Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2012 09:32 - Проблемите на тракоманията и тракофантастиката
Автор: apollon Категория: История   
Прочетен: 10213 Коментари: 18 Гласове:
11

Последна промяна: 21.01.2015 13:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Проблемът е сериозен и крайно обезпокоителен, тъй като голяма част от българите са отчаяни и търсят спасение във величието на своите корени. На фона на ниското самочувствие на нацията, се намират хора, които буквално използват свои развилнели се исторически фантазии до степен на исторически неоприказки. 
Това става на фона на безспорните пропуски, неточности и за жалост фалшификации в българската история. Така на базата на едностранно и крайно субективно поглеждане към фактите на историята се развиха уродливите направления на панславизма, на тракоманията и тракоабсолютизма и радикалния прабългаризъм в българската историческа действителност. Разбира се всичко това бе плод на дългогодишната езда и гавра на българската история от съветските и българските сталинисти. Историята бе подчинена наука на политически извратената воля при властовите режими в Източна Европа. Нека напомня, че не бе възможно да си историк по образование, ако не си член на БКП само преди двадесет години. Това правило не бе валидно само за най-задънтените села. Следователно интелекта в областта на историческата наука, въпреки нейната консервативност като наука е със стремежа целенасочено и съзнателно да бъде убиван. И макар да говорим за консервативност, реално в днешно време историческата наука предлага изключителна динамичност и множество новости.

Нито едно субективно и абсолютизирано мислене приложено за нация, образувана като конгломерат от етноси като българската, не може да бъде оправдано. Ето защо залитанията в славистична, прабългарска или тракийска линии са ненаучни, поставени на шовинистична база и като мироглед са деградирали умения на човешкия разум. Не е необходимо зад известно изсмукано от пръстите твърдение да стои литературна справка, за да бъде написаното наукоподобно. Нужно е всеки най-малък детайл да бъде доказан поне с два или три различни аргумента в хода на изложението.
Свръхмодерната фантастика на тракологичната трактористика стига до гениално болната идея за компилация на индийската словестност към тракийската словестност и история, заради твърдението, че траките са индоевропейски народ, напълно пренебрегвайки следата на прабългаризма.
Да не говорим за историческите паразити, които четат и компилират на готово твърдения за българската история и повтарят по сто пъти всякакви чужди идеи напълно безпризорно и като крякащи жабета.
Безспорен факт е, че тъй като римските владения в Мизия са политически "изгубени" след краха на Западната Римска империя, а близо двеста години по-късно Аспарух създава държава, римското наследство е изцяло изтрито от историческото наследство на държавата България. България е единствената страна в света, която не включва римската история в своята история на държавността, твърдейки, че не народа, а държавата почва да съществува от 681 година - една измислена, провизорна, срамна, унизителна, малоумна дори дата . Тя официално не признава траките като етносообразуващ фактор и със специален тракологичен институт твърди, че тракийския език е изчезнал - кой и как да финансира изгубеното.
Следователно България официално признава наличието на римски хиатус в своята държавна история, макар цялото законодателство на страната принципно да лежи на основите на римското право през цялата нейна история.
Заради стремежа на официалните историци да изкарат населението на България "пришълци", римското материално и културно наследство е безпрекословно заличавано с конкретни примери:
1. Няма нито един запазен малък пункт от римските станции по пътя Via Militaris. Всичко е безжалостно  безкруполно изорано за целите на славинистичната теория, която прави българите братя на славяните и реално изпълнява завета, руските братя са не само исторически такива, но генетично по кръвни групи.
2. Половината от къщите на Хисар са построени с римски тухли от крепостната стена на античната императорска резиденция Диоклецианополис.
3. Дори официалната археология третира голяма част от тракийските могили не като паметници на културата, а като купчини пръст, издълбани и захвърлени на змиите. Едва напоследък под давлението на западни учени се разви идеята за превръщането им в регионални паметници и музеи като тази в Старосел.
Причината за написването на този обзор е едно писмо на админ на исторически форум в сайта наука, който се чуди как да спре полуделите и фанатизирани тракофантасти.
Да те са вредни, те са безсрамни съчинители. Нищо от това, което дрънкат, бълват и заливат в нетното пространство не е и не подлежи на научнообосновано доказване. Но за тяхното съществуване пропуските в българската история и неяните откровени фалшификации, доведоха до още по-свободолюбиви плевели, които замърсяват чистата реколта на историческите нивя и правят от тях едно меле на мимолетните бури.
И на този админ бих му отговорил, въпреки неговата упорита амбициозност, че никой не може да спре съчинителите на история, тъй като те имат право на лично мнение, докато не се появи поправена и изправна нова версия за българската история.

