Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2009 16:14 - Жълтото българско сирене и гръцкият кашкавал халуми - история на кашкавала в Европа
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 4269 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 26.07.2009 16:15


Спорът за техните вкусови качества не може да бъде равнозначен. Жълтото сирене е известно в цял свят като българско сирене. Друг е въпросът, че съседите ни сполучливо успяяяяха да проконкурират и да предложат свои варианти на нашия продукт.
Навярно си спомняте, когато цяла Северна Гърция консумираше така жадувания български кашкавал. Заради различните политически строеве погтърчените по неволя българи от Егейска Тракия не можеха да консумират български кашкавал. По-скоро това беше един вид носталгия по родината. Сега никой не би продал и една пита кашкавал в северната ни съседка- това време е безвъзвратно отминало.
Гръцките техноолози запретнаха ръкави и след като откраднаха рецептата, измислиха два свои аналога от българските си колеги. Често кражбата на рецепти е най-разпространения начин за добиване на тайните в производството на даден продукт. 
По некадърните технолози  изимитираха българското жълто сирене едно към едно и го нарекоха "гуда". Другите по-талантливи гръцки технолози внесоха творчество и лишиха гудата от нейното съдържание на мазнини, поради което се появи нов сорт кашкавал, наречен халуми.
Това вече можем да кажем, че е типично гръчки кашкавал и той не се среща, нито се произвежда в България. Халуми е единственият кашкавал, който може да се приготовлява на скара, заради незначителното съдържание на мазнини в него.
Трябва да ви уверя, че кашкавалите, известни още като българско жълто сирене в Европа, са тиипичен регионален продукт за Бълканите. Прлотивно на очакванията кашкаване е типично италиански кулинарен продукт. Той бива разпространен в Италия от власите. Това е специфична народност в Румъния, България, Албания, Гърция и дори Италия. Смята се, че това е племе, живеещо във високопланински региони, остатък от римските легиони, натоварени да пазят пътища подобни като този на Вия Игнация - пътя свързвал навремето Рим с Константинопол. Поради тяхното пряко наследство с римските легиони и тясното им съчетание с местното население, въпреки забраната на римския император по това време (Императора издал заповед да не се смесва римска кръв с варварска под страх от смъртно наказание), оформило специфичен романски етнос със специфичен хибриден еезик от романската група. Това било възможно, тъй като тези римляни вече били отдавна отделени или напуснали римските легиони, но продължиили да пазят и поддържат римските каменни пъти високо в планините тъкмо във времето на разпада на римската империя. Освен, че Рим бил в криза, високопланинското им поселение помогнало на власите да избегнат ръката на закона и да живееят извън него.
Благодарение на тяхното непрекъснато номадство из планините в търсене на нови пасбища за стадата им, власите пренесли кашкавала както в Карпатите, така и на Апенините.
Така се появил най-известния италиански кашкавал, който е известен със своята зрялост - по дългите и и изнурителните пътища кашкавала на власите постепенно зреел и губел от своята мазнина, което дало основание на италианците през хилязолетията да запазят в технологичния си процес именно тази зряла и обезмаслена форма на кашкавала, която те наричат пармеджан.
Вероятно думата е съставна и произлиза от първоначалното място на производство на този кашкавал, вероятно близо до Парма и наставката джан, която ооочевидно има тюркски произход и не е типична за италианския език. По това време власите са били поданници на турския паша и са обитавали териториите на Османската империя.



Гласувай:
1



1. krotalka - Опитвала съм гръцкото сирене и кашкавал
26.07.2009 16:20
Трябва да си призная, че са по-вкусни от нашите които се произвеждат в момента!
Някога имахме хубав кашкавал, но сега трудно се намира такъв! Явно гърците спазват технологията на производство, а не гонят бърза печалба за разлика от нашите производители!
В Германия предпочитам да купувам гръцки сирене и кашкавал, много по-вкусни са! Има и български такива, но вкусът им не е тоя който беше...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14469509
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031