Прочетен: 2643 Коментари: 4 Гласове:
Последна промяна: 12.06.2009 02:20
Шокофилията е силно пристрастяване към шоколадовите изделия, до степен на болезнено усещане на тяхната липса. Преведено на български, понятието шокофилия е равнозначно на любов към шоколада. Във времето на обществени и политически рестрикции към тютюнопушенето и както показват изследванията от вредните ефекти на прекомерната употреба на кафе, май най-вярна и безобидна си остава манията към шоколада.
Милиони хора по света започват деня с кафе, на работа изпиват още едно-две, по обяд също, а до края на деня броят на чашите с ароматната течност клони към безкрайност. Заслужава ли си да поемаме литри кафе, за да поддържаме работоспособността си на ниво? Според най-новите изследвания отговорът е категорично не – поне във вида, в който употребяваме кафето най-често.
Трябва да подчертаем, че явлението шокофилия се среща рядко и цяло чудо, че се среща на фона на пълната липса от многообразие на шоколадови изделия. Така например реномираните на Линд, Моксион и Хейди, едвам заемат нишата на първокласните шоколади. Дискриминирането на едни европейски пазар пред други е тема, която трябва да бъде засегната на политическо равнище, тъй като много стоки някакси заобикалят нашите пазари.
Противоречивите в повечето случаи факти, излагани от лабораторни или медицински изследвания, са причина за високата степен на недоверие относно ползата или вредата от кафето, шоколада или даден хранителен продукт. В подобна позиция между легендите и реалните доказателства се намира и холестеролът. Въпросите, свързани с вредността и причините за повишаването му, както и начините за избягване на вредното влияние от повишените му стойности в организма, са обекти на спорове и дори на спекулации.
За първи път изследователи в Хюстън, САЩ, доказаха съществуването на молекулярен механизъм за повишаване на холестерола в кръвта като резултат от злоупотреба с кафе. Една от многобройните съставки на кафето, известна на химиците като кафестол, е предводителят на т.нар. ”лош холестерол”. Докато действието на кафестола върху нивата на холестерола бе известно за учените, то конкретния механизъм оставаше до момента загадка. Откритието е, че на молекулно ниво става взаимодействие между молекулата на кафестола и специални молекули-рецептори в някои клетки от чревния тракт. Споменатите рецепторни клетки имат особена комуникация с черния дроб. Те „по задължение” отговарят за транспорта на жлъчните киселини, които се произвеждат в черния дроб. В случая обаче същите тези рецептори под влияние на кафестола водят до блокирането на няколко чернодробни гена, които от своя страна са отговорни за регулирането на нивата на холестерола в кръвта. Така индиректно кафестола става една от причините за сгъстяването на кръвта с мазнини, произведени в по-голямата си част от самия черен дроб.
Известно е, че атеросклеротичните плаки, които са предвестниците на сърдечни проблеми и често могат да доведат до сърдечен инцидент, например инфаркт, са резултат именно от повишеното съдържание на холестерол в кръвта. Според д-р Рикетс, водещ автор на научната публикация [1], оповестяваща откритието, употребата на 5 чаши кафе дневно в продължение на 4 седмици води до повишаването на плазмените конценрации на холестерола с 6 до 8 %. Въпреки че той е абсолютно необходим за функционирането на клетките, този процент на повишение преминава границата на здравословните му концентрации.
Два успокоителни факта може да ви предпазят от изпадане в тежки размисли как да изоставите кафето. Първо, както за всичко останало важи правилота за мярката – не бива да се прекалява. И не само заради холестерола – отрицателния ефект върху водния баланс на организма, както и риска от повишаване на кръвното налягане са отдавна известни и доказани ефекти на кафето. Второто облекчаващо обстоятелство е, че кафе, преминало при получаването си през хартиен филтър не съдържа нито кафестола, нито няколкото вида вредни мазнини, които се съдържат в него. А докато стане традиция приготвянето на филтрирано кафе, може да си назначите за сутрешен ободрителен агент парче черен шоколад. Освен подобното на кафе влияние на какаото, учени доказаха [2], че шест грама и половина черен шоколад, приемани ежедневно, могат да понижат кръвното налягане с няколко десети. Може и да е малко, но е забележимо. Пък и вкусно.
Един от най-вкусните шоколади на Белгия: