Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2009 18:25 - Вярно ли е, че родители с еднакви кръвни групи, могат да имат деца с увреждания?
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 13098 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 08.08.2009 18:29


От родители с еднакви кръвни групи има вероятност децата да са с увреждания. Вярно ли е според вас това твърдение.
Има ли несъвместимост в кръвните групи?
Разбира се спорем мен този въпрос е спекулация, защото не може целия генетичен апарат на човека да бъде елементаризиран и приведен само до два кръвногрупови антигена. Не е нормално и да вярваме в изводите на психохематологията, макар да съм строго убеден, че характера на човека се формира по строго генетичен път. Същия този характер се формира от множество гени, но не и от гените на кръвногруповите антигени, чиято физиологична роля е съвсем друга.
В действителност научаката не е отговорила категорично на този въпрос със съществени социални последици и тъкмо поради това науката мълчи за неговия отговор. Сами разбирате колко слабохарактерни хора биха оправдали действията си в намерението си за бъдещ развод, с обяснението им, че кръвните групи са несъвместими. Нито един граждански съд на земята няма да може да смогне да разгледа молбите за развод дори за 300 години напред. Дори нормално разбиращи се семейства, знаейки истината за своята кръвногрупова несъвместимост биха могли да пристъпят към развод имайки солидни научни аргументи зад своето поведение. Ето защо истински отговор на този въпрос науката не може и не иска да даде. Просто би настъпила социална анарлхия и разпадане на основната клетка на всяко общество - семейството.
Никога не бихме узнали действителният отговор на този въпрос. Но можем от логична гледна точка да отсъдим, че той е правилно зададен и е изключително значим, като моя отговор на него, че едногруповата родителска двойка има по-голям риск да роди дете с вродено заболяване или плода да бъде с висок генетичен риск по отношение унаследяването на наследствени и придобити заболявания. Това значи, че едногруповата родителска двойка по отношение на кръвните групи може да има както 100 здрав плод, така и плод с висок генетичен риск към определено заболяване, но като цяло риска при тази двойка е по висок от всички други възможни комбинации от кръвногрупови съчетания в различните антигенни системи.
Социумът се страхува от отговорите на този въпрос, но страхът му спонтанно води до предверието на евгениката.




Гласувай:
1



1. анонимен - Оппа,
08.08.2009 22:22
май заседнах в блога ти!

Интересен и много хуманен отговор! Поздравления!

Според мен отговорът е безусловно ДА - може да се случи да имат деца с увреждания. Със същата вероятност може да се случи и на родители с различни кръвни групи.

Риск може да има за генни заболявания, корелативно свързани с гена за кръвна група. На мен поне не са ми известни такива.


Реално са проблемни комбинациите между 0 (+ или -) с АБ (- или +). Аз съм резултат от: 0- и АБ+. Имам и няколко познати с подобна комбинация при родителите им. При тях първото дете оцелява, обикновено с цената на по-тежка жълтеница още в родилния дом (т.е. докато има непосредствено лекарско наблюдение). След първото раждане в организма на майката се образуват антитела, които правят трудно оцеляването на следващо дете. Проблемите са още в ранните стадии на ембрионалното му развитие и може да предизвикат спонтанен аборт (отхвърляне на плода като "чуждо и вредно тяло"). Всъщност кръвообращението на плода и на майчиния организъм не са свързани и кръвта на майката и на плода не се смесват. Съвременната медицина има противодействие за тези случаи. Затова се правят различни изследвания преди брака. Никога това не е било причина за забрана както на брака, така и за опит за създаване на потомство, а само като предупреждение за лекарите. Те трябва да наблюдават по-внимателно бременността и раждането и да имат готовност за предотвратяване на летален изход.
цитирай
2. apollon - много се радвам че сте заседнали - не ...
08.08.2009 22:35
много се радвам че сте заседнали - не бихте си представили радостта ви от квалификацията за хуманния ми отговор - очевидно прониквате твърде дълбоко в душата ми или имате някакви предварителни сведения, но все пак ми е драго да видя компетентния ви коментар след постинга ми, който да краси като венец моите мисли
цитирай
3. анонимен - pretesnavam se
13.10.2009 12:15
pretesnavam se dali bebeto koeto o4akvam 6te e zdravo i vsi4ko 6te bade na red.za6toto az i maja mi imame kravna grupa 0.
цитирай
4. анонимен - еднакви кръвни групи
20.07.2012 10:06
Ние с мъжа ми сме и двамата с А+ и бях бременна с близнаци,първо падна едното,а второто беше с мн тежки увреждания
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14507909
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930