И накрая в своя защита бих искал да предам няколко факта. 
Унгарците имат по-вярна представа за българската история по ирония на съдбата, отколто ние за себе си.
Интересни резултати биха се получили ако БАН плати на унгарски историци да напишат свои исторически значими изследвания. И това е нормално, защото как да напишете своята история една страна, която няма достъп до Ватиканските архиви последните близо 140 години. Забележете, Паисий пише своята история върху исторически свидетелства от книги във Ватопед.
Обратно на нас, румънците правят от държавата на Буребиста, от даките и от римсските траянови крепости утвърждаващи националната гордост факти, без ни най-малко и галантно да не споменават васалството си към България през Средновековието.
http://www.youtube.com/watch?v=gFuKEvrlriQ&feature=g-all-u
http://www.youtube.com/watch?v=kGdj1zg44-w&feature=related

За жалост глистът Глишев е създал истинска диктатура в НАУКа форум, където неговите виждания са наложени върху целия аудиториум, а инакомислещите са изключени или блокирани  - при този комунистически урод не вирее плурализъм на мисълта.












Гласувай:
16



1. marknatan - Тъкмо написах един пост към спарто и ...
07.09.2012 04:44
Тъкмо написах един пост към спарто и гледм в хисторито е и аполон на тази тема тракоманството със заглавие съвпадащо с мнението ми
ЩЕ сложа и тук коментара си и после ще чета и ще напиша и за "идеоплага" Маразов дето го гледах по ТВ то да обяснява как създали науката тракология и сега и търсят жених(вече 30 г) Поредния интелектуален напън " изъм",който трябва да се "доказва":
Комента ми за тракофанстастиакта дори без ясна концепция за Време и съизмеримост, наблягащ на елементарен и вреден популизъм съизмерим само със сектанстки съобщества или творчески кръгове на тинейджъри вампироубийци с техния си речник и митология:
Думата тма, тъма е санкритска.
Майка идва от Кърмилница, Милка или Милица,(от там и мляко) което е наименованието на прочуатта стоцица Милица, което идва от мъзя или това , което е доя, така, че се засвидетъелствуват две "селски" думи -доя , и мъзя.
Представят Бендида за Тракийската Богиня майка. Зевс означава Бог, Теус,Зеус и е също санритска дума от ДЕВА, деус, божество, та както пъл Баал означава бог Баал на Тире, Баал на Картаген. Културният обмен е неимоверно голям и за доказателство стигат само тези думи налични в санкристкия, които да речем намираме и в английския. В българският обаче има съвсем различни по своя произход думи. Херодот пише, че скитите наричали бог Папа или татко, което било по правилно според него, разбираме, че за Херодот Зевс е Отеца и по-правиното е да го наричат Отец или ПАПА, което само говори в полза на разсъжденията.
Дева,Деус, Зеус, божество.
Т нар днес гърци съдейки от тяхното архаично изкуство са без съмнение малоазитаски близоизизточен персийки произход Да те пишат и опитват да се свържат с Египет така както маджарите в 11-13 век се опитват да се свържат с Хуна Атил.
Написаното е много популистко и безотговорно и си заслужава коментарите , като в евангелистка секта за които е предназначен.
този архаично митологи чен период , който както се вижда е загадка и за самите древни автори е доста по-ясен на съвремнни необременени личности период. Тук от невежеството се трупат капитали . Обединенете се с психопата бноцман след като сте възприели методите му.
Тук няма никаква история или поне опит да се разговаря за история. Като лично творчество в което твореца си избира изразните средства и мидиума боите канавата аксиоматично и чрез тяното използване твори може би на някой да е интересно , но това няма никаква връзка дори с човешката логика на науката история, която ако не ракетостроене, поне трябва да е критична и да работи с нормални измерими съпоставими човешки методи, а не с митологични обяснения и условности от тип вяра, които да се вземат с други условности на Вера за Наука и даденост. Един такъв творчески подход художествен сюрреалистичен подход дори не е модерешн и в модерното изкуство. За съжаление това е проблема и в художетвеното у нас дори и там в художестевните среди предпочитата фантастини картино приказни творения, там където Рисунката, простата рисунка е Изкуството и бъркат занаятчийство виртуозно но занаятчисйтво с изкуство . Тук вече този приказно хуожестевн подход се прилага като източник на красота и вдъхновение с методите на психопата боцман дори за История на Жадните да пищт от Извора . Ненорманлна работа е това тук, ненормална.

