Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2021 20:48 - Да сме благодарни, че древните българи са се славянизирали
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 4236 Коментари: 18 Гласове:
20

Последна промяна: 13.02.2021 20:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Ако държим да сме повече европейци и българи /отколкото азиатци/, би трябвало да сме благодарни, че прабългарите са се славянизирали, България се е славянизирала и християнизирала. Защото славяните са с индо-европейски произход, а произходът на прабългарите не е категорично доказан. Предполагам, че са със смесен произход, понеже доста са скитосвали из Азия...
М. Тачков


/.../

IMPERATOR CЖSAR AVGVSTVS  image PATER PATRIЖimage 

Ромейските автори категорично разграничават прабългари и славяни. Въпреки, че прабългарите са имали върховенство в земите, населени със славяни, ромеите наричат териториите, населени с прабългари, България, а териториите, населени със славяни, Склавинии.
"Прабългари" наистина е чисто условен термин, измислен от историците за да се разграничават българите, говорещи на булгарски език, спадащ към тюркската група, от българите, говорещи славянски език. Дори част от тези прабългари да са говорили ирански или друг език, различен от славянския, те пак трябва да бъдат разграничавани от славяноезичните българи.
Не можем да кажем кога точно е завършил процеса на славянизация при прабългарите, но можем да допуснем, че по времето на Борис той вече е течал успешно и дори може да е бил в много напреднала фаза, щом като Борис е приел славянския език като официален. Така, че църквите, строени в Плиска, могат да бъдат отнесени както към късния прабългарски период, така и към ранния български период. Но, според мен, в тази тема трябва да наблегнем повече на чистите прабългари.
Случайно установих, че някои погрешно са разбрали, че в прабългарските каменни строежи съзирам славянско влияние. Ще им отговоря, че ако има някакво влияние, то в никакъв случай не е от народ, чиито строителни традиции са се състояли в копаенето на землянки. Впрочем, доста прабългари при контакта със славяните и вследствие от по-уседналия начин на живот, изоставят юртите и започват също да живеят в землянки. Но каменните строежи, ако не са измислени от самите прабългари, не са заимствани от славяните, а от друг някой, по-напреднал народ.

P. S. Терминът, използван от Княза за обозначаване на прабългарите, много ми допада. Отсега нататък, където пиша булгари, да се разбира прабългари.

  image Dilana написа: Интересни картинки, нямащи нещо общо с темата. Единствено Голъм пише сериозно и се старае обективно по темата, за което го поздравявамimage
Можеш да го поздравиш и за това, че видя в тези картинки нещо общо с темата, за разлика от теб.
  image Dilana написа: Ритор казва, че "българите имат градове"...
И какъв извод можем да направим от тези думи?
  image Dilana написа: За звука Ъ...
... в Италия под византийска команда се споменава за техния език като неразбираем и непознат.

Това е направо изумително.image ... да не разбират булгарски.image
  image Dilana написа Всеки народ нарича прабългарите по различен начин - болгари, булгари, палхар, малкарлъ булх, полгар (старо немско име) и т.н. Това е било още от прабългарско време, както е и сега. Зад това стои някакъв непроизносим за тях звук. Не мислите ли, че е най - вероятно да е именно Ъ?
Ъъъ... А това малкарлъ с "ъ" ли се е произнасяло накрая?image А потомците на бактрите в днешен Афганистан как произнасят името на град Балх (Balkh) - Балх, или Бълг?

@tonev: Няма нужда да пишеш докторантура. Прабългарите не са изчезнали. Просто постепенно са престанали да бъдат прабългари и са станали българи.
  image tonev написа: лиричен офтопик и от мен - в цяла швеция/доколкото съществува/ през 1000 г има 3 /три/ града причина ли е това да казваме че са номади? Ако шведите не са живели в юрти, не са се наливали с кобилешко мляко, ако са имали някаква форма на земеделие и най-вече, ако са водели уседнал начин на живот, а не са извършвали сезонни миграции напред-назад, може и да не са били номади.
Всъщност в цяла Западна Европа, а също и в славянските страни дълго време се строи от дърво, преди да се премине към строителство от камък. И в т. нар. "Волжска България" се е използвал доста дървен материал в строителството.
  image Хана написа: Едно малко лирично отклонение, тъй като май ще се окаже, че съм от малкото, имащи впечатления наживо от Плиска. А спомняш ли си как изглеждаше банята в Плиска? Не мога да намеря снимка, но ако не ме лъже паметта, си беше типична римска баня.

