Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2009 20:44 - Как може да си блогър, без да знаеш какво е блог?
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 741 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.06.2009 20:57


Синдромът на незнанието е световно известен и безкрайно разпространен във цялата вселена. Той е тясно и органически свързан със здравето на човек като го предпазва от свръхзагравяне на черепната му кутия. Ясно е, че колкото по-малко се напъват, толкова по-малко изгорели изгорели газове пускаш зад моторетката. Уви естественото състояние на човека е да не знае. За незнанието винаги има извинение. То е най-невинният от всички човешки пороци и съответно най-простият.  Но да пишеш нещо си във формат, който не разбираш си е чиста снобарщина, празноглавие и суета. Казвам това за повечето хора, които атакуват всички автори на блогове.
Чувствам се длъжен да поясня, че блогът е информативно лично пространство, където човек може свободно и без цензура да излива насъбралите се в него впечатления, наблюдения, спомени, мисли, за да може когато автора пожелае, да се върне към своите откровения и постинги. Блогът не задължава автора в определена тематика или съдържание. Блогът е свободно присъствие на Homo scriptum без наличие на ограничения или забрани върху мисленето, творенето, изразните средства, стиловите особености и използвания език. В този смисъл блогът на даден автор е неговата форма за вентилация на емоциите от вътрешния му свят. Дори съм сигурен, че ще има такива, които дори и след това подробно обяснение, ще ме питат за причините да бъде написан този или нечий друг постинг, т.е. отново няма да са разбрали определението за понятието "блог". Аз се радвам, че съм успял малко да съкратя пътя към незнанието за да може дневниците, лексиконите, записките и други форми на писмено творбество да отстъпят място и за неизвестната думичка блог. Всеки може и е свободен да пише каквото си иска, стига да не нарушава правата на другите, стига да не дискриминира, стига да не унижава достойнството на хората.   
Нелепо е когато хората избягват и не разбират определенията. Именно заради това незнание е създаден отдела на справочната литература.

Блогът (съкратено от англ.  weblog) е вид уебсайт , където се пише, както в дневник , а новите попълнения са в обратен хронологичен ред. Блоговете често предлагат коментари или новини за определена тема, като  социални проблеми, градска и суб-култура, или местни новини; други служат като лични дневници. Типичният блог съдържа текстова част, снимки или рисунки, връзки с други блогове и уебсайтове, които по някакъв начин са обвързани с общата тематика на блога. Като цяло този вид уебсайтове наблягат главно върху текста, но има и такива, които наблягат върхуфотографията, аудио или видео файлове.

Етимология 

Думата „blog“ се смята, че произлиза от английските думи „web“ (мрежа, интернет) и „log“ (дневник, в смисъл на формален запис на случващи се събития, например корабен дневник). В английския език думата blog се използва и като глагол, когато се прави ново попълнение. В български също се появи глагол на основата на думата блог - блогвам. Рядко се употребяват и блогирам или блогувам.

 

Съдържанието 

Има няколко типа блогове, които са разделени главно според основната тема, дискутирана в тях:

  • Личните дневници са най-често срещаните и имат свойствата на обикновените дневници- попълващият ги описва събития от деня, мисли и вълнения. Публикуват се лични снимки. Нерядко са добавени и връзки с други сайтове, на които е попаднал собственикът на блога.
  • Тематичните дневници играят роля на „любителски вестници“. Авторът им споделя мнение във връзка със събития, които са свързани с основната тема на блога (НЛО или войната в Ирак). Публикува се информация от други сайтове, като се посочва от къде идва тя (най-вече чрез връзки).
  • Коментарният блог е блог, който предимно анализира и коментира актуални, най-често политически събития. В България коментарният блог започна по-широко да се разпространява през 2006 година. На основата на коментарните блогове няколко интернет издания формират свои отделни страници.
Структура на блога 

С огромното нарастване и масовото разпространение на блоговете, естествено нараства и тяхното разнообразие. Блогът няма стриктно предписана структура, но един типичен блог би могъл да съдържа:

  • Заглавие
  • Главна част
  • Автор (връзка към профила/cv на автора на блога)
  • Връзка с цялата статия
  • Дата на публикуване

Незадължителните части са:

  • Коментари
  • Блогрол (връзки към други блогове, които авторът на блога следи или препоръчва)
  • Категории или тагове (теми, които засяга попълнението)
  • Връзки с други сайтове, които споменават това попълнение

 

Възможности 

Съвременните блогове са обогатени с графично съдържание, аудио и видео, а подобренията в помощните средства за уебдизайн спомагат за лесното ползване от всеки желаещ да състави собствено място в интернет и да го актуализира лесно.

Все по-често блоговете се използват за корпоративни цели - т.нар. корпоративни блогове. Те биха могли да представят детайли от ежедневието или постиженията на фирмата, да подпомагат ресорите "Човешки ресурси", "Връзки с обществеността", "Разработка на нови продукти" и други. Понякога блогът може да е част от продуктов или промоционален сайт. Наличието на корпоративен уебсайт не изключва блога или обратното. Двата онлайн инструмента се допълват много добре.

В сравнение с традиционните лични страници 

Предимството на блоговете пред останалите типове сайтове са главно в динамичността, както и продължителното съхраняване на коментарите (за разлика от форумите). Някои считат поддържането на блог за доста по-удобно, отколкото създаването на личен сайт. Други комбинират личната си страница с блог.

 

В сравнение с традиционната журналистика 

Блоговете са по-лични от традиционната журналистика и същевременно са по-публични от обикновените дневници. Има и такива, в които авторите събират информация от източници и не рядко попадат на истински новини.








Тагове:   определение,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466514
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031