Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2009 08:17 - За непростимостта и липсата на виновност
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2143 Коментари: 4 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Това което ме учудва у хората е невъзможността да признават виновността си. По всичко личи, че такива хора не могат да бъдат великодушни, нито могат да изпитат угризения за каквото и да било. От това следва, че подобно отношение прави много лесни всички форми на живеене и съпреживяване, олекотява много взаимотношенията за сметка на "другия" и прехвърлят всички отговорности на него. Качеството за несъзнателна невиновност е развито у хора, от които е отнето нещо ценно, което те не са могли да разделят от себе си. Взетото съкровенно от тях ги прави особено уязвими на признаването на техни недостатъци, защото липсата, с която те още не са се разделили, ги кара да имат високи изисквания към себе си и към околните, а също така ги кара да бъдат взискателни и към целия свят, но за признаването на вина и дума не може да става. Нещо повече, те изживяват фрустрацията, че околния свят им не е бил справедлив с тях, бил е жесток и е отнемал, неща, които те са имали голяма нужда. Поради тази причина той е вечен техен длъжник. Това състояние на мислене може да бъде често неосъзнато, но императивно и действително реализирано в намеренията и действията им.  Вината при въпросните люде на непростителността не може да бъде изтръгната нито словесно, нито мисловно, нито писмено, това не може да стане по никакъв начин, дори прибягвайки към определени драстични способи, които аз самия дори не мога да си представя. Искам да уточня, че между непростителността и чувството за вина има семантична и смислова разлика, но учудващо е, че хора на непростителността са изключително прощаващи към себе си, те могат да простят всичко на себе си и нищо на другите. С други думи хората на непростителността са загадъчно обвързани с липсата на чувството за вина.
Непростителността по начало е белег обвързващ тежкият и труден, ригиден характер. Тя носи и белезите на егоцентрично позициониране на изживяванията. Подобни личности често избират професии, в които да бъдат те самите водещ елемент и да налагат своите правила на справедливост. Ако нямат подобна възможност обект на интерес може да стане семейството. Ако и семейството не може да бъде техен таргет, са способни да лавират докато намерят подходящата форма да изявят себе си.
Непростимостта е и полово свързана дефиниция на душевността и характера. За истинско учудване, колкото и жестоки да бъдат мъжете, те са по-склонни да неглижират и да простят грешките на другите, но така също и своите собствени. Тъкмо обратното, истински непростим е слабия пол, защото компросите, които жените биха могли да направят, често могат да ги поставят в изключително несигурна и застрашаваща среда. Поради тази причина "генетично", жените са склонни на всякакви маневри и малки компроси, на всевъзможни жестове и уговорки, но признатите пред тях грешки, с превръщат във вечни тегоби, както за тяхното съзнание, така и за съзнанието на виновния. Да не говорим, че общопризнатата и публично проявена грешка представлява за тях истински катаклизъм и не съществува по голям съдник и блюстител за вини от тях самите. Не напразно правосъдието се изобразява с образа на жена в лицето на богинята Темида.
Всичко това няма да ви бъде нагледно, ако не ви представя поне един ясен пример. За целта ще дам пример с леля ми. Тя тръгва за планина лятно облечена. И когато и съобщават новината за разходка в планината, тя е невъзмутима и отново остава с лятното си облекло, без да подозира за променливото и по-студено планинско време, независимо от ясно изразеното съгласие и одобрение за разходката в планината. Всички тръгват и се забавляват по начина, по който планината позволява. Само леля ми започва да зъзне жестоко като невъзмутимо разваля почивката на всички останали с ужасното и вавилонско мрънкане, което може да откаже мравките да строят мравуняците си. На другият ден вместо да отчете недостатъците на грешния си подход на обличане, тя изказва становище, че ако била предупредена по-рано, че ще пребивава в планината, щяла да си вземе нужните дрехи и нямало да зъзне в планината. Единственото, което тя съзнателно пропуска да си спомни е, че същия ден, когато компанията й предложила разходка в планината, тя изрично предупредила останалите колко много обича непринудените и непланираните неща. В клайна сметка виновна е не тя, а обстоятелството, че не знаела за плана за ходене в планината. Ако знаела, всичко щяло да бъде наред. Този подход е известен за един италиански философ с името Макиавели, но много често се среща и при индивидите със слаб и неустойчив характер, които не могат да поемат отговорност. Самите те обаче, могат да бъдат докрай непростими и да помнят като ловджийски хрътки, всеки детайл, всяка подробност  от нещата, които не им изнасят, с които са били ощетени или които просто не им харесват. Уви, това е синхрона между непростимостта и липсата на виновност в лицето на една и съща личност. Причините са често психологически, а диалозите и споровете с тях, изтощаващи до болка и краен предел. Много често личността, която казва истината за техните безпочвени оправдания или лавирания, се оказва обект на  буен прицел от сълзи, нападки, брътвежи, мрънкания и какви ли не атаки, докато сам не развее флага и не се предаде на колене.






Тагове:   характер,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. injir - , , Зиме - торбичка, лете - абичка. ...
15.06.2009 11:39
,,Зиме - торбичка, лете - абичка."/относно зъзнещата леля/.
цитирай
2. apollon - така е, но може би има хора, които не ...
15.06.2009 12:15
така е, но може би има хора, които не са ходили в планината
цитирай
3. injir - Нали ставаше въпрос за, , леля, , ...
15.06.2009 16:02
Нали ставаше въпрос за ,,леля,,?Възрастен човек.Не е дете.Не знае ли,че има планински климатичен пояс?
цитирай
4. apollon - Не знае Инджи - не е водена в плани...
15.06.2009 16:07
Не знае Инджи - не е водена в планината милата, само на море пребивавало и то по 2-3 пъти в годината - кажи ми не е късметлийка
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465787
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031