Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2009 10:44 - Още едно лингвистично доказателство защо "Онгъл" не значи ъгъл, а Онгор - зема оногурите
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2082 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 08.08.2009 15:47


Димитър Георгиев - Даков

Наистина историографската ни наука е нужно да спре да спекулира с произхода на думата Онгъл. Тя не значи ъгъл, нито крепост. Тя е аналогичен изказ с идентично значение на думата Онгур, защото "у" често преминава в "о" и "ъ", а "р" е преминавала в "л". Възможна причина за това е, че прабългарската народност се е състояла от две сходни езикоговорящи групи.
ОНОГОР (ОНОГУР, УНОГУР). Название на част от раннобългарите в прикавказката им родина и Стара Велика България. Среща се и като ОНОГУНДУРИ, ОНОГУНДУР-БУЛГАР (във византийски изт.) и ОНОГХОНТОР-БЛГАР (арменски изт.), предположително "вътрешни българи". Има данни, че оногурите са живеели първоначално в согдийската област Уструшана с център град Бакат. Под влияние на аварите и хазарите, част от оногурите се изселва по източните склонове на Карпатите, където оставя много топоними (Унг вар - градът на оногурите, днешният Ужгород; Унгвария - днешна Унгария)
ОНГЪЛ (ОНГЛОС). Във византийски източници така се е наричала областта, където се заселва народа на Аспарух след агресията на хазарите над Стара Велика България. Първоначално се е считало, че това е делтата на Дунав, а названието ОНГЪЛ означава укрепено място и "ъгъл" по славянски (?). Съгласно по-нови хипотези, ОНГЪЛ значи "вътрешност, център". Сега се знае, че ОНГЪЛЪТ е бил обширна територия, включваща земята на всички придунавски ОНОГОРИ (днешна източна Румъния и Молдавия). Това показва, че ОНГЪЛ може да е фонетичен Р-Л вариант на етнонима ОНОГОР (ОНОГОР - ОНГОР - ОНГОЛ - ОНГЛОС (грц.) - ОНГЪЛ).

Това е втори постинг, с който твърдя своята теория за значението на думата "Онгъл". Щом като на тази тясна територия е избягало голяма част от поселението на Велика България, съвсем е естествено е то да носи неговото име. Не е възможно прабългарите да са взели чуждо име, за да нарекат така своята място на пребиваване. напротив - всяко заето от тях място, получава българско име. Типичен пример е град Варна - елинистичното име е Одессиос или съкратената форма Одессос, а българите го преименуват на Варну. Единственият град в България, който не се преименува е тракийския град Берое, което показва, че в него е живял народ, сходен с българите - българите го наричат Боруй, запазвайки целия корен на името.
Истинското звучене на Онгъла не е било такова. То достига до нас видоизменено и е аналог на Онгур или Унгор, или Унгур. Както виждате това е истинския корен на днежна Унгария. Прабългарите образуват двете държави Унгария и България. Племето оногури е разделено още по времето на Атила на две, което логично - тръгвайки от стана си в Скития, той взема дееспособните войни със себе си, а други остава да поддържат реда в държавата - това е практива за всички племена. Тъй като Атила е заемал териториите на Панония и Банат, освен оногурски войни, в състава на войската му са влизали и други тюркски племена. Поради тази причина етническия състав на днешна Унгария е съставен от 60% българи и 40% тюрки - тозиточен фак е крайно оспорим. След колосалния хански преврат на колобърите в Аспарухова България, които се опитват да затрият ханската династия на Аспарух, поддържниците на езичеството приемат езически хан от Унгария - Хан Крум. Той е българин, в чийто езически качества предварително се уверяват колобърите, за да провежда исканата от тях антихристианска политика. Този метеж на колобърите се явява в резултат на силния политически стремеж да наложи християнството още в началото на 800 столетие.
Как българите са успели да подчинят толкова други различни религии като многобожието на християните и траките например. Вероятно основен аргумент е било единобожието е вярата в един бог, а този монотеистичен аргумент не бил чуван дотогава по тези земи. Прабългарите съумявали да узурпират властта в народностните конгломерати, които създавали, благодарение на помощта на религията. Затова втори след хана бил колобъра, който най-често казвал на хана какво да прави.
В заключение транформацията на Онгур в Онгъл или Онгол се дължи на сарматската фонетична трансформация Р-Л в българския език.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14507401
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930