цитирай
2. marknatan - Прочетох статията и само мога да ...
07.09.2012 05:02
Прочетох статията и само мога да каже, че е жалко да се затрива историята на който и да е период за да се градят "интелектуални" изми. Сигурен съм и че админа на сайат наука , който циртираш е същия нелеп продукт, който има "мнение" за ИСтинската История, която трябва да се пише споредд него. Проб;лемът се състои в това,че лицата от разни псевдонаучни форуми и "научни" институции са полуобразовани единици жертви на обществото,на което те се заели да дават тон и "реформират" с методи, от които те иначе се възмущават, без самите те да са от по различни качество. Това е долно и мерзко проявление и проблема е че тези го осъзнават, така както го осъзнават и политици и т.нар. обяественици и култур трегери и се едни когато пишете въздухарски мнения за демокрация или слово или наука ил модерни проблеми а когата следва да ги приложат в личностното си усъвършентвсуване от което пък зависи и благополучието на анцията и повишаването на нивото са неспособни да посрещнат дълга си и карат по стария престъпен начин довел и наложил мнението на другите, че българите уважават само престъпниците.
Ето в бг наука не бях влизал от една година и установих, че не ми пускат мненията и то без да са ми изпратили каквото и да е предупреждение или да дефинират в какво точно се състои наказанието, защото ми излиза "мнението Ви ще бъде допуснато след одорбрение от модератор " .

Така казано написах няколко мнения и пак не ги пускат Запитах ги и църковния хорист глишеф "отговори" "
"glishev, on 18 August 2012 - 09:18:37, said:
Постингите ти директно излизат скрити, вижда ги само екипът. Направено е заради пълната им и неспасяема липса на смислена информация. Админите са решили да не те банват, за да можеш да четеш."
Което си е и нивото на този иначе популярен форум, което те не се и опитват да го променят а продъжават със гимназиални тинейдрърски групирания да громят "различни" мнения с инфантилно поведение. То и в тази тема иначе изключително интересна така стана . Отговорът който изпратих бе направен заради мен самия и изразява позицията ми и няма какво да я крия защото едни инфантили не могат да приемат чуждо мнение:

"въздухари сте и не го осъзнавате в ограничеността си,каписк "Направено е заради пълната им и неспасяема липса на смислена информация" ако скам да изразявамнение или да чета тук което много рядйо правя мога да го правя и под друг ник

глишев ти конкретно си едно глупаво въздухарче което не осъзнава че с което и да е от твоите мнеини изплювани тук и другаде и в лични съобьения или не при добро жеклание на някой пожелал да ти смачака фасона ще го направи и ти ще се простиш с каквато и да е "научна" кариера в нормална институция или да не говориме да бъдеш допуснат да учиш децата на ум и разум и да си модел за повдение глупак първият ректор ще те изхвърли и ще декларира че си идиот нямащ нищо общо с него

това че и тук е въздухарско място на полуобразовабни единици жертви на общество което те се заели да дават тон с методо от които иначе се възмущавате е долно и мерзко проявление и проблема е че вие го осъзнавате и сте едни когат си пишете въздухарски мненип за демократцип или слово или модерни проблеми а когта следва да ги приложите в личностното си усъвършентвсубва=вцане сте неспособни защото сте орязани нетренирани непълноценни и го заместавте за киолективанта глупост на ттълпата използваща една и съща психология на тълпата от посредственици от адамово време


какво публикува някой не се преценява от амините или модератори в един форум и най малкото изразеното профанско мнение на гл модератор е фрома на дискриминация и цензура и подобен глупчо би си провали кариерата в каквато и да е нормална институция или обяество констатация кято важи за колектива на форума като такъв


