Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2009 23:53 - Етимология на името Орфей
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 4169 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 26.02.2014 18:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Етимология на името Орфей

Димитър Георгиев- Даков


Сами по себе си едно име не е история, която ни е необходима за Орфей поради далечния период на неговото рождение, но самото име носи понякога исторически факти и също говори за известни страни и характеристики на човека, местността, хората, географските обекти, които са го притежавали.
Както и на пръв поглед е видно етимологията на думата е изключително сложна. Тезата, която ще трябва да оспорваме не, че името на героя,бога и царя Орфей е с финикийски произход.Ето и тезата подлежаща на оспорване изказана от богослова Ваклуш Толев. Думата "Орфей" има своя корен във финикийския език и изхожда от "aur", което значи светлина /знаете думата "аура" - нашата вътрешна същност, нашата еманация, която ни обгръща, брани и легитимира/ и "rofae", което значи лекувам. Ето как са кодирани в името му две тайни: дължината на вълната на светлината, която еманира и силата на енергията, с която върши своето деяние. "Човекът, който със светлина рекува" - това е буквалният превод на думата "Орфей". А то вече не е дума, то е вибрация, която носи едно име или прозвище, както Христос, както Буда - един символ, който определя предназначението му, а след това вече неговата воля ще му даде и изпълнението. Защото Орфей наистина е лекувал, лекувал е чрез своята музика. Затова тайната на неговото знание и тайната на неговото учение си остава музиката, която укротява. Аз не мога да приема, че той не е укротявал звероналичито - дивата си мисъл и змийските си желания; че не е давал крила на гълъбите на своята любов; че не е разтварял цветето на вдъхновението в света, който го е заобикалял. Винаги съм мислил, че той е укротявал нисшия си свят, укротявал е себе си! Ако това успеем да направим, с една или друга струна на неговата лира, ние наистина ще победим и ще укротим животното у нас, т.е. онзи брат, за който Ницше каза /моста между животното и свръхчовека, който се нарича човек/. А с една такава вибрация, която Орфей носи, логично е, да е надмогнал всичко у себе си, което са събрали хилядолетията в прераждането му и преминаването през различните царства - от растителното, през животинското, до човешкото и до обожествяването му.

Преди всичко следвайки пътя на логиката следва да приемем името на Орфей като несобствено, а като нарицателно за негоовите способности и таланти появили се в последствие в периода на съзряването му в личност. Истинското собствено име е престанало да вълнува както друвните, така и нас съвременните хора, заради високото равнище на актуализация, при което делото олицетворява личността и личността олицетворява делото.
Всъщност трябва веднага да отхвърлим финикийския произход в етимологията на името Орфей, изказан от Ваклуш Толев от финикийския глагол лекувам - рофео. Нищо общо нямат както траките с финикийците в свойте култови практики. Освен това главното действие на Орфей е по отношение на чародейството, магията на изкуството и неговата красота на въздействие, свързана с възпяването. Следователно главен елемент на името е по-вероятно да бъде пеенето, отколкото лечението. Отхвърлям и по категоричен начин името на Орфей да взаимства името на божеството Орфос в подземното царство на смъртните Хадес. По-скоро е налице обратното - името на Орфей и самоволното му слизане в ада е повод той да бъде олицетворяван с божествен произход и това да е послужило като самостоятелна база за създаване на още едно божество в божествения пантеон, чиято пълна аналогичност е самия Орфей, но вече в обожествен персонаж. Така че името Орфос не обяснява името на най-ивестния поет и музикант на древността.
Личните ми хипотези, че реалните корени на името са невъзможни за пълно разгадане, заради отдалечеността във времето. Ако е бил най-добрия магичен певец на античността, то логично е името на произхожда от названието планински певец, защото навсякъде на изображенията е заобиколен с диви горски животни. На всяка цена, произхода на името е не просто финикийски или римски, а само и единствено гръцки, защото така се е запазил в световната история. Тогава ако приемем, че в резултат на гръко-тракийския синкретизъм думата има гръкотракийски корени, то името на тракийския планински певец е оро-пей.Тази хипотеза заради съчетанието на две разноезични думи е крайно неправдоподобна от гледна точка на невъзможността на усвояването в гръцкия език на чужд езичен елемент без свойственото гръцко въплъщаване. Вариантът за възможността името Орфей да произлиза от латинската дума орфан, което значи сирак не е възможен също, тъй като в образуването на името римляните няма как да вземат участие като приемници на гръцката култура.
Най-оригинален е варианта за етимология при който се използват само гръцките думи орфе за мрак и фос за светлина, но няма как да обяснят символиката на името на героя, освен само присъствието на героя в Хадес, но той не слиза със светлина, а с лира, което е много голямо разминаване даже и за древните хора. Така името придобива етимологичния вариант орфос, който също остава неправдоподобен.
Най-точният и издържан етимологичен анализ е с латинската дума орбелус, която е име на планина в Балканския полуостров, но по всичко личи, че е с гръцки произход, заради приликата снаставкаа ор - която идва от гръцката дума за планина. Орбелус в съвремието благодарение на френския балканолог Ами Буе се нарича планина Пирин и прилежащата й Рила. Вдействителност тълкуванието на Аму Буе е грешно, а с това име гърците са обозначавали планините, които са ги разделяли от траките или по-точно тракийските планини. Ясно е, че във високопланинския пояс поради суровите условия на високопланинския пояс не е открито никакво поселение. От тази гледна точка, древните гърци няма да седнат да кръщават необитаеми планини като Пирин и Рила, още повече когато те са извън предела на техните владения. Неприязънта и културната непоносимост между елини и траки е била факт, който по всичко личи че е попречил на точното наименоване от страна на гърците на отделните ридове на Рило-Родорския масив, който за техните древни представи е бил едно цяло.
От тази гледна точка в науката погрешно е останало ознамението на Пирин и Рила като планината Орбелус. В действителност това е името на Родопите в неговия гръцки вариант. Оттам произлиза варианта Орфелус, който след допълнително обезвучаване на л, заради известен ламдацизъм при тази буква, се превръщай в Орфеус.

