Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2012 13:46 - Ценна за българската история монета на племето дентелети
Автор: apollon Категория: История   
Прочетен: 23668 Коментари: 21 Гласове:
34

Последна промяна: 18.04.2015 11:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Представям на вниманието на всички родолюбиви българи, монета която завинаги е напуснала пределите на България и повече няма да бъде достояние за нас. Ще можем да я гледаме само на снимка, поради което и самия аз я представям пред вас(много хора не са запознати с нея даже и на снимка). Тази монета отсъства от престъпно непълните с информация български учебници по история.
Монетите на дентелетите от бронзов тип са открити и описани за първи път от нумизмата д-р Филип фон Ледерер и са от края на 5 век преди н.е. На аверсът е изобразена глава на Сабазий с венец от бръшлянови листа(почти незабележим, разположен между тила и високата част на челото). Бръшлянът е свещенно растение за боговете Аполон и Дионис. Интересна е и характерната елинизация на Сабазий, тук той се появява в образ с елинистични елементи - бръшлянов венец.
Характерно е снаряжението на тракийския воин, изобразен в отбранителна поза върху реверса. Прави впечатление полукръглия щит, характерен само за племето дентелети, който слабо наподобява щита при фригите, но е значително заличен от него. Предимството на този щит е, че предлага възможност за нападение на фона на ефективна защита при опитните и сръчни бойци. По личното мнение на Страбон дентелетите били едни от най-силните войни по долината на река Струма и доминирали над всички останали тракийски племена в района. Монетите на дентелетите са важно доказателство за ранния култ към Сабазий у траките, който елините взаимстватв своята митологична система, но също така са и доказателство за ранната елинизация на тракийските племена и стремежа им за етническо претопяване и завладяване на траките.
В дясната си ръка държи ясно личащ меч с "коленчато" извиване по средата. Това типично тракийско оръжие носи името махайра - вид боен тракийски меч.
Гръцката дума μάχαιρα, която Тукидит използва, за да назове тракийския меч на траките от Родопите(наречени от него махайрофори), е образувана от думите μάχη -борба, бой и ἱερά ион. ἱρά - жертвен дар, жертвоприношение, жертва.(Тукидид, История на Пелопонеската война, II, 96, 2)
Тракийската дума за меч "сика" произлиза от изгубената протоиндоевропейска основа в тракийския език на глагола "дупча", запазена в личното име Сукис (Σουκους, Пловдив; Σουκιoς, Кюстендилско; Σουκιας, Радомирско; на лит. šukys „който има дупки по зъбите“) и в думата "suka" – ", дупка, пукнатина, цепнатина, теснина". Има основание да се счита, че името Сука е било нарицателно за момиче. Понятията махайра, сика и скалме са идентични. (Още по темата тук:http://apollon.blog.bg/izkustvo/2010/10/13/proizhod-na-imeto-na-trakiiskiia-mech-quot-sika-quot-mahaira.619628)

Във връзка със сломяване на тракийската съпротива и справянето с локалните бунтове, римляните изселили голяма част от племето. Както стана ясно от сведенията на Страбон, дентелетите са войнствен и смел тракийски народ и вероятно е оказал яростна съпротива срещу римляните, които за да сломят племето го продали в робство и изселили, както между впрочем направили и с медите, голяма част от които били продадени в робство и чиято история е по-добре засвидетелствана в класическите автори във връзка със съпротивата на аристократа на медите Спартак. Можем със сигурност да твърдим за високото социално положение на Спартак по притежаваното от него царско име. И макар от племето меди да не са откривани монети, то монетите на дентелетите са единственото (материално свидетелство за съществуването на племето, наред с няколкото изречения от историка Страбон.
Относно съседите на дентелетите старогръцкия историк Теопомп, съобщава, че племето е съседно на агрианите, а Страбон ги определя като съседи на медите. 
image
ΔΑΝΤΗΛΗΤΩΝ

Монетата е оценена на близо 12 000 долара и една от най-скъпите тракийски монети в Европа. Надписът на монетата е разделен не по граматичните правила на гърците -
ΔANTHΛ-HTΩN.
Дентелетите търгували по поречието на Струма със съседните тракийски племена(меди, синти, агриани и пеони), а по горното поречие на Марица се спускали да търгуват с бесите. Активните търговски връзки между дентелети и беси оказали влияние върху възникването на вътрешнотракийския тасоски емпорион  Пистирос(http://apollon.blog.bg/izkustvo/2010/08/31/proizhod-na-gryckite-tyrgovski-gradove-pistiros-i-pizos-v-tr.598691). Монети на дентелетите са намирани край Ветрен и това показва голямото търговско значение на гръцкия емпорион Пистирос за обмена на стоки между егейските гръцки колонии и племената във вътрешността на Горна Тракия. Автор: Д. Георгиев-Даков
В заключение и за жалост България губи своята история от кражби в полята и в музеите си.

