Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2009 09:59 - За пръв път досега
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 893 Коментари: 0 Гласове:
0



За пръв път в цялата човешка история културата на съвременния човек се развива без натрупване. Навсякъде в древността, хората са изграждали културните пластове чрез взаимстване от съседите, от поробените или дори от враговете си. Римляните взимат цялата си култура от тази гърците, заради своята насоченост към култа на физическото насилие, империята е нямало как да създаде колоси на своето културно развитие, в такъв мащаб каквито създават гърците, като изключим разбира се философи като Сенека, иноватори като Гален, архитектурните и ораторските достижения на римляните.
Гърците взаимстват културата си от траки и перси, от колхидци и фригийци, от финикийци и маври, от етруски  и много много други. 
В днешния момент културата на съвремието ни не чака натрупване. Тя е изготвила своя девиз - Да бъдеш тук и сега, да получиш всичко на момента. Да консумираш веднага, лесно и вкусно, без да се интеересуваш от начина на другите. Изразът "Нищо ново под слънцето" е заменен с присрастеното иновативно мислене: Всяко измислено нещо от нас е ново и несъществуващо досега. Очевидно сме пред прага на нова технизирана ера. Може би затова антиглобалистите и еколозите така силно се съпротивляват на глобализацията, водени от носталгията по отиващото си нормално битие. Освен човешката алиенация, културата също се алиенира и тя става култура на иновативния изолиран човек, придобива образа на култура за самата себе си или в най-добрия случай като култура за самия автор. Няма приемственост, има себедоказване и търсене на някакви нови параметри, които да изтъкват идентичността, защото и тя е в абсолютен недоимък. Всичко придобива нови рамки а носталгията към миналото се въплъщава като неприятен спомен. Вместо това човек жадува да надникне какво го чака утре, как живота ще му поднесе нещо ново и то по най-бързия и лесен начин. Не може да се чака. Тъй както не можем да чакаме и бройлерите да станат за една година, ами принуждаваме природата им да носи прираст на 50-тия ден.


Тагове:   път,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14521643
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930