Накрая, след като показах снимки на каменни градежи, правени от най-различни народи, ето и две снимки на прабългарски и български градежи, датирани между началото на ІХ и края на ХХ век:
1. Останки от Плиска.
2. Златната църква в Преслав.


Последна редакция от IMPERATOR CЖSAR AVGVSTVS; 23-04-2007 в 01:46 image
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cжsar Avgvstvs Germanicvs)
It"s so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don"t say it.
   
 Guy de Mont Ferrand  image chevalierimage Мнения4,562    

image IMPERATOR CЖSAR AVGVSTVS написа      :                    " Ъъъ... А това малкарлъ с "ъ" ли се е произнасяло накрая?image А потомците на бактрите в днешен Афганистан как произнасят името на град Балх (Balkh) - Балх, или Бълг?"

Тия "потомци на бактрите" сигурно са изчезнали още преди две хилядолетия image . От там, като се почне от походите на Александър Македонски и се стигне до джунгарите, киргизите и монголите, е минала каква ли не сган, при това става въпрос за десетки мащабни преселения и заселвания, каквито дори нашите Балкани не познават. Едва ли може да се каже категорично кой от многобройните малки и по-големи народи, населяващи Афганистан, е потомък на бактрите.


/.../

http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=5886&page=18




Гласувай:
21



Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Ех, Марине!
13.02.2021 21:05
"Да сме благодарни, че древните Българи са се славянизирали!"

Знаеш ми мнението по въпроса, разрешаваш ли да ползвам заглавието
Ще се постарая да е коректно, да уважа мнението ,което защитаваш
цитирай
2. dobrodan - Този загадъчен звук "Ъ" го има и в португалския език :),
13.02.2021 21:05
най-често съвпада с "ьi" от стария език. Да, за същия тип език пиша :).
Дали да сме благодарни за славянизирането ни?
Чак благодарност не изпитвам. Нито за покръстването ни.
Нямало е как иначе да се случи. Религията е била велика сила......за когото са оставили жив, след като я е приел.
Хубава извадка :).
цитирай
3. milady - напълно, съм солидарна с колегата, добродан..добра идея,марине!
13.02.2021 21:56
dobrodan написа:
най-често съвпада с "ьi" от стария език. Да, за същия тип език пиша :).
Дали да сме благодарни за славянизирането ни?
Чак благодарност не изпитвам. Нито за покръстването ни.
Нямало е как иначе да се случи. Религията е била велика сила......за когото са оставили жив, след като я е приел.
Хубава извадка :).

цитирай
4. kvg55 - mt46,
13.02.2021 22:09
В това време по нашите земи не е имало друг избор на монотеистична религия освен християнството. Не е могло да удържим като езичници до идването на османците.
Въпросът за произхода ни придоби ирационален характер. Създават се непонятни за разума теории. И пак ще кажа : Важно е откъде идваме, но по-важно е накъде отиваме!
А ние отиваме към нищото.
цитирай
5. shtaparov - "Slavianite" triabva ...
14.02.2021 02:09
"Slavianite" triabva da sa blagodarni,4e sa se Balgarizirali
цитирай
6. shtaparov - Ние бяхме "славянизирани...
14.02.2021 02:11
Ние бяхме "славянизирани" в средата на 20-ти век: резултатът е днешна България,за която ти благодариш!
цитирай
7. shtaparov - "Славянизирането" не е ...
14.02.2021 02:17
"Славянизирането" не е станало в спалните на 10-ти век,а в кръчмите на 20-ти!
цитирай
8. milady - най после) един умен комент,от краваро@..А ЗА ДРЕВНИЯТ ЕГИПЕТ, никой, не чувам?!!
14.02.2021 13:03
kvg55 написа:
В това време по нашите земи не е имало друг избор на монотеистична религия освен християнството. Не е могло да удържим като езичници до идването на османците.
Въпросът за произхода ни придоби ирационален характер. Създават се непонятни за разума теории. И пак ще кажа : Важно е откъде идваме, но по-важно е накъде отиваме!
А ние отиваме към нищото.

