Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2009 00:38 - Мъдростта на римляните - форма на плагиатство
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1017 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 29.07.2009 01:11


Какво е накарало римляните да построят своята крепост в Хисаря именно на мястото, където е днес, а не на някакво друго място? Днес е известно, че двата минерални извора в Хисар са различни по своя воден състав - единият, на територията на крепостта не е радиоактивен (извор "Момина сълза"), а другият, извън крепостта, е радиоактивен -извор "Момина баня". И двата извора в миналото са приличали на два големи гьола, които са пълни с вода през цялото време на годината и през зимата никога не замръзват.
Въз основа на познанията на местните жители, римляните се насочват правилно към по-добрия питеен източник. Минералната вода се използвала за битови и лечебни цели. Феноменално е различието в исторически план на тези извори. Около нерадиоктивният извор са струпани в непосредствена близост и с голяма гъстота множество обществени римски сгради и терми. За разлика от него, единственото римско присъствие  в близост до радоактивния извор е била раннохристианската базилика от 4-5 век от новата ера, разположена северозападно на 150 метра от извора. Фактът, че е извън крепостта, показва, че църквата е служела за покръстване главно на екстра крестините, тъй като основната функция на раннохристианските църкви била баптистването. Крестините били главно от римски произход и в качеството си на легални поданници на империята на Рим са могли да имат право на избор. Базилика в град Хисаря е ново явление извън общия план на града Диоклецианопол и маркира границата между две епохи и два императора. Диоклециан, който простроява града, е все още застъпник на старите римски традиции. По това време градът не е христианизиран. По времето на Константин и Теодосий, разпада на Рим навлиза в пределната си кулминация и христианството изживява своя пълен разцвет. От тази епоха е и базиликата, оснаменувала и засвидетелствала идването на нова епоха и отграничавайки се от старите порядки е планирана за строеж извън крепостта в знак на дистанциране от стария ред.  Крупни строени около нея и в съседство с радиоактивния извор римляните не предприемат.
Макар да е ясно по категоричен път, че римляните не са използвали морска вода за хигиенни нужди, древната крепост Хисар е била изключение в империята на Рим, тъй като единствен Хисар е пренасял през своите акведукти не сладководна, а минерална вода.
С други думи римлянето не са мога да имат изначалните знания за различните свойства на водата от двата минерални извора, а това е могло да се случи само с доброжеланието на местното тракийско население.
image
image



Тагове:   Хисар,   логика,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14509894
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930