Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2009 18:27 - Светът е жесток, защото малко са родителите по призвание и повече са тези по задължение - анализ на филма Horsemen.
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1235 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 17.06.2009 21:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Представям на вашето внимание чудесният, но за жалост страшен филм с името "Конници" от 2009 година. Този филм е от особения жанр филми с религиозна тематика пренесена в реални условия. Този жанр може да бъде означен като религиозно реалити и визира текстове и сюжети от библията пренесени и пресъздадени в една действителна и съвременна атмосфера. Първият подобен филм е "Предсказанието" в четирите му части. Във филма "Конници"няма никакви фантастични сцени, но внушението на религиозната тематика е толкова силно, че фантазията бушува в границите на сюжета на филма по неудържим начин. Особеното съчетание в спецификата на жанра е фузията между хорор, фанатичната нишка пронизваща сюжета от край до край с религиозната тематика и задължителното противопоставяне между зло и добро от философски, религиозни и библейски позиции.
В този филм ще забележите присъствието, измореното лице и кървясалите очи на бащата работохолик, останал рано вдовец, но задължен да работи под напора на нуждата и на тежката и неотложна специфика на професията на стоматологичен детектив, без да може да отдели дори грам внимание на своите две момчета. Автентичното присъствие и удивителната невъзмутимост на детектива създават очарованието на образа му.
На пръв поглед неподозираната цел на сюжета е да покаже, че нета освен за най-благородните цели, може да бъде използван и за най-злокобните намерения и в този смисъл той е едно неконтролируемо средство, което създава групи от хора със строго профилирани интереси. Разбира се ясно е на всички колко лесно и колко рутинно Интернет пространството тайно се шпионира от оторизирани и неоторизирани обекти и субекти, с цел превенция на тероризма или пресичането на организирани масови прояви. Интернет пространството само изглежда все още привидно свободна зона. Сами можете да си представите свободата с тези потребители, които използват сигнала на други абонати и ще можете да си създадете бегла представа. За подобен организиран начин на създаване на организирани групи от хора става въпрос и във фабулата на филма. Лишеният от внимание по-голям син на детектива се оказва самотен, измъчен и фрустриран от загубата на своята майка когато той е невръстно дете, което го кара да организира цял форум от отчаяни като него събратя и съмишленици, страдащи от родителското безхаберие. Между впрочем това явление е изключително застъпено и по нашите географски ширини. Много родители работещи по цял ден имат време само да наругаят или благословят своите деца като единствена възпитателна мярка. Интернет форумът не е обикновен, а специален като разиграва по необичайно остроумен и перфектно създаден план сцените на апокалипсиса. 
Много хора неправилно си представят сцените на апокалипсиса като края на света. Буквалният превод на думата апокалипсис е "вдигни наметалото". С други думи времето на апокалипсиса е само прелюдия на идването на ада на земята, предвестено от четири конника, така както са нарисувани от Дюрер през 1488, яздещи черен, червен, блед и бял кон.
По нататък филма не бива да се разказва, за да запази интереса към себе си. Поуката е как болната фантазия, пренесена в реалността намира само злощастия. От тази гледна точка сцените на апокалипсиса са украсени с помощта на човешката фантазия реални епизоди от земни катаклизми, разказани страховито, за да владеят умовете на сугестивното болшинство от хора. Приятно гледане на филма.



Тагове:   филм,   рецензия,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Horsemen
18.02.2011 16:39
mnogo e hibva
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14506542
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930