цитирай
9. mt46 - http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=5886&page=21
14.02.2021 17:35
IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS е офлайн
PATER PATRIÆ
IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS's AvatarРегистриран
Feb 2007
Местоположение
ILLIRICVM ET ORIENS
Мнения
2,412
Цитат gollum написа
Моето виждане за тези неща е малко по-различно и ще си позволя още веднъж да го изложа накратко.
Изложението не беше съвсем кратко, но и моето виждане, действително не е много по-различно.
Цитат gollum написа
Същевременно обаче някаква част от населението (в началото по-голямата) ще запазва традиционния си поминък, да речем, номадско скотовъдство. Поради това обобщяващите разсъждения ("те живеят в градове") ще са неточни.
В тази връзка искам пак да припомня някои факти, които доста потребители забравят, или изобщо не четат, защото не им харесват.

Въпреки, че една хроника от късния ХІ век твърди: "този цар (Аспарух - б. І.С.А.) създаде велики градове - на Дунава Дръстър град, той създаде и велик презид от Дунава до морето, той създаде и Плюска град".
Аспарух не може да е създал Дръстър град, защото този град е създаден още от римляните върху по-старо тракийско селище. В най-добрия случай може да е ремонтирал крепостните му съоръжения. Може да е създал Плюска, но Плюска не е била град, а УКРЕПЕН ЛАГЕР (кампос). Така са го наричали българите през VІІІ и ІХ век, а не град.

Ето отново и текста на Захарий Ритор, в който се споменава, че българите (бургаре) имат градове: "Отвъд (каспийските) врати живеят бургарите (бургаре), народ езически и варварски със свой език; те имат градове. И аланите - те имат пет града. От областта Даду живеят в планините - те имат крепости. Оногур е народ, който живее в юрти, авгар, сабир, бургар, алан, куртаргар, авар, хазар, дирмар, сирургур, баграсик, кулас, абдел, ефталит - тези тринадесет народи живеят в юрти и се препитават с говеждо месо и риба, с диви зверове и чрез грабеж."
Захарий Ритор не дава подробности за крепостните съоръжения на тези градове. Те може да са били неукрепени, укрепени със землен вал, с дървена или каменна стена. Но показателно е, че се прави разграничение между градове и крепости!!! Също е видно, че българите живеят в юрти!!! Такива юрти те са обитавали в Плиска и в градищата, възникнали по-късно в Северночерноморските степи. Самото споменаване на тези градове веднага се подема от Добрев и последователи без да се взема пред вид останалата част от текста, в която се говори за юрти, месо и грабежи.
цитирай
10. mt46 - http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=5886&page=24
14.02.2021 19:44
gollum gollum е офлайн
фрогландец на вестконинска служба
gollum's AvatarРегистриран
Jan 2003
Местоположение
София
Възраст
46
Мнения
22,510
Причината за това може и да е малко по-различна . За мен няма особено съмнение, че под названието "прабългари" (или "булгари", ако щете), както и под "алани" всъщност се обединяват множество различни племена, които когато са съществували самостоятелно със сигурност са правили разлика помежду си (макар и също толкова несъмнено да са имали и усещали и известно сходство в езика и кулутрата си) и в крайна сметка само някои от тях са оцелели, както пишеш ти. Но тези "някои от тях" вероятно са същите тези племена, които обаче с времето са развили държавност и са се претопили в нещо ново, вече по-скоро народност, отколкото племе. И затова е останало едно от имената и изглежда сякаш то е принадлежало на някаква "особена" племенна група. Но е възможно причинита за "оцеляването" да не е някаква вътрешна особеност на тази група, а съчетанието от късмет при държавообразуването и съответното приемане на племенното име за цяла група от племена, дори от различен произход, както става с Дунавска България.

