Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2021 14:54 - Римската империя и славянските племена: Как двата народа са контактували помежду си?
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 1080 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Древният Рим е една от най-мощните цивилизации на древния свят. През периода на най-големия си разцвет през II в. сл. н. е. империята се простираше на 6,5 милиона кмІ и имаше културно въздействие върху всички страни в Европа, Азия и Африка.   Какво са мислили римляните за славяните? Имало ли е контакти между двата народа и дали римските легиони са достигнали територията на съвременна Русия?   Славяните в древността Предците на славяните са венедите - голям народ, контролирал територията от югоизточното крайбрежие на Балтийско море до северните Карпати и долното течение на Дунав. Първите споменавания за тях датират от 5 век пр.н.е. и принадлежат на гръцкия историк Херодот.   Венедите са живели далеч от Рим, почти не са имали контакт с империята и не са представлявали интерес за римляните. Въпреки това древните учени все още са оставили известна информация за хората и техните земи.   Легионери в Източна Европа От време на време римските командири извеждат авангарда на своите войски за разузнавателни операции в отдалечени краища на планетата. През II век пр.н.е. един от тези региони беше територията на Централна Русия.  
image




Предполагаема зона на кампаниите на римляните в североизточна Европа Рим е организирал над 200 изследователски мисии, всяка наброяваща до 2 хиляди души. Останките от легионери, фрагменти от оръжия и боеприпаси, както и римски монети и бижута са открити от археолозите в Тулска и Московска област.   Запазена е дори информация за похода към Рипските планини (Урал) на войниците на Марк Антоний през 40 г. пр. Н. Е. Те не се върнаха обратно и съдбата им остана неизвестна.   Своеобразните „приключения на центурион в Русия“ са описани от Плиний Стари през 77 г. сл. Н. Е. Според писателя римският офицер е оглавявал търговска мисия в днешен Калининград и е успял да организира доставки на кехлибар за Рим. Империята търгувала с кожи, пух, мед и скъпоценни камъни от вените за занаяти, бижута и тъкани.   Проклета земя Пътят през варварските земи беше дълъг и опасен. Много експедиции се провалиха и загинаха в чуждите земи. Това вероятно е причината римляните да оставят доста неприятни съобщения за предците на славяните и тяхната земя.  

image



Свикнали с топлия климат, римляните не бяха доволни от постоянните дъждове и студеното време на Източна Европа. Историкът Публий Тацит описва венедите като войнствени и кръвожадни хора, подобни на съседите им, германците и сарматите. Водели хищнически живот, като се носели като диви животни в горите и планините в търсене на печалба.   Плиний Стари отбеляза, че венедите водят заседнал живот, издигат къщи, правят щитове и предпочитат да се бият пеша. Древният римски историк противопоставя венедите на сарматите, които живеят в каруци и на коне, без да остават никъде дълго време.   През I-II век венедите доминират над съседите си. С името на този народ ученият Птолемей Клавдий нарича Балтийско море Венедския залив, а Карпатите - Венедските планини.   Тацит споменава и народите, живеещи на север от венедите: фени, гелуси и оксиони. Това бяха още по-диви племена, които спяха точно на земята, облечени в животински кожи, нямаха желязо и се биеха със стрели с костни върхове. Някои племена са имали човешки глави и животински крайници.  
image



В северните земи римляните не можеха нито да търгуват, нито просто да живеят: те не бяха готови за суровата зима Местният климат обезсърчи пътешествениците. Тук сняг валеше на големи люспи, настъпваха силни студове и духаха пронизващи ветрове. Птерофорос - районът пред Урал е наричан „Прокълната земя”, където всичко наоколо е било жадно за човешка смърт.   Както и да е, към III в. сл. н. е. пътуванията до Източна Европа най-накрая спряха и век по-късно северните народи пробиха границите на империята, слагайки край на съществуването на Западната Римска империя .
МИР НАУКИ:интересное вокруг


Тагове:   студ,   римляни,   венеди,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13355131
Постинги: 11681
Коментари: 18497
Гласове: 6698
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК