Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2008 21:01 - Kolko e vajen glasa .Kak otkriha Karajich
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1239 Коментари: 1 Гласове:
0



Сръбските специални служби попаднали по дирите на Радован Караджич в резултат от анонимно телефонно обаждане, след което бившият лидер на босненските сърби е бил следен в течение на шест седмици, пише в неделното си издание всекидневникът "Блиц".

Според изданието, позоваващо се на анонимен източник от следствието, личност, отказала да се идентифицира, привлякла вниманието на тайните служби на Сърбия (БИА) върху алтернативен лечител с бяла брада и посивели коси, който пътувал в Сърбия и организирал конференции, посветени на здравето.

"Проверете, гласът му много наподобява този на Караджич", казал анонимният преди да прекъсне разговора.

От този момент службите проверявали описаното лице, за да се уверят, че става дума именно за Караджич, предаде АФП.

 

Towa se vrazva idealno sedna moja stara statia

 

Гласът на логиката е по силен от всякакви корпоративни интереси. Вероятно много от вас, едва ли се замислят забързани в рутината на обикновения делничен живот, че гласа на човека носи уникалните за всеки отделен индивид физически характеристики, които не се повтарят при нито един друг индивид, освен когато става дума за еднояйчни близнаци. Тези белези се използват като способ в криминалистиката. Гласът на всеки човек е единствен по рода си, поради което човешкия глас под формата на запис или като друг възпроизвеждащ носител принадлежи към така наречените лични характеристики на индивида. Гласът като източник на информация е част от личните данни на всеки индивид и може да бъде записван или използван само с разрешението на индивида обект на изследването или записването.

Вероятно всички знаят какво представляват Глобул, Мтел, Вивател – мощни свръхпечеливши телефонни корпорации, със силно изразени корпоративни и конкурентни взаимотношения, тясно свързани с дарителството, рекламата, изкуството и много други дейности.

Ще попитате какво общо имат те с гласа на човека – много просто, вашите телефонни разговори освен че се записват временно на информационен носител, могат да бъдат записани и като конкретен вокален запис тогава когато ви се налага да използвате услугата връзка с оператор – почти няма абонат в България, който да не е използвал подобна нормална услуга, ненормалното е обаче, че корпоративните не питат клиентите си дали да им запишат гласовете, а направо го правят.

Ще отговоря на въпроса – редно ли е това?

Записът на вашия глас е абсолютно забранен без вашето съгласие – непозволеното от клиента записване на неговия глас е неморално, неетично, противообществено и противозаконно действие. Дори полицията няма право да записва вашия глас без вашето съгласие, няма право дори да записва разговорите ви по телефона, освен ако прокурор не е позволил подобно действие, позовавайки се на солидни аргументи, че вие в някаква степен ощетявате обществения интерес или има неоспорими доказателства евентуално противозаконно поведение от ваша страна. Същото важи за останалите професии като журналисти, фоторепортери, рекламни агенти и други, които без ваше съгласие, нямат право да ви снимат или записват вашия глас и реч.

Когато аз отправих запитването към Глобул дали знаят, че е противозанонно, нелогично и неетично да записват своите клиенти свързвайки се с оператор, от Глобул ми отговориха – Вие мислите ли , че знаете повече от Глобул. Отговорих им – Да, знам повече от вашия юристконсулт, но в България вие очевидно в ролята си на корпоративен меценат на целия обществен живот можете да правите каквото си пожелаете.

Ясно е, че факта да се записват гласовете на клиентите от телефонните корпорации е паразаконен. Той ясно противоречи и на закона за защита на личните данни. Личните данни не са само ЕГН, име, презиме фамилия, адрес, близки и социален статус, плюс досие – лични данни са и всички онези биологически особености, които го правят уникално познаваем и идентичен, като например дерматоглифните отпечатъци, глас, ирис, ДНК проба, всички те под формата на проби или ревелентни информационни носители.

Ясно е, че много банки незаконно снимат личните карти на своите клиенти в България, което в е разрез със всички норми на европейското законодателство, което е валидно и в България.

Питам как действа този закон за личната информация, когато няма прибор, с който закона да стане реалност на яве, а не само като добра воля и намерение.

Как този закон ще обясни на Глобул, на Мтел и на Вивател, че всяко записване на гласа на клиента е грубо погазване на правата на индивида и още повече, че клиента винаги има право пред този който извършва услугата.

С други думи щом вие сте клиент на Глобул например, въпросната компания ви е слуга по отношение на извършването на конкретната предлагана от нея услуга и няма начин, щом като Глобул играе слуга пред лицето на своя клиент, да се опитва да го командва и да изземва личните му права чрез запис на гласа му. Глобул трябва да служи, а не да записва и очевидно трябва много да учи кое е най-цивилизованото и етично отношение към клиента, за да може неговите клиенти да растат. Но как да стане това аз лично не знам.

Питам и още – кога най сетне ще уволнят директора на Агенцията по защита на личните данни.

А ако преди да ви запишат гласа има опция „съгласни ли сте да ви запишем гласа преди да разговаряте с Глобул”, ще има ли нормален човек, който да се съгласи да му запишат гласчето.

Кога ще дочакам цивилизацията да дойде в ориенто България? Личният ви избор пред тази дилема е едно естествено „не”, тъй като ще си кажете, че имате право да избирате сам и че не живеете в полицейска държава.


Който е съгласен с изразеното мнение и знае как да го защити, нека го направи - защото нашите права не са на държавата, те са първо наши, защото не ние сме родени за държавата, а държавата е създадена за народа си, държавата е служба на народа си и на нейните граждани, но кой да й каже да ни защити





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krassko - НЕ САМО ГЛАСА
31.07.2008 10:40
МВР си спретнаха наредба и задължиха операторите да записват разговорите и да ги пазят 3 месеца. Куцо и сакато ти иска личната карта за щяло и нещяло. И в Нета ти е ясно какво става. Но да протестирам и да се боря за права в тази държава е излишна загуба на време.
Има и други начини: не е толкова трудно и скъпо да имаш и втора самоличност. Защо да не го начукаш на системата, даже тръпка има. Виж в Нета колко хора го правят и как се крият. А иначе съм съгласен с всяка твоя дума и напълно те подкрепям.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14467052
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031