Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2009 14:21 - Страшна ли е самоиронията?
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 14610 Коментари: 24 Гласове:
0

Последна промяна: 08.09.2011 12:25


Самоиронията - белег на осъзнатия позор

Често се случва хората да се самоиронизират. Това често явление става когато трябва да се докаже липсващо чувство за хумор. На моите приятели не позволям да се самоиронизират в мое присъствие. Това е недопустимо за мен. Може би защото изисква действия по издигане на снижението на личността от нейното обкръжение и приятели. И най-вече заради това, че така личността се уверява, че може да търпи снижаване и принизяване. Ето защо считам, че самоиронията никак не е полезна и едно от най-вредните качества за индивида.
Нима самоиронията е за да се унижаваш. С нея не печелиш нищо. Светът губи в тебе смисъла. Твоята вселена се обезличава, обезценява и чувството не те води към прогрес. Защо да си комплексар когато липсва самоиронията. Да се самоиронизираш, значи да сваляш шапка на тъмното в теб, да го изтъкваш напред и с него да си правиш реклама. Ако истинските хора можеха да вървят напред чрез самоиронията те нямаше да стигнат по-далеч от едно жалко, безнадеждно и обречено съществуване.
Не е важно какъв сте, беден или богат, умен или слабоумен, нисък или висок, да се критикувате справедливо и да не се самоунижавате чрез самоиронията тогава, когато когато заслужили или не, получавате от света множество негативни оценки и обиди. Може би ги заслужавате. Чрез иронията няма да се отдалечите от тях. Тя ще ви приближи към ниската оценка и мнение. Нито хвалбата ви към себе си, нито самоиронията са вътрешните гласове, които ще ви тикат напред. Това може да стори само обективното ви самосъзнание, необременено от наддменност, висока самооценка, самочувствие, хвалебствия и самоирония.
Учудвам се когато хората разсъждават ограничено от собствената си камбанария и съвсем тенденциозно.
Искам да кажа на всички, които мислят за самоиронията като естествения и най-важен корен на хумора, че това не е така и че има много хумор без самоирония или ирония.



Гласувай:
1



1. injir - Не е ли самоиронията също чувство за ...
29.06.2009 14:26
Не е ли самоиронията също чувство за хумор?Начин да погледнеш през смях на нелепата ситуация, в която понякога попадаш.
цитирай
2. apollon - не - защото от обезценяването, к...
29.06.2009 14:35
не - защото от обезценяването, което следва самоиронията, индивида не носи победи, печалби, а когато е чувство за хумор и с цел на свой гръб да забавляваш, е може би простена
цитирай
3. анонимен - тц, не си прав
29.06.2009 14:40
ама никак. самоиронията е присъща само на силните духом хора. според психолози, тя е най-сигурния знак, за присъствие на интелект у този, който я употребява. а липсата и обикновено е признак на ниско самочувствие, при което човекът нямащ силата да се надсмее над себе си, опитва да се изтъкне. това вече е страшно :) хайде, жив и здрав и се смей повечко над себе си.
цитирай
4. injir - Тогава как да приемем Бранислав ...
29.06.2009 14:44
Тогава как да приемем Бранислав Нушич и неговата ,,Автобиография,,?
цитирай
5. анонимен - apolone. . . ta men moqta samoironiq ...
29.06.2009 14:46
apolone... ta men moqta samoironiq me spasqva be 4ove4e..4e az ne spiram da se samoironiziram...moje da se kaje, 4e mi e na4in na jivot..toest ne sam saglasna s teb
цитирай
6. apollon - Радвам се че имате мнение по въпроса ...
29.06.2009 15:18
Радвам се че имате мнение по въпроса и че то се различава от моето, защото само така можем да видим проблема и същината на самоиронията в пълната му цялост

силните хора се самоиронизират или тези, които нямат какво да обезценяват, но това не носи ползи, нито мобилизация
цитирай
7. анонимен - "...действия по издигане на снижението на личността"...
29.06.2009 15:53
нещо не ми се връзва смисъла...
Подкрепям № 3 и още-
Човек ако няма чувство за хумор, не умее и да се самоиронизира. Това означава, че е носител на толкова много комплекси, от там ниско самочувствие , та никога да не успява да погледне живота откъм веселата му страна. Означава, че всяко шегобиино остроумие би посрещнал враждебно и негативната насока на мислите му е развита в повече от позитивната .
Такива хора са склонни да иронизират чистото и красивото, дори само заради това, че го има!
цитирай
8. анонимен - apolone. . ta men samoironiqta me ...
29.06.2009 16:18
apolone..ta men samoironiqta me zarejda..qvno pri men se polu4ava obraten efekt... znam li..
цитирай
9. apollon - да иронизираш чистото и и красивото ...
29.06.2009 17:01
да иронизираш чистото и и красивото в себе си - това не е самоирония а цинизъм - ето защо самоиронията е безполезна и неплодотворна
цитирай
10. apollon - Мила моя читателко Игличина
29.06.2009 17:03
Обратният ефект се дължи на факта, че си богата личност с множество маньоври и подходи. Но когато си самоиронична освен да унижиш себе си, нещо друго постигаш ли
цитирай
11. анонимен - uto4nenie -
29.06.2009 18:51
Комплексираните хора са с ниско самочувствие, нямат чувство за хумор и поради това не са способни на самоирония! Но са способни да иронизират чистото и красивото в другите с удоволствие! Точно поради тази причина!
цитирай
12. анонимен - izpitvam radost kato se unijavam
29.06.2009 20:18
izpitvam radost kato se unijavam
цитирай
13. apollon - Учудвам се от мненията и комента...
29.06.2009 21:14
Учудвам се от мненията и коментарите ви. Желая ви обаче просветление