Прави впечатление разликата във захвата на щита при фриги и траки, както и разликата във формата: при фригийския щит са налице конвексна и конкавна повърхности, докато при тракийския щит на дентелетите има само конвексна и една отвесна повърхности.
image
Щит от снаряжението на фригите












Гласувай:
36


Вълнообразно


1. apollon - Специален поздрав за читателите на темата
12.04.2012 21:53
http://www.youtube.com/watch?v=00MEbeXJ0so
цитирай
2. apollon - Различия между тракийскта пелта и дентелетския щит от 5 в.пр.н.е.
13.04.2012 10:13
Пелтата изчезва от въоръжение през 3 в.пр.н.е. Това е причината тя да не се открива като реална находка в археологическите обекти. Има я само на вази и в сведенията на класическите автори.

Не разбирам на кой и защо му изглежда нереалистично изображението на тракийски воин върху монетата, когато и в древността са носили пелтата в лявата ръка, както и в този случай.
Проблемът тук е друг, по-сериозен. За жалост нямаме никакви сведения дали дентелетския меч конкретно е изработен от рамка на ясенови, върбови, тръстикови или лозови клони, покрити отвън с дебела животинска кожа, или щита е железен.

Нужно е да си послужим с косвени данни. Щом като траките са войнствен народ, привличан във почти всеки регионален конфликт на Балканите, техните професионални усилия не могат да бъдат хвърлени напразно в изработването на тръстикови тракийски пелти. Наличието на метални шлемове и мечове, хвърля косвена връзка, че въпросния щит е метален.

За доказателство ви предлагам монета с изображение на тракийски метален шлем при тракийското племе орески. Именно заради техните професионални качества, траките имат почти изцяло метално снаряжение - метален шлем и меч, наколенници и очевидно метален щит.
Нелогично е останалите части да са метални, а щита да е тръстиков, дори клони към абсурда. Следователно изобразения щит върху монетата е метален.

http://apollon.blog.bg/photos/27883/original/Oreski.jpg
цитирай
3. helibet - Поздрави
13.04.2012 10:37
много хубава и добре съхранена монета. Образите са също ясни и красиво стилизирани.
цитирай
4. shtaparov - Думата на "Анализа":
15.04.2012 10:15
Думата Махайра има по-добра Българска,отколкото гръцка етимология,понеже на родния език на Дентелетите тя звучи като Мечайра (Мечаря,Сечаря) и Манаря (виж диалектната ни дума Манарче,която означава Секарче!). Другата диалектна Тракийска дума,използвана за целта,има същото значение: Сика= Сича (Сеча), Сека(Насичам,Посичам). А Сабазий си е изконно Тракийско (Фригийско) божество- за доказателство ще посоча факта,че другите му стари,и разбира се предгръцки имена са Зийезий (Зиези) и Съпасий (Спасий,Св.Спас,Спасителят). Поздравления!
цитирай
5. apollon - Супер обяснение и фантастичен п...
15.04.2012 10:56
Супер обяснение и фантастичен подход към интересното справяне с лингвистичните подходи имате. Никога не ми е хрумвало колко оригинални идеи сте могли да имате, но сега съм възхитен от евристичния подход, който предлагате.
Много ми хареса вашето Манаря - не съм го чувал, но звучи интересно.
И аз ви поздравявам за оригиналните хрумвания.
цитирай
6. анонимен - Много интересно
15.04.2012 21:52
Най-близкият паралел на думата "sika" е именно в "сека/сеча" или, както се казва на диалект"СИКÁ". Поздравления за статията. Къде в същност е сега тази монета?
цитирай
7. apollon - В голямото братско семейство на ...
15.04.2012 22:11
В голямото братско семейство на Европа, което поне спасява археологически ценности, но вместо за България, ги присвоява за своя сметка.
Така Европа лъска своето собствено себелюбие с дивиденти от рухналите археологически обекти на България.
цитирай
8. shtaparov - Благодаря за оценката
17.04.2012 13:00
apollon написа:
Супер обяснение и фантастичен подход към интересното справяне с лингвистичните подходи имате.Никога не ми е хрумвало колко оригинални идеи сте могли да имате, но сега съм възхитен от евристичния подход, който предлагате.Много ми хареса вашето Манаря- не съм го чувал,но звучи интересно.И аз ви поздравявам за оригиналните хрумвания.

