Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2008 03:39 - Божественият нар на остров Крит
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1923 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.09.2008 03:59


За сметка на невкусния и открито миришещ на пестициди дребен критски банан, нарът на Крит има забележителен божествен вкус, наподобяващ този на обикновения банан. Остров Крит може спокойно да ползва критския нар за свой символ наред със достиженията на минойската цивилизация, Амалтея, наред със всички останали красоти и дадености.

Внимание- научна статия. Не е задължително прочитането й.


За разлика от нара разспространен на Балканския полуостров, критския нар се отличава съществено по своите плодови характеристики, поради това, че не е стипчив и е значително по-сладък. Това се дължи на различията в съдържанието на захара, пигменти, танини и други вещества. Макар да става въпрос за плода на растения от един и същи вид, плодовете на нара от Крит и България се различават значително по своите вкусови качества, което е резултат от известни биохимични различия между растенията в рамките на биологичния вид.  Това налага да се въведе ново научно понятие описващо наблюдаваното явление. Растенията на един и същи вид, обитаващи различни географски области и различаващи се по своя биохимичен и фитохимичен състав, без да притежават помежду си морфологични и таксономични различия следва да се наричат и обозначават като хетеропланти, а явлението да носи името хетероплантия. Типичен пример за хетероплантия е нарът в разглеждания случай, кайсията с горчиви и сладки костилки, които освен различни съдържание на синилна киселини и горчивини, имат и различно съдържание на въглехидрати, растенията от вида трабузан, имащи различен химичен състав в България и Индия.
Природата на хетероплантията е различна, но това не променя обобщителният и точен характер на изготвената дефиниция. В първият вариант от случаите, който е налице за кайсията, е налице генетическа изменчивост, възникнала при определени условия и този случай се касае за т.нар. биохимични мутанти на един и същи вид. В вторият вариант от случаите, който е добре застъпен и често срещан в природата, както това е при нара и трабузана, са налице генетични и биохимични различия, настъпили в резултат на продължителното натрупване на тези изменения в рамките на ареала на един и същи вид. Те са най ясно изразени в противоположните и сравнително отдалечени точки на разпространение от ареала на един и същи вид.
Понятието хетероплантия може да се употребява за всеки растителен вид в теоретичен аспект, при който са изпълнени условията по дефиниция, но естествено на практика се употребява за растения с доказани различия в своя биохимичен състав при запазване на видовата идентичност. Най-често в практиката това са растения с пряко приложение и важно значение. Пример за това са плодните и фармакологично-активните билкови растения, тъй като за интересите на човека и практиката техния биохимичен състав е детайлно проучен.
В третият вариант от случаите, естеството на на хетероплантията може да е резултат от различията в условията на вегетацияна растенията от един и същи вид (климат, почва, влажност, температура, надморска височина).  Типичен пример в това отношение е видът Aphanizomenon flos-aque, който е сладководно зелено водорасло повсеместно разпространено из целия свят и при високи температури във водоемите образува отровно вещество подтискащо растежа и развитието на други конкурентни водорасли. Същото растение обаче, което се развива в студени езерни води, каквито са тези във високопланинското езеро Кламат в Канада, поради ниските температура и рестриктивните условия за вегетация не произвежда пободно отровно вещество, още повече, че при тези условия липсват конкурентни взаимотношения с други видове водорасли, тъй като и тяхната вегетация е смутена не от конкуренция между водораслите, а от физичните условия на средата.Тагове:   остров,   Крит,   нар,


Гласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 13241701
Постинги: 5298
Коментари: 10365
Гласове: 19170
Архив
Календар
«  Март, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031