:))))))
цитирай
14. анонимен - Samoironiqta ne e samounijenie! ...
30.06.2009 10:13
Samoironiqta ne e samounijenie! Tova e umenie da preceni6 realnostite si. da priznae6 nedostatycite si i da gi nadsko4i6! Dostoinstvo i intelekt!
цитирай
15. анонимен - Самоиронията не е необходима
03.05.2010 18:36
От прочетеното от Вас си извадих поуки за себе си. Но лично аз мисля, че самоиронията не е необходима, или по-скоро, ако се самоиронизираме да го правим в себе си, не пред другите и да вървим напред.
цитирай
16. apollon - правилно сте разбрали
03.05.2010 18:47
правилно сте разбрали
цитирай
17. анонимен - :)
29.09.2010 18:49
анонимен написа:
ама никак. самоиронията е присъща само на силните духом хора. според психолози, тя е най-сигурния знак, за присъствие на интелект у този, който я употребява. а липсата и обикновено е признак на ниско самочувствие, при което човекът нямащ силата да се надсмее над себе си, опитва да се изтъкне. това вече е страшно :) хайде, жив и здрав и се смей повечко над себе си.

Подкрепям с две ръце

Samoironiqta ne e samounijenie! Tova e umenie da preceni6 realnostite si. da priznae6 nedostatycite si i da gi nadsko4i6! Dostoinstvo i intelekt!

също
цитирай
18. abobo - prosto si v goliama zabluda , kato tezi fanaticite deto si misliat che neshto e pravilno a to ne e taka
12.06.2011 21:43
i poneje mnogo razbirash i se bukna goliam filosof zashto ne napishesh niakoia kniga ili traktat , moje da stanesh svetovno izvesten i da promenish vuzgledite za filosofiata , ne znam ti po-dobre znaesh , nali mnogo razbirash , che si imash i poddrujnici , s akul kolkoto tvoia , da vzemete da se izdignite i da prosperirate bez da vidite ostanalata masa koiato uspiava da pogledne s nasmeshka na jivota i v trudnite momenti .
niamam kakvo poveche da ti kaja , koito iska da spori s tebe , negovo pravo .
цитирай
19. анонимен - хах
22.07.2011 13:05
вижте какво, как може да смятате ,че чрез самоиронията човек се принизява,така може да мисли само един комплексиран човек, разправяйте ми ги на шапката тея, що за публикация,че то много на сериозно ще се взимате ако за вас самоиронията е принизяване,данеби около вас да се варти света ? я по спокойно,неумееш ли да изтъкнеш недостатъците си с надсмешка(така наречената самоирония) , ще станете обект на присмех или ще ви се лепне едно нещо зад името наречено "комплексар", и то сте си такива ,щом нетърпите да се самоиронизирате ;)
цитирай
20. анонимен - Авторчето е в заблуда, ясно е за всички нас дано и той го разбере
30.09.2011 09:04
Напълно съм съгласен с Н3,18 и 19. Просто няма две мнения по въпроса. Приятелю недей моля те да заблуждаваш така хората . Свери си часовника. Аз например съм готин пич, но със много ниско самочувствие и напоследък разбирам,че това до голяма степен се крие в липсата на самоирония. Това ме доведе до пропиляване на тийнейджърство отчуждаване от хората и затваряне в себе си . Защо? Само защото получих белег който всъщност е симпатичен но някой си идиот казал : ей белязан . Аз съм му повярвал, съгласил съм се и самочувствието го няма години след това.Ако знаех тогава за самоиронията, сега може би нямаше да имам социална фобия, паники страхове от хора от мадами и т.н. Щеше да съм Плей Бой. Психолгията е знам вече на изуст. Най-голямото правило е да се надсмиваш над себе си и да се самоиронизираш . Това е . Апелирам към всички които имат тежки комплекси и недостатъци. САМОИРОНИЗИРАЙТЕ се приятели, за да не страдате.
цитирай
21. apollon - самочувствието и самоиронията са ...
30.09.2011 13:08
самочувствието и самоиронията са две различни неща- това е обидно дори да се обяснява
цитирай
22. анонимен - Аполон! Името ти направо крещи що за ...
06.10.2011 00:44
Аполон! Името ти направо крещи що за човек си! Щом се сравняваш с божество самоиронията трудно би намерила място в твоя живот.
Както намираш за 2 различни неща самоиронията и самочувствието, така мога да ти подметна много тактично, че унижението и самоиронията пък наистина нямат нищо общо. Тук вече ще е смешно , ако трябва да се обяснява.
цитирай
23. apollon - Не се сравнявам, а пиша често за А...
06.10.2011 12:43
Не се сравнявам, а пиша често за Аполон, ако случайно си бил невнимателен и не си забелязал.
цитирай
24. анонимен - Дидо
04.11.2012 21:13
Глупости,самоиронията е за хора които са надживели себе си,не всеки го може и определено такива хора имат чувство за хумор
цитирай
25. apollon - Ще отговоря на всички ви с цитат на Сервантес
02.11.2014 17:18
„Шегите, предизвикващи болка, не са шеги.“
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466623
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031