Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2009 10:06 - Eпистоларният формат - начин да отприщиш чувствата
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 691 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.07.2009 11:46


image
Изкуството да се пишат писма, съществува от древността, когато влюбените са рисували сърца по дърветата, в знак на своята обич и като свидетелства за силните си чувства към любимия човек. По късно това изкуство и човешка потребност продължава и в античността, когато се разменяли изречения и цели текстове пак по същата изконна човешка причина да изразиш себе си и чувствата си към значим за теб човек. Истинската опитност епистоларният формат натрупва през Средновековието. Тогава обменът на писма, та чак до Съвременността добива най-голям апогей, поради което писането на писма се превръща от семпла форма за изразяване на отношение и пренос на информация, във висша форма на изкуството.
С писмото можеш да поискаш, това което с думи или по други начини не можеш да получиш. С писмото можеш да отваряш врати, които не могат да се отворят, с писмата можеш да владееш, да хармонизираш, да бъдеш свободен, стига да знаеш как се пишат писма. А затова е нужно чужд и личен опит, а също и много технически умения и също дарба, да не говорим за специфичния личен опит, служещ за упражнение в сложната материя на написаното и недоизказаното, но добре предадено и съдържателно писмо.
В днешният ден няма по-добър начин за практикуване на епистоларния формат от интернет. Мога да кажа, че ако преди хората са имали специален учител, днес повечето хора не знаят какво значи епистоларен стил и не виждат необходимостта от такова знание, камо ли да знаят, че писането на писма изисква специални умения, техники и обучение, с цел по-доброто изразяване и недвусмислено предаване на значенията, отношенията и емоциите в писмата. От това как е написано едно писмо, следва да бъде видоизменян и смисълът на предаваната с него информация. Начинът и умението за писане на писма са есенциални за правилното поднасяне и точното предаване на информационния поток. Писането на писма няма нищо общо с другото писмено слово, като например писането на есета, съчинения, трудове, литературни творби. То е специален стил за кратко, ясно, точно, неподправено и силно въздействащо пренасяне на информация в директен план между двама или повече души. То изразява отношението и уважението на човека, за който пишем.
Колкото и да сме забързани, ясно личи в днешното невротично общество, че писмата с не само неграмотно написани, осакатени, неглижирани, нескопосани по съдържание и не съдържащи никаква форма на писменост, съдържание, стил и принципи на писане, че модерните писма съдържат осакатени изречения, дори без досадните, но задължителни културни етикети на обръщение. Дори писмата имат имат заглавия. Особен проблем на пишещата маса от хора е формулирането на заглавия. Това е сякаш някаква акробатика с висша форма на трудност.
Но това което писмото като средство може пред всички останали средства за общуване и информиране е, че епистоларната форма създава един особен вид на нагласи на интровертна експресия. с други думи хората, които имат пречки във вербалното си комуникиране, могат да компенсират своето общуване с писането на писма. Обратно, вербалните комуникатори често нямат никакъв проблем да общуват и в писменна форма. Писмото може да изрази емоции и тайни, каквито другите средства за информиране и общуване не могат. В писмото е заложена някаква форма на необяснима конфиденциалност, тайнственост, съпричастие и внимание. В това отношение писмената практика в цялата човешка дейност е обречена на вечен живот и не би могла да изчезне, както това би се случило в модерен аспект с радиото например, което все повече отстъпва място на други средства за комуникация, общуване и информиране. 
Няма друг по удачен вариант за разкриване на лични чувства от писмото. То влиза и излиза във всякакви формати, приема всякакви форми и се изменя съобразно потребностите на хората, но пак успява да се подчинява на норми и закони, които са непреходни и общовалидни. Чувствата като личен заряд могат да се изразят или в специална среща, или писменно, когато пъвата възможност не може да се осъществи. Макар да имат и двете плюсове и минуси, тези форми си останат най-добрата възможност да изразяваш отношения, информация и емоции.
image






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14471626
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031