Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2009 02:43 - Инспириран от филма за "Валкирия" търся сплавта на фашизма
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 850 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 16.02.2009 03:00


Фашизма е особен политически и идеологичен конгломерат. Той се родее със всяка политическа система и режим в света в миналото и което и да предстоящо идване на властта. Като явление фашизма остава модерно и катаклизмено, но и заразно начало на всяка бъдеща политическа система именно за неговия еклектизъм от идеи.
Хибридността и проникновеността на неговата мутабилност и вирулентност могат да се определят като най-страшния политически вирус за една нация и като най-блаженната вездесъщност на една порочна власт.
Корените на фашизма биват:
1. Национализма и шовинизма, издигнати в пълен култ, което поробва мисленето и съпротивата на масите, от които фашизма ще расте.
2. Капиталът - фашизмът като шампа на Хитлер в първото си дяволско проявление усвоява всички идеи на западния капитализъм и ги прилага успоредно с останалите свои идеи.
3. Човеконенавистничеството и стремежа към съвършенство, развит в идеите на Ницшеанството, чиято заразна кръв, Хитлер изцяло изтегля в своето лоно и идейно гнездо.
4. За да използва по-достолепно народа си, той врича цялата стойност на капитала в името на народа, с което прокарва идеите на социализъм и национал шовинизъм.
5. Пропагандата като древно оръжие в ръцете на царе, монарси и лицемерни папи. Това църковно оръжие наред с политическата реторика, покорява масите, които до този момент не са били свидетели на по-масова и всеобхватна психотизация на цялото общество на един луд лидер в лицето на Хитлер и на още цяло едно бременно котило от луди фанатици като Химлер, Гьобелс и кой ли още не.
6. Психологическите похвати на Маркс в управлението на пролетариата, неговия анархизъм и атеизъм слагат здравите бетонни устои на новия полически и обществен строй, който оттук насетне ще бъде пример за дамгосване или имитация от обществата на човечеството.
7. Свободолюбието и достолепната честност и дисциплина на немския гражданин, изградени и израстнали от народния дух и опазени от гаранциите на Немското Протестанство, но изродени и употребени за други по-нисши цели и практики.
8. Войствените традиции на старата Пруска военна доктрина и идеология, възпяти и отразени в културните традиции на немския обществен елит. Основни културни идеолози взели принос в издигането на германския идеал в лицето на Вагнер, Брамс и други.
9. Културните идеи на старата културна Германия в лицето на Гьоте, Шилер, Хайне, Рилке и други.
Не знам дали си струва анализа ми, но ако се чувствате подведени надникнете в патриарха на българския Антифашизъм - Г-н Желю Желев.
В обща и крайна сметка фашизма се явява гъвкава чудовищно мутантна и витална обществено политическа система, която може да бъде символизирана съвсем точно с образа на Вавилонската кучка. Която и глава да отрежеш на чудовището, то отноно и отново ще има сили да гризе и да вреди, именно защото многобройните еклектични идеи на фашизма идват от различни и зловещи мъдри глави, посветили мислите си уж в името на много светли идеи.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dmitriiradoslavovich - Коментарът ми харесва. Аз след м...
16.02.2009 03:22
Коментарът ми харесва. Аз след малко ще гледам филма, но съм по-скоро с резервирани чувства. Такъв филм не може да не е натоварен с пропаганда. Но да видим ... също така искам да добавя, че в Политическата икономика на Маркс, поне в първите 50 страници, които прочетох пролетариат не се среща, камо ли за контролирането му. Но по-нататък може и да изплуват тоталитаризмите :)
цитирай
2. apollon - приятно гледане - мога само да до...
16.02.2009 03:54
приятно гледане - мога само да допълня че при Хитлер и Маркс понятието за пролетариат е еднакво извратено употребено, дабеч от истинската човешка същност на това понятие.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14508051
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930