та модератори и админи по правило и задължително нямат право да налагат цензура да дискриминират и не
трябва да участвуват в каквато и да е дискусия поради сблъсък на интереси Дориза това в законодателството има създадена институт за с
вързаните лица за да се предотвратят подобни нелепости
ако някой от вас иска да изразява мнение нека да го прави с друг профил

за да наложите каквото и да е наказаниеВие форума сте длъжни за пред себе си да посочите задължителните реквизите които се съдържат ф подобно нещо та дори да е 20 г затвор
"Никой и никога не е казвал, че Кирил и Методий са съставяли българска азбука. Съставили са глаголическата азбука за моравските славяни (за прадедите на чехите и словаците, ако не знаеш)." glishev ; 25 февруари 2010 - 03:07:29

Инфантилизма на едно общество е проявлениуе във всичките му сфери и зависи от инфантилизма на отделния член на това общество Това за съжаление се наблюдава и констатира във всички периоди във всички общественеи сфери на модерна България
цитирай
3. solinvictus - Това някакъв отчаян писък ли е. . . ?. ...
07.09.2012 05:42
Това някакъв отчаян писък ли е ...?...,че кое е доказано от славянскат/циганската история на протобулгариянсите? Или ,че фантазиите са наречени "Наука"?
цитирай
4. dolsineq - "Причината за написването на ...
09.09.2012 12:16
"Причината за написването на този обзор е едно писмо на админ на исторически форум в сайта наука, който се чуди как да спре полуделите и фанатизирани тракофантасти." – Сериозно!? Това е много хубава новина...;)
цитирай
5. apollon - Никой никъде не е казал, че Глишев е ...
09.09.2012 23:17
Никой никъде не е казал, че Глишев е админа. Във въпросния сайт админите са много. Нека не превръщаме в персонален спор едно явление, което досущ прилича на новото течение в македонизма, което приема македонците като потомци на античните римляни и на Александър Македонски, наричано още антиквизация на македонския народ.
цитирай
6. anonymousbulgaricus - Без да имам отношение към съшността ...
11.09.2012 17:09
Без да имам отношение към съшността на спора, който не зная какъв е точно и изразявайки пълно съгласие към това твърдение: "Нито едно субективно и абсолютизирано мислене приложено за нация, образувана като конгломерат от етноси като българската, не може да бъде оправдано. Ето защо залитанията в славистична, прабългарска или тракийска линии са ненаучни, поставени на шовинистична база и като мироглед са деградирали умения на човешкия разум." все пак мисля, че обективността изисква няколко уточнения по направените точки:
1. Римското културно-историческо наследство не е "заличавано" по политически, псевдонаучни и т.н. подбуди. Артефактите и остатъците от това историческо-наследство по един или друг начин са проучени и експонирани от модерната българска държава!
2. България има проблем с експонацията на собственото си културно историческо наследство, независимо от периодите, за които се отнася, тъй като държавната политика никога не е приемала и осмисляла икономическата стойност на това наследство и то е "цакано" често за сметка на други проекти - няма значение дали става въпрос за римско, палеобалканско, късносредновековно или възрожденско - примери много. Все пак, това, което е запазено, колкото и малко и нескопосно да е, е в резултат на усилията на държавата. По Вия Милитарес има доволно много експонация на римско наследство и доволно много бетонирана такава, но не поради описаните в текста причини, а по тези споменати от мен.
3. Цели села са строени с камъни от средновековни български крепости и манастири, въобще човеконаселението на балканите и в днешните бг земи достатъчно често и обилно е ползвало запазен "материал" от рушащи се или разрушени по-стари сгради за своите нужди без въобще да се вълнува дали останките са римски, елински, скитски, български и каквито там. И в момента това се случва на много места в България и едва ли има сила, която да спре този процес.
цитирай
7. anonymousbulgaricus - Опа. . . модерация, сори, че нами...
11.09.2012 17:19
Опа... модерация, сори, че наминах, но все пак съм почнал, да завърша с едно:
3. Няма такова нещо, "тракийското" наследство по българските земи е най-активно проучвано и експонирано именно през соц периода, защото то беше най-безконфликтно и безпроблемно от гледна точка на политическата догма. Да се изкарва "тракийското" едва ли не преследвано, репресирано и т.н. е меко казано нелепо. Далеч по-непроучено по обичайни причини е средновековното българско наследство, да не говорим пък за това, което е извън границите на днешна България. Могилите са се крали и преди да я има въобще каквато и да е България, крали са е и през времето на всички Български държавности и при тяхното отсъствие, крадат се и в момента. Лошото е, че днешните крадци имат багери, бомби и високочувствителни металотърсачи, както и директни канали за продажба на ценните предмети, които намерят, но това се отнася не само за могилите, а за всичко. Не зная дали си виждал на живо последици от иманярски набег въхрху обекти оцелели с векове, но нали, ако всички милеещи на думи по форумите за българската история и историческото наследство по българските земи на дело ходеха по разкопки, даваха пари за тяхното финансиране и консервация, не заливаха с бетон римски мозайки, за да си построят барбекю, протестираха ефективно и подкрепяха археолозите, когато оцелели старини биват бетонирани и днес, може би ситуацията щеше да е по-различна.

