Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2009 23:17 - Простотиите във Пловдив нямат край
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 659 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.05.2009 23:20


Де да можеха на внесат Венеция в Пловдив - каква утопия. Не стига, че това не могат, но искат да стеснят коритото на реката, за сметка на крайбрежните булеварди. Ясно е, че на никой не му стига мястото 2х2 метра. Да не говорим за бетонния пешеходен мост, който превърнаха в тунел - ето това е съвременна екология на реката.

Река Марица става плавателна в Пловдив

Между 20 и 50 млн. евро струва проектът, вече има одобрение от екоминистерството

Екатерина Терзиева

Проектът за превръщането на Марица в плавателна река в 11-километровия участък, който минава през Пловдив, е получил подкрепа от министерството на околната среда и водите, научи „Сега". Министър Джевдет Чакъров е изпратил писмо до община Пловдив и до председателствания от бизнесмена Георги Гергов Национален борд по туризъм, с което дава принципно одобрение.
Проектът носи името „Визит Марица" и възражда опитите от 70-те години на XX в. реката да стане плавателна в рамките на града. Тогава след остров Адата бяха изградени шлюзове. По течението на реката бяха пуснати лодки и катери, както и заведения върху салове. Заради повишаването на подпочвените води обаче се появиха проблеми с канализацията, а избените помещения в кварталите близо до реката бяха наводнявани. Затова след 2 г. общината се отказа от проекта.
За да бъдат избегнати сега тези рискове, „Визит Марица" предвижда на ширина 60 метра в средата на речното корито нивото да бъде свалено под сегашното с 2 метра. В различните участъци коритото е широко между 160 и 200 метра. Върху освободената от водата част ще могат да се разширят двата крайбрежни булеварда "Марица-юг" и "Марица-север", които са сред основните транспортни връзки между източните и западните райони на Пловдив. Ще се изграждат диги и шлюзове. Завирената част освен за водни развлечения ще може да се използва и за състезания. Преди време пък бизнесменът Георги Гергов лансира идея, че остров Адата може да се превърне в увеселителен парк с хотелска част. Инициатор на „Визит Марица" е хотелиерът Вълчо Арабаджиев.
Той и Георги Гергов ще разговарят с кмета Иван Чомаков в какъв формат да бъде бъдещото публично-частно партньорство, което ще реализира огромния проект. Превръщането на Марица в плавателна ще струва между 20 и 50 млн. евро в зависимост от технологиите за прокопаване на речното корито.
Кметът е възложил на общинските юристи да проучат по какъв начин проектът ще се реализира най-добре - концесия, смесено дружество между общината и бизнеса или друга форма, която ще позволи привличане на пари и от структурните фондове на ЕС. След това избраният вариант ще бъде предложен за одобрение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, тъй като то е собственик на речното корито. Вероятно ще е нужно и решение на кабинета.

Справка:

В миналото река Марица е била плавателна река от Белово надолу по течението. На нейните брегове са основани много селища - сегашните градове Долна баня, Костенец, Белово, Пазарджик, Пловдив, Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец, Свиленград, Одрин и др.

Марица е най-пълноводната река в България и е с относително постоянен дебит. Нейният водосборен басейн обхваща голяма част от Южна България, от Стара планина до Родопите и от Рила до Сакар. Реката има близо 100 притока. По-големи нейни притоци са реките Тополница, Стряма, Въча, Чепеларска река, Арда и Тунджа.

 




Тагове:   пловдив,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14505261
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930