 

На вашето внимание предоставям 8-те малки части от филма "Истината за Орфей", който повечето от вас не са чували. Анализът за етимологията на името на Аполон няма да прочетете никъде другаде.

 

 

 

 

 

 





Тагове:   Родопи,   Орфей,   орбелус,   orpheus,   rhodopes,


Гласувай:
1



1. анонимен - Apollon
24.06.2009 19:02
Много интересен постинг.Научих много нови факти и от филмчето ,което е много добре направено ,но за произхода на името на Орфей -не мога да взема отношение -далеко съм от този въпрос
цитирай
2. анонимен - моето мнение за филма
12.07.2010 11:38
филмът е добър- лично за мене. до момента не съм знаела много по този въпрос. сега ме интересува, тъй като работя на място, което е свързано с орфей. затова ме интересва, как може да получим този филм и да го показваме на нашите туристи. надявам се на отговор от авторите на филма. н.иванова- варна, хотел"Орфей палас",e-mail- nadu6a55@abv.bg.
цитирай
3. apollon - нужно е да получите официално ра...
12.07.2010 11:42
нужно е да получите официално разрешение за ползване на филма плюс съответното заплащане
цитирай
4. demograph - Съгласен съм с тезата ви
25.02.2014 23:00
Аз се ровя за да си изясня мястото на светилището на Дионис, за което гърците, а по инерция и останалите, пиша, че е някъде около, на, до..планината Орбелус. Съпоставяйки известните предположения/а те са добросъвестно класифицирани , мисля че беше от Йордан Илиев СУ/ е очевидно, че е абсолютно необосновано инерционното заключение, че светилището/много удобно за гърците/ се е намирало в подножието на един баир в драмското поле. Светилището неминуемо е било свързано с ОрПей, а ОрПей е от днешна Родопа и то от югозападните и дялове, които са били най - недостъпни за гърците в древността. Проникването на гръцки елементи в района на Неврокоп/Гоце Делчев, на север и на изток е било ограничено както от терена, така и от факта, че този район е бил по-силно укрепен от всички останали дялове на Родопите. Там са се намирали и древните ковачници "на Хефест"- в Мървашко".Това е обитаван, гъсто населен от хилядолетия до днес, район на "независимите траки", които едва Траян успява да покори и да издигне по този повод Никополис ад Местум. А е бил така ревниво пазен, защото е бил свещен район за всички траки, а е бил такъв защото там е било светилището на Дионис/Вероятно Цирополис Цирополь-Господинци/, който е бил цар и жрец и бог от траките Дии, а след Дионис е преотъждествен с новия цар жрец и бог Орфей-Орпей-ОрБей-ОрПел-Орбел. Потвърждение на връзката Орфей-Родопи може да се търси и чрез познатото женско име РоДоПея, което по вашата теория спокойно може да е женски вариант на Орфей - Орфея -ОрПея. Не е изключено да се потърси свръзката ДиоПея+ОрПея = ОрДиоПея = ОрДоПея = РоДоПея = РоДоПа..хм.
цитирай
5. apollon - Радвам се, че статията макар и стара ...
26.02.2014 18:56
Радвам се, че статията макар и стара се радва на специфичен интерес. В интерес на истината и аз днес когато се връщам да прочета наново написаното от себе си се учудвам на обективността и на лошия правопис, за което основна вина имат редакторите на блог бг, които не успяха да внедрят навремето във функционалността на сайта простия и семпъл ABC редактор(макар да писах доста пъти), за да подобрят качеството на техните текстове.
Еднакво възможни са липсата на връзка между планината и името на певеца, както и наличието на такава връзка и това спазено в статията. Безумно се учудвам на крадците на история в гръцкото племе, които твърдят че Олимп е бил дом на певеца. И защо не Атина да не му е била кърмачка, за да може да прелита от Олимп да кърми певеца, след като майка му и баща му са от Тракия и Олимп не принадлежи на тази географска област.
Учудвам се
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14471385
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031