Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2009 20:44 - Най-великите исторически битки на българите
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 4716 Коментари: 4 Гласове:
1



Победата на цар Калоян над кръстоносците при Адрианопол е голям успех в бойното майсторство на България. Безчет са паметните битки в българското Средновековие, няколко обаче са тези, за които с увереност можем да кажем, че са променили хода на историята, не само българската, но и на целия европейски континент. Наред с битката на хан Аспарух с византийската войска при Онгъла (област в долното течение на Дунав) през 680 г., след която се основава българската държава на Дунав, и на хан Тервел с арабите през 718 г. пред стените на Константинопол, достойно място в този списък заема и победата на цар Калоян над латинските рицари при Адрианопол, днешния Одрин в Турция, на 14 април 1205 г. Разбира се не можем да изключим от този списък, операциите на Хан Крум по съединяването на маджарските българи от Панония и Банат с българите от Аспарухова България, като сам той е роден в Панония. Не бихме изключили и военниет операция на Пресиян в Егейска Тракия и успешното приъединяване на куберовите българи с аспаруховите, осъществявайки заветната мечта на кумира му Аспарух. Следвайки прохристиянска политика и критикувайки лъжливите християнски добродетели и подлост на гърците, Пресиян не симпатизира на предшевственика си Крум, така както към Аспарух. Заслужават място победите и на Симеон. Но претенциите на Симеон да бъде василевс на ромеите, неговата огромна мощ и сазванието като василевс, докарало големи беди на следващите царе от Петър до Гавраил Радомир. Неговите победи са значенателни, но не може да не се признае и поражението при обсадата на Константинопол. Очевидната невъзможност за такова превземане, е че Симеон е бил византийски възпитанник и е нямало как да превземе града на младостта си. Въпросите за обсадата на Константинопол са опирали до неговата царска чест и достойнство. 
Ето защо безспорно най-великата битка в цялата история на България във всеки един възможен аспект е тази при Онгъла. В следващ постинг, ще бъдат разкрити защо тази битка е извоявала изключително големи победи и кое било причината за тези дарове от Византия.


Тагове:   Калоян,   Аспарух,


Гласувай:
1



1. анонимен - би трябвало - raders
08.08.2009 21:54
Би трябвало да бъдем благодарни на тези мъже за тяхното мъжество и упорство при възникването и утвърждаването на младата българска държава. Но разсъждавайки малко нестандартно, аз съм склонен да дам дължимото и на нашия исконен враг Византия. Вярно е, че най-много войни българската държава през цялата си история е водила с Византия. /пренебрегвам победите, пораженията и страданията; за тях е писано достатъчно/. Но в същото време нещо ми подсказва, че без Византия, България изобщо не би съществувала никога и никъде. Нещо повече - може да прозвучи еретично, но смея да твърдя, че никоя чужда държава не е направила толкова много за нас, колкото Византия. Защо така ли? Ами ето на:
1. Територията. Значи тази територия България е получила до последния квадратен метър от Византия. Къде запазена, къде пропиляна глупаво, къде извоювана, къде подарена срещу разни услуги и т.н. Горда Стара планина, до нея Дунава и пр. Всичко това от там. А без територия държава не се прави нали?
2. Писменост и култура. Сигурно няма да седнете да спорите с мен, че Кирил и Методий са някакви самоуки гении, които ей така - изскочили от нищото, след което седнали и създали азбуката. Драги приятелю, Кирил и Методи /солунските братя/- да оставим настрана етноса - са родени в Солун, завършили Магнаурската школа в Константинопол, поради което са си чисти ромеи /византийци/, натоварени от императора със специалната задача да образоват варварите. Анадънму?
3. Религията. Е тук вече едва ли някой ще седне да спори откъде идва християнската религия, чието значение по онова време никак не е било маловажно. Пък и сега. Колкото и да е фанатизиран.
4. Дори защита. Разглеждайки картата на света, един образован човек не може да не забележи наличието на доста много мюсюлмански държави в Северна Африка, близкия и далечен изток от Атлантика до Тихия океан и от Урал до екватора и да не си зададе въпроса как така? Отговорът е елементарен: - голямата арабска експанзия с насилствена ислямизация през 7 ми 8 ми век. Но колко хора са помислили какво би станало с Европа, ако Византия не е успяла да се противопостави /с известна немалка помощ на България/ при положение, че тогава в Европа не е имало нито една организирана държава, а само диви племена - готи, авари и т.н. Навярно Европа щеше да е Европистан, а България - Булгаристан. Тази низвергната държава Византия се е противопоставяла с всички сили и при турското нашествие. Но е била предадена и изоставена от ... кого мислите? Ами помислете!.. След което следват тези 500 години, що ли така?..
Ето тези факти, разсъждавайки като разумен човек, не мога да пренебрегна и съм склонен да бъда благодарен на "врага" Византия.
/Впрочем, тя самата - вече мъртва държава - се е наричала официално Романия /Римска империя/, а гражданите - ромеи. Ние само сме я прекръстили./
цитирай
2. apollon - на 1000 процента съм съгласен с вас и ...
08.08.2009 22:00
на 1000 процента съм съгласен с вас и много хубаво, че не сте анонимен - не ми харесва само факта, че говорите с понятия като анадънмо- това проваля целия ви анализ
цитирай
3. raders - да, да...
08.08.2009 23:12
Не съм анонимен. Аз съм Ради /радерс/ и това анадънму, разбира се, е несериозно, но означава на турски "разбирате ли"? А към мъртвата Византия не мога да питая ненавист не само защото е мъртва. Има един знаменателен стих от адаша Радко Радков - много силен поет:
"Златоглавата мъртва Византия
в съня на морята лежи" И т.н.
Има нещо много тъжно в това.
цитирай
4. apollon - Радерс - знам какво е анадънму и н...
08.08.2009 23:23
Радерс - знам какво е анадънму и наистина бе несериозно, защото и моите прадеди турци са ги тъпкали. Но едно е факт - четеш ми мислите.
Аз ще цитирам мое стихотворение, което не звучи никак тъжно, защото не става въпрос в него за мъртвата Византия

Азбука Булгарика Преславензис

Азбука родена от експанзия
на ромеи фарисеи от Византия,
а после бе за етноси гаранция,
за вечния живот и дух
в езичната културна хегемония.
Плебеите, илотите и робите
нарекоха те с чужда дума -
за византийска слава
и папска наслада.
Макар Симеон да беше демиурга
и Климент архитекта
на твойта пъстра и духовна дреха,
ушита с исполински труд и вяра
превъзхождащ тези на Сизифа
- на Преслав елита и цвета.
Била си Кирилица,
после Климентина,
но не нарече никой
твойто чисто име
на твойте горди синове.
И не окъпа никой
твойто свято име,
в истина родена
от българска душа.
Ти не си глаголица,
а жива плът
от наш'та реч
и дух,
и дъх.

за сведение писано е отдавна - може би края на 2008
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466944
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031