Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2008 17:50 - Чаят
Автор: apollon Категория: Хоби   
Прочетен: 1382 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 01.04.2018 15:32


Темата е зимна и искам леко да ви светна на чайна тема и церемонии.
А какво ще кажете за моя любим чай от  Rosa myriacantha (роза мириаканта)- никъде няма да прочетете за него освен тук - тя е вид дива бяла роза в предпланинските райони, която расте естествено в България - мой специалитет - кипва водата и се слагат само листенцата - аромата и вълшебството е прекрасен - нищо не би се сравнило с него
особено начина на приготвяне. Листата на точно този вид роза са гъсто покрити с дребни жлези съдържащи изключително приятно миришещо етерично масло - листенцата са сложно перести и растат по няколко листа заедно в чимчета, които се режат заедно с ножица.  Клонките също се нарязват независимо от ситните игловидни бодли които покриват стъблото.
технология на приготвяне на чая: първо се слагат клонките - нарязани с ножица - за да има цвят чая - после след като е кипнал хубаво се слагат при затворен капак на чайника листенцата за да може етеричното масло да влезе в чая и веднага се потапя в силно студена вода за да не излети етеричното розово масло.

има една тънка хватка - кронките кипят във водата, а когато ври 5 минути, идва ред на листата - като се сложат листенцата - моментално се слага капака и се потапя чайника в съд със студена вода - ако не се направи така - етеричното масло отлита - и в чая не остава нищо ценно

Аромата и вкуса на чая са изключителни - не можеш да изпиеш само една чаша - не можеш да му се наситиш. Видът не е известен на билкарите, но се среща на Бесапарските ридове - можете да видите фотоси от там ако ги потърсите в Google.

image








Флора и растителност

Настоящия проект ще се развива на територия, известна като Бесапарските ридове. Бесапарските ридове са от изключително значение за опазване на голям брой представители на висшата флора в България. Територията покрива критериите и е предложена за включване в мрежата от Флористично важни места (IPA). Въз основа на обобщение на литературните публикации за региона и теренните проучвания през 2007 година, са установени 586 вида висши растения, съобщени за Бесапарските ридове, от които 302 вида имат консервационна стойност.

Броят на защитените видове растения (включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР)) установени досега на Бесапарските ридове е 23. От тях 5 вида са включени и в приложение 2 на същия закон, т.е. това са видове, чийто местообитания са приоритетни за опазване. Други 21 вида са вписани в приложение 4 на ЗБР, като видове подлежащи на опазване и регулирано ползване от природата. С това общият брой на видовете висши растения на Бесaпарските ридове, включени в приложенията на ЗБР е 45.

В приложението към закона за лечебните растения са включени 175 от видовете висши растения разпространени на Бесапарските ридове.

На ридовете растат 9 български ендемита, от които един е локален ендемит.  Балканските ендемити са 32 вида. Реликтите са 112 на брой.

В Червената книга на България от 1986 г в категорията “застрашен от изчезване” са включени 30 вида, а в категорията “рядък” са включени 11 вида от разпространените на Бесапарските ридове висши растения.

Общо 44 вида висши растения от Бесапарските ридове са включени в новия Червен списък на България.

В Червеният списък на IUCN са вписани 9 вида висши растения, разпространени на Бесапарските ридове.

Общо 12 от Бесапарските видове растения са вписани в приложенията (приложение II) на CITES, a 5 вида са в приложенията на Бернската конвенция.

Бесапарските ридове са предложени за включване в мрежата на Флористично важните места (IPA) в България.

От установените 5 типа местообитания в района, в териториите предложени за включване към защитената местност се срещат 2 вида съобщества приоритетни за опазване според закона за биологичното разнообразие и включени в приложение 1 на Бернската конвенция - Полуестествени сухи тревни и храстови съобщества върху варовик (Festuco-Brometalia) и Псевдостепи с житни и едногодишни растения от клас Thero-Brachypodietea.










Тагове:   Роза,   чай,


Гласувай:
1



1. namo - Искам да те попитам за билката ст...
10.01.2008 17:57
Искам да те попитам за билката стевия, като заместител на захарта. Именно за подслаждане на чай, де :)
Благодаря
цитирай
2. анонимен - има един начин
10.01.2008 21:12
по ефектен: когато чаят е готов сипваш го веднага в чаша, на чието дъно вече си поставил 1-2 бучки (формички) лед, който се е получил от минерална вода. Ако искаш да има сладък вкус във формите се капват по няколко капки мед. Опитай така, но преди това прочети за свойствата на водата, получена от разтопен лед и сам ще се убедиш в ефекта.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466075
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031