралицират ефекта на смилателните ензими. Това приспособление на семето на лена, вероятно е повод родът на лена да е разпространен по цялото земно кълбо, успешно разнасян от тревопасите растения.
Ето защо погълнатото ленено семе не може да бъде в необходимата усвояема форма, освен ако не е покълнало и доста време не е пребивавало във водна среда. Поглъщането на сушени лелени семки, каквито съществуват в пълнозърнестите хлябове например, преминават безпрепятствено чревния пасаж и се отделят интактни в средата. Голяма част от лечебните свойства на лена се дължат на слизестите вещества, които са изключително ценни за физиологията на простата, червата, стомаха, отделителната и дихателната система.
От тази гледна точка покълналият лен и ленената вода, съдържаща слузести вещества са показани за лечение и профилактика на язва, колит, бронхит с кашлица, пикочопови заболявания включително и простатит.

Ако приемате сухо ленено семе, течностите в организма имат висок осмотичен коефициент , които не позволява пълното овлажняване и намокряне на сухите семена. Ползите за организма са близки до нула. Термичната обработка на семената в цял вид, също не носи ползи за организма.
Водата, в която са пребивавали ленови семена 1- 4 часа е богата главно на муцинозни вещества, които облекчават оплакванията от запек и действат разхлабващо, намаляват болковия и диспептичния синдром при язва на стомаха и дванадесетопръстника, тъй като покриват раневия дефект и предотвратяват действието на киселината върху язвата. Ленената вода и муцинозните вещества на лененото семе са отлично противовъзпалително средство при възпаление на простатата. Някои водноразтворими витамини също могат да преминат през водата, в която престояват ленените семена в процеса на покълване, което прави ленената вода отлично терапевтично средство.
  image
Заради съдържанието на сходни мастни киселини в рибата и в лена, лененото семе има миризма и вкус на риба при неговото смилате. Лененото семе и вода са полезни и при възпалени хемороиди, възпалениен а синусите, слюнчените жлези със сухота в устата, а така също и при синдрома на сухото и възпаленото око.
При уретрити и цистити причинени от патогенни Ешерихия коли, които се закрепват към лигавицата чрез патогенни пили, муцините на лененото семе, заедно с антибиотичната колицидна терапия, пречат за рецидив на заболяването като препятстват закрепването на бактериите към мукозата и за разполагането им субмукозно.

Три са полезните вещества при ленените семена:
1. Фибрите (кафявите обвивки на семената), които съдържат лигнини, борещи се срещу рака на гърдата и простатата.
2. Муцините - слизести полизахариди, които се отделят от семето в първите 10 часа от покълването. Силно омекчават лигавиците на организма. Подобряват функзионирането на храносмилателната, дихателната и отделителната система. 
3. Полиненаситените киселини, които в кафявите семена на лена достигат 73%. Организмът няма възможност да ги синтезира, поради което тези киселини се приемат като витамин F. Наред с витамин F в покълналите семена се съдържат ензими и други полезни субстанции и витамини.

image
image image image image
image image







Гласувай:
1



1. apollon - eдин практически съвет - преди да ...
27.09.2010 17:44
eдин практически съвет - преди да прибавите лененото семе към водата от чешмата, която както печално ни е известно не става за пиене - сложете лена в цедка и го промийта, за да го отървете от прахта и да направите водата добра за консумация без примеси.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14471468
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031