Благодаря приятелю: думата Манарче /Секарче,Секирче/ е от р-на на северозападна България,в Монтанско го знаят със сигурност.
цитирай
9. shtaparov - Още една подробност
18.04.2012 21:20
Още една дребна,но не и незначителна подробност личи добре тук. Лицето на Тракийския воин е много прилежно и гладко обръснато,а не е космясало до въшлясване като лицата на гръцките философи. Това навярно е така,защото боецът е Барбарин.
цитирай
10. apollon - Въпросът
21.04.2012 11:52
е да уточниш как е ставало бръсненето - със сабя или с наточени зъби
цитирай
11. apollon - Поздравявам всички актуални четци на темата
21.04.2012 18:38
Поздравявам всички актуални четци на темата -

http://www.youtube.com/watch?v=ZRip9M3qb-Q&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=jsRs8OFwwmg&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=222UYm1AGfg&feature=related
цитирай
12. shtaparov - Ставало си е то
22.04.2012 18:26
apollon написа:
е да уточниш как е ставало бръсненето - със сабя или с наточени зъби

Бръсненето е ставало,та чак си е рипало :))
цитирай
13. анонимен - важни неща
22.04.2012 20:52
Нещата са по-страшни и ген.секретар на ООН каза че имаме 10год. да се спасим от еко-катастрофа и основното е http://www.ifrvarna.com/?p=1368 фитопланктона даващ 80% от кислорода на Земята и гледах снимки на НАСА че изчезва планктона поради киселинноста на океаните и повечето политиците са некомпитентни за екологията и откъде да се почне и как http://www.dw.de/dw/article/0,,4736438,00.html
Нещата са по-сложни и тук http://darikfinance.bg/novini/74253#comments съм обяснявал и сега 50-учени го потвърждават http://zahariada.blog.bg/novini/2012/04/13/50-vodeshti-astronavti-ucheni-i-injeneri-podpisaha-pismo-v-k.939477
А логиката и историята е стигнала до заключението преди 100год. и да не откриваме Америка - книгата е \'\'Лихвата - рак на обществото\'\'oт Владимир Богданов http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199 която трябва да се изучава в университетите и Силвио Газел през 1918год.пише до немски вестник, че до 25год. ще стане 2-световна война ако се запази действащата финансова с-ма.
Mързи ме да пиша за всичко което знам и може да го намерите ако желаете - http://estirbg.blog.bg/novini/2012/04/01/sasht-obiaviavat-hristiianstvoto-izvyn-zakona.932022 в коментарите 75,76,77,81-2-3-4-5-6,88,89,93,95,96,97 е просто информация и знание с години събирано.
''Априлското въстание'' в 21-век е петиции,референдуми и т.н. конституционни права но трябва и да сме добре информирани и образовани защото може да се прецакаме сами поради липса на информация или чрез манипулации. Едно време Левски е трябвало да ходи от къща в къща и да образова хората ,а днес е лесно - интернет е ''5-власт'' но трябва да попаднеш на компитентни източници
''До всички граждани: прочетете, копирайте и разпространявайте този текст защото носим морална отговорност за информацията,знанието която предлагаме на българите и хората. Конституция да се допълни тук-там чл.150 - всички да могат на основание чл.6 ал.2 защото чл.69 води до колективна безотговорност 'игрички' с 'вратички'
цитирай
14. анонимен - Въпрос, лично.
23.04.2012 14:32
Извинявам се, не бях следил материалите и реших да ги прегледам последователно; в този от 29.10. 2011. - "Тракийски находки" открих интересен за мен релеф „Персийски сатрап воюва срещу грък”. Ако е възможно, бихте ли посочили източника (музей). Бихте могли да изпратите отговор на pet.g@mail.bg
цитирай
15. apollon - http://www. scribd. com/doc/3...
09.05.2012 23:00
http://www.scribd.com/doc/33892196/ThracianArt
цитирай
16. анонимен - ПРЕСТАНИ ДА МЕ ТОРМОЗИШ!
14.05.2012 09:53
ПРЕСТАНИ ДА МЕ ТОРМОЗИШ!
цитирай
17. анонимен - aleksandar makedonski
13.09.2012 23:27
hubavo za taq bmoneta i dosta skapa, akolko li struva manata na aleksandar makedonski aaa
цитирай
18. apollon - aaa
14.09.2012 20:27
aaa
цитирай
19. apollon - http://www. academia. edu/151...
18.01.2014 19:52
http://www.academia.edu/1519541/Two_peculiar_Thracian_coin_issues_and_
цитирай
20. ivoberov - Спартак
03.04.2014 00:00
Спартак не е имал високо обществено положение у траките, защото е бил римски легионер - избягал от армията/дезертьор/, хванат и продаден в робство.
цитирай
21. apollon - Единствен коз във версията с ари...
03.04.2014 06:48
Единствен коз във версията с аристократичния произход е, че Спаратокос е владетелско име.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14464767
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031