03-05-2007, 16:03#586
Thorn Thorn е офлайн
ветеран
Thorn's AvatarРегистриран
Aug 2005
Мнения
7,682
И пак по аналотия да дадем примера с франките. Те са били конкретно германско племе /или по-скоро група племена/, говорели са на германски език, различен от езика на останалото население, при това поне до 10 век, т.е. около 500 години и са се претопили без остатък, като са оставили името си на население, което ги е превъзхождало по численост.
цитирай
11. mt46 - http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=5886&page=26
14.02.2021 21:03

grudge-holder

"Накратко за генните различия между хората - Първо, трябва да се има предвид, че хората като вид се различават от най-близкия (генетично) вид - шимпанзетата, само по 0,1 % от генома - т.е. - 99,9 % всички сме идентични. Процентите, които давам по-нататък, се отнасят за този 0,1 %, взет като база.
И тъй, противно на логичното очакване тази база да се разпределя с най-голям процент за раса, по-малък - за, ммм, народ? - и най-малък за индивид, изследванията показват, че 85 % от различията между хората се дължат на индивидуални разлики и само до 15 % могат да бъдат отнесени към нещо като расови различия. Тоест, хората в една група имат много повече разлики един от друг, отколкото тази група/популация спрямо някоя друга.
(а. Огромния превес на индивидуалните различия над груповите бе илюстриран в една от статиите с пример "добре известен на трансплантолозите, които знаят, че понякога е трудно - поради различия във формата - да се трансплантира орган дори от родител на детето му".
б. - Нещо повече, различията между отделните `раси` са в пъти по-малки, отколкото между две раси, т.е. подвида от един и същ животински вид.)"
цитирай
12. catforlife - Важно е откъде идваме, но по-важно е ...
15.02.2021 00:38
kvg55 написа:
Важно е откъде идваме, но по-важно е накъде отиваме!
А ние отиваме към нищото.


Много тъжен факт :(
цитирай
13. mt46 - Историкът трябва да уважава преди всичко фактите, обективността, научния подход...
17.02.2021 18:47
leonleonovpom2 написа:
"Да сме благодарни, че древните Българи са се славянизирали!"

Знаеш ми мнението по въпроса, разрешаваш ли да ползвам заглавието
Ще се постарая да е коректно, да уважа мнението ,което защитаваш

цитирай
14. mt46 - Аз пък не разбирам защо толкова си падаш по тюркоезичието... :)
17.02.2021 18:49
dobrodan написа:
най-често съвпада с "ьi" от стария език. Да, за същия тип език пиша :).
Дали да сме благодарни за славянизирането ни?
Чак благодарност не изпитвам. Нито за покръстването ни.
Нямало е как иначе да се случи. Религията е била велика сила......за когото са оставили жив, след като я е приел.
Хубава извадка :).

цитирай
15. mt46 - Да, така е... Но ирационалното не ми е присъщо...
17.02.2021 18:51
kvg55 написа:
В това време по нашите земи не е имало друг избор на монотеистична религия освен християнството. Не е могло да удържим като езичници до идването на османците.
Въпросът за произхода ни придоби ирационален характер. Създават се непонятни за разума теории. И пак ще кажа : Важно е откъде идваме, но по-важно е накъде отиваме!
А ние отиваме към нищото.

цитирай
16. mt46 - Това не е вярно!... Прекалено политизираш историята...
17.02.2021 18:53
5. shtaparov - "Slavianite" triabva ...
14.02 02:09
"Slavianite" triabva da sa blagodarni,4e sa se Balgarizirali
цитирай
Изтрий
6. shtaparov - Ние бяхме "славянизирани...
14.02 02:11
Ние бяхме "славянизирани" в средата на 20-ти век: резултатът е днешна България,за която ти благодариш!
цитирай
17. mt46 - Така е...
17.02.2021 18:54
catforlife написа:
kvg55 написа:
Важно е откъде идваме, но по-важно е накъде отиваме!
А ние отиваме към нищото.


Много тъжен факт :(

цитирай
18. shtaparov - 5. shtaparov - "Slavianit...
20.02.2021 22:33
mt46 написа:
5. shtaparov - "Slavianite" triabva ...
14.02 02:09
"Slavianite" triabva da sa blagodarni,4e sa se Balgarizirali
цитирай
Изтрий
6. shtaparov - Ние бяхме "славянизирани...
14.02 02:11
Ние бяхме "славянизирани" в средата на 20-ти век: резултатът е днешна България,за която ти благодариш!

Историята не я политизирам аз- политизират я "нашите" казионни историци,които я пишат не според историческите факти,а според приумиците на скарани с трезвеността чужди политици.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19161547
Постинги: 3687
Коментари: 45093
Гласове: 148918
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031