Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2009 00:17 - Как да различаваме примитивните общества
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1141 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 04.01.2009 13:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Вече засегнах косвено тази теми в един от моите предишни постинги. По принцип не може да има абсолютен критерий за примитивност на дадена цивилизация или общество. Тя не може да се измерва с количеството агресивност, тъй като голямата миролюбивост към испанските конквистадори, възприемани като своеобразни божества е унищожило цивилизацията на инките, с което можем спокойно да смятаме, че тяхната култура, въпреки завидната дисциплина и културните им достижения е била примитивна. Именно наивистичните представи и миролюбивостта са довели до превземането на една огромна общност от хора в ръцете на шепа ачни разбойници - това е истински планински примитивизъм, колкото и голямо благородство да лъха от подобен алтруистичен хуманизъм. В тази връзка, ако трябва да оцените степента на примитивизъм на едно диво амазонско племе и по времето на тази оценка вие не се измъкнете жив, бъдете сигурен, че тази култура е значително прогресивна, имайки висок имунитет и изразена културна нетърпимост към културните посланници, респ. нашественици.
 С други думи вземайки предвид средата на развитие дивите амазонски племена напълно копират в обществената си структура правилата на джунглата, преповтаряйки тази битийност в живота на общността. Не мога да видя принципна разлика между разбиранията на диваците и езика на политиката на САЩ, както и скромните манипулативни послания към целия електорат. В тази връзка амазонските племена следвайки шаманния консерватизъм живеят в средата, свиквайки с нея, без да имат драстична агресивност спрямо промените в самата среда. Това им помага да не влизат в контакт дори със съседни племена, разделени от речните ръкави на някои от притоците на Амазонка. За разлика от тях съвремените общества имат висока степен на промяна на средата водени отново от позициите на консервативността, която засяга единствено непроменящата се човешка глупост. Следователно глупостта резистира, човешките ценности също в условията на голямата човешка джунгла, но за сметка на това се променя несвойствено средата. от тази гледна точка модерните общества са много по-примитивни от дивите племена на Амазонка или Папуа Нова Гвинея. 

Но как да оценим примитивността между отделните модерни общества. Критерий може да бъде само условието, дали тяхната култура поддържа специфични култури на поведение. Дали хората в това общество са научени да имат културно отношение към слабите индивиди, към слепите, към самотните, към разведените, към различните, към бедните, към бездомните, към децата. Дали хората имат култура на толерантността, култура на етническа съвместимост, култура към животните, екологична култура, култура към книгите и писаното слово, култура към архитектурата, куртура към историческото наследство. Разбира се тези култури на поведението са свързани с голям разход на енергия и затова и обществата, и хората предпочитат да преминат на своебразен некултурен режим най-малко, защото излиза по евтино. Как обаче да не бъдем стиснати като и това е една съвсем човешка черта. Както няма идеални хора, така няма и идеални общества. 
Ако питаме Шерин Разместан - един азиатски дух с платена любов към децата ни дали сме прогресивни, ще може ли да отговори въобще.
Децата ни пият, пушат и правят щуротии повече отколкото техните бащи си позволяват в сегашен етап. Ако свирката задмине по способности дървото, значи майстора е голяма работа. Ако детето е по-издържливо от баща си на пороците, то цвят на нацията ли ще бъде.



Тагове:   как,   общества,


Гласувай:
0



1. vesistefanova73 - Знаеш ли, че има "първобит...
04.01.2009 08:07
Знаеш ли, че има "първобитни" племена в които няма дума за "кражба"...има и такива в които няма дума за "ревност"...всичко може...а да не сме стиснати съвсем не е най- трудното...мисля се, че ни е най- трудно да се научим да не се сравняваме по различия и да не се самоопределяме през егото...да не се делим на "различни"... "по - такива" и "по- онакива"...да ни се чуди човек що за перверзно отношение към живота... Поздрави!
цитирай
2. apollon - Blagodarja i az za otnoshenieto- ...
04.01.2009 13:40
Blagodarja i az za otnoshenieto- Pozdravi
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14511827
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930