Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2009 15:57 - Дезадаптациите
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 610 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.03.2009 16:02


Дезадаптации:  те се разглеждат на няколко равнища - мисловни, поведенчески и интенционални.
Силни перманентни и непоносими интра и интерперсонални конфликти. 
Тежки конфликти с обкръжаващата среда - разрушена, нестабилна или авторитарна семейна среда.
Липса на социален статус или висок социален статус. Безработица. Неприемлив за обществото статус. 
Детски дезадаптивности - нарушени модели на поведение усвоени от неправилното функциониране на връзката родител-дете.
Текущи крайно травмиращи дезадаптивности - предателства - интерперсонални основно и отстъпки от собствените ценности и принципи.
Теория за фрустрациите и неудовлетвореността.
Наличие на хронична анхедония.
Всички тези фактори са само предразполагащи.
Идва ред на отключващите фактори:
Основен фактор е трайното чувство за безизходица и безнадежност, съчетано с моментна липса на чувството за обич - индивида не се чувства ценен и обичан. Самият индивид също не е способен да обича някого -  двупосочна безлюбовна релация.
Ситуацията на моментен песимизъм оформя цялостното съдържание на вътрешния духовен живот и го транспонира в минало и бъдеще, като решението за суицид е следствие на минали суицидни мисли, на регулярната суицидна тендентност в близкоминал етап и утвърдителното сегашно решение за ефективни действия. Изцяло превалира чувството на тъга и огорчение, възможно е и на скръб. Индивида оценява съществуването си като vita dolorosa.
Оформя се екстремна ситуация, в която индивида постепенно заличава личността си. Инстинктът за стремеж към удоволствията се трансформира и изражда в инстинкт за бягство от дезадаптивната среда и се превръща в инстинкт за облекчителна смърт.
Преди реални суицидни действия са необходими суициден опит, загасване или екстинкция на страховата сфера, загасване на принципа на удоволствието. (Суицидният опит може да бъде презентиран и като честота и императивност на суицидните мисли).
Влиянието на обкръжението на околните и външната среда е несъответно на вътрешните очаквания и преживявания. Чувството за неприемливо различие, чувството за неопредолимостта на различията допринясат за дезаптациите. Оформят се грешни модели на социално функциониране. В реален аспект основна форма на социално приемлив модел на функциониране е двулично-лицемерния, изцяло толериран от обществото, междуличностовите отношения и работната среда - ако човек не е способен да поддържа този модел, той е изначално дезаптиран към социалните ценности и начин на функциониране.



Гласувай:
0
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 11402343
Постинги: 5227
Коментари: 10164
Гласове: 18559
Архив
Календар
«  Октомври, 2020  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031