Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2009 19:19 - Страната на слуховете: "Пусни перце, за да могат някъде да хванат гъска"
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1224 Коментари: 3 Гласове:
0



Най-голямата сила на Балканите са слуховете. Тук никога нищо не може да бъде изяснено на 100 процента, не може да падне пълна светлина върху истината за една иистория, защото това ще изпепели всички измишльотини, с които едно действително събитие е окрасено и обезобразено. Така е още от времето на "Високата порта" през османската империя. Тогава робството е изисквало да се употребява термина рая, която не е имала никакви права, още повече да слуша новините - било то от първа ръка, а пък още по малко истински новини. В онова скучно, безрадостно и тежко време дори липсата на новини е било пак новина - ако няма новина, то тя ще бъде съчинена. На този принцип действа цялата сегашна жълта преса и колко хора сладко сладко я четат като истина.  
Със слухове с раждаш, със слухове растеш, със слухове съучениците знаят всичко за теб и семейството ти, със слух може да се ожениш, със слух можеш да се сдобиеш с цял харем от любовници, със слух можеш и да умреш. И колкото и да е майтап работа, лъжите понякога се случват наистина. Хайде тогава върви да говориш за истината де. Не върви някакси. Със слух си намираш работа, със слух ще се задържиш на работа, със слух дори ще те уважават или ще те закопаят да не си между мърдащите.
Със слух може и гледачката да ти вземе парите, защото по икономично е да вярваш на измислиците. 
Със слух можеш да работиш, със слух може да те управляват, със слухове се управлява народа. Е как да си опозиция на такъв шарен, интересен и неопределен, направо неясно-тъмен живот. Няма как - отдаваш се или без да си участник по нежелание гледаш сеира на всичките сеирджии. Голям празник са това слуховете. Само празниците не са плод на слуховете, защото те и без това са празни и са чудесно време да се скалъпят хиляди слухове, че чак шапките на хората да падат от силата на небивалиците им, та суматоха по-голяма от тази на Радичков да стане. Само празниците не пречат на творците на слухове. 
Слухът е странна работа - той те кара да се замислиш, после те омайва, флиртува с туй онуй в главицата ти тясна, после се чудиш ама как може толкова, после си казваш "ама щом тая история е толкова прекалена и абсурдна, тя няма как да не е истина" и накрая предаден си превзет от слуха. И накрая слухът вземе, че те парализира. Той така майсторски ти е разказан, че т много много не можеш да му се дърпаш. Това са все едно думички от пощенска телеграма. Набиват се в ушите, те пищат и не щат и да чуят, ама вълшебните думички там, онези на народопсихологическия глас кънтят ли кънтят, разбиват грамади от ушна кал, докато тази мисъл на слуха, на клюката не те превзема, не те предаде, не стане твой господар и ти не станеш неин роб. Истински безрасъден роб. Тя така хубаво те е изгъделичкала, разказала ти е всичко което искаш да чуеш, погалила е всичките твои комплекси и зависти, извисила те е на нивото на народен съдник и сведетел на една интересна, но порочна история, толкова дълбоко е бръкнала в твоите желания, успяла е да ти покаже колко ти си по добър от страдалците в клюката и накрая те е обсипала с радости, че ти си достатъчно достоен да не си в полезрението на слуховете и клюките. Накрая разбираш, че сякаш тази клюка е омайна жена, която води умел флирт с теб и ти си клюкнал в пазвата й, пиеш руйно вино или пък някакъв вид мляко (по желание на клиента).
Слухът е арена на победоносния сблъсък на лъжата със истината. От съвкупляването им, от тесния контакт, от свръхизродената им рожба се получава резултат, в който едно зрънце истина ходи прегърбено и носи цяло стадо лъжливи и клюкарски мравки. Затова не можеш да не вярваш на един слух или клюка: така изниква крилатата фраза " щом е слух значи ще да е истина". Затова не знаеш какво ще стане ако е един слух е истина или лъжа. Той просто те парализира. Няма единно мнение, няма точна позиция, има различни гледни точки, различни лични мнения от "куцо и сакато". Това е така, защото никой не  знае истината, но всеки може да си я представи когато никой никога не я е виждал по тези земи. 
Странни хора, странни времена, странни нрави, странен живот, странни светогледи.
Затова пусни на единия край на населеното място перушина, а на другия край вече ще са изловили цяло стадо гъски. Вестниците и телевизиите ряпа да ядат - там по паланки и поляни хората не спят, за да си разказват старите клюки и да съчиняват нови такива - колко жизнена енергия е необходима да живееш в един фалшив свят, да не знаеш що е истина и цял живот да си изкараш като същински пън. Ето това са балканските му нрави - няма истина, ама няма и видело. И жалко за всичко останало хубаво.  
Слухът, това ръкоделие на човешкото умотворение, е напълно безплатен. Той те прави привилигерован за своите обятие, гушвав мека сатенена пижама или работен костюм и те носи като истински и ценен индивид. За слухът ти си поласкания, ти си ценния, ти имаш авторските права  следователно можеш да го разпрастраняваш, да му бъдеш продуцент, да го изменяш, да му слагаш нови герои, нови заглавия, твои лични хрумвания, можеш да черниш спрямо твоите вкусове и предпочитания, спрямо личните мотиви и желания. В слухът ти можжеш всичко, защото ти си негов творец и разпространител, но и неговия хляб, неговата кръв, неговата мръсотия. Със слухът вие сте партньори - и двете страни печелите дивиденти за сметка на кръг нещастници, които дори няма как да се защитят. Питам се тази ли медийна сила на клюката успя да види сметката на толкова империи и на толкова съдби. Уви. Слухът може всичко. Не може да ви каже истинската история. Той е едно блато, където едно златно зрънце на истината е потънало на дъното в калта и даже светлината не би показала пътя, за да види то отново бял свят.


Тагове:   слухове,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - " На лъжата краката са къси. ...
29.03.2009 00:50
" На лъжата краката са къси."
Определено! Дори да е виртуално, Истината лъсва - Реално! :)))))))))))))))))))))))
цитирай
2. анонимен - :)
29.03.2009 10:39
Няма скрити неща, на този свят, просто има неоткрити истини
цитирай
3. анонимен - apollon
29.03.2009 23:36
Много тъжна статия ! Има някаква безнадежност осъзната и много голям душевен смут в една силна и борбена душа!С блатото не може да се справи златното зрънце ,въпреки ,че усещам че е точно такова!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14469392
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031