По форумите е някак си по-лесно, за съжаление!
цитирай
8. apollon - Очаквам вашите бъдещи коментари ...
11.09.2012 19:17
Очаквам вашите бъдещи коментари след като имате интерес по темите. Считам, че гледате с розови очила на нищожното финансиране на културни и археологически обекти. Само за подслушване към министерството на вътр. работи има бюджет от 70 милиона лева.
цитирай
9. anonymousbulgaricus - Подобна дивотия за финансирането ...
12.09.2012 10:35
Подобна дивотия за финансирането нито съм казвал, нито смятам, нито гледам с розови очила, да не говоря, че казвам точно обратното. Да не говорим, че от всяка гледна точка познавам от практически опит материята и проблемите и знам и колко и как и защо, кого и т.н. се прави, какви щети се нанася на културно-историческото наследство, как безумно се експонира или направо бетонира и как въобще отсъства държавна политика както за проучването, така и за разкриването, консервирането, експонирането, комерсиализирането и поддържането на това наследство - на всяко ниво от концептуално до законодателно. Това, ако ви прилича на гледане с розови очила....
Що се отнася до бюджета за подслушване.... ами какво да кажа, явно подслушването е държавен приоритет за разлика от много други неща, не зная! Пък и не разбирам от тази материя, не мога да преценя това много ли е малко ли е достатъчно ли е, каква е ползата от него и въобще... може да е важно. Принципно хвърлянето на големи цифри извън контекст и противопоставянето едни на други на бюджети, професии, съсловия, обществени групи е контрапродуктивно и не води до нищо добро. Това е един от основните симптоми, по които в исторически план може да диагностицираш относително рано политики показващи желание или действия в посока на замяна на демокрацията и гражданското общество с някаква форма на маскирана или явна диктатура!
цитирай
10. apollon - в такъм случай здраве да е
14.09.2012 23:27
в такъм случай здраве да е
цитирай
11. shtaparov - Поздравления за отрезвяващата ...
18.09.2012 09:47
Поздравления за отрезвяващата статия приятелю: тя е нужна за да обуздае малко фантазиите на "фолк"-историците и да отвори пътя за истинската наука,защитавана от блогове като моя и тези на Спароток,Демограф,Далида,Долсинея и пр.!
цитирай
12. helibet - Точно така
18.09.2012 13:17
Точно така
цитирай
13. apollon - Наистина как не се сетих, че е точно ...
18.09.2012 13:24
Наистина как не се сетих, че е точно така.
цитирай
14. apollon - Наистина как не се сетих в началото, ...
18.09.2012 13:24
Наистина как не се сетих в началото, че е точно така.
цитирай
15. shtaparov - :))
21.09.2012 15:25
apollon написа:
Наистина как не се сетих в началото, че е точно така.

:))
цитирай
16. apollon - :)
22.09.2012 12:49
:)
цитирай
17. apollon - за любителите на тракологията п...
24.09.2012 12:48
за любителите на тракологията пускам специално филм, будещ размисли

http://televizia-bg.info/%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5/
цитирай
18. apollon - http://televizia-bg. info/%D...
24.09.2012 12:49
http://televizia-bg.info/%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465455
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031