Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2011 01:08 - Не Плиска, а Никулицел е първата столица на Дунавска България
Автор: apollon Категория: История   
Прочетен: 13907 Коментари: 11 Гласове:
12

Последна промяна: 04.04.2012 21:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Глупавите значения на топонима Онгъл, ойконима Никулицел и сведенията на патриарх Никифор

 Фантазиите, че Онгъла е ъгъл, укрепено място, двор, ограда и всякакви други значения следва да се приемат не като точна интерпретация, а като опит за най-близката очевидна интерпретация, както и като желание да се запълни вакуума от историческата бедност на данни за българската история в конкретния исторически период. 
Преводът на гръцкото название на Онгъла в директен тюркски превод могат да бъдат отнесени към типични кретенически напъни без аналог в лингвистичните практики. 
Преди да пресекат Дунав, племената на Аспарух са носели названието от типично римския отпечатък и са били наричани они. Друго важно и невярно твърдение е, че няма данни за трайно настаняване на прабългари в Добруджа преди 680 г.
Като племенен конгломерат българите толкова често нахлували в Мизия, където тяхното поселение било легализирано от договора им с Анастасий, че се налагало да придобият свойствени имена. Нашествията на хуни и авари в Малка Скития, в началото на 7 век напълно опустошили градовете в тази област. Освен това трайно настаняване и българско поселение в Добруджа нямало, защото една част от българските племена били уседнали, друга част били полуномади, а трети номади, но на територията на Скития, военното им присъствие било трайно, макар и не уседнали като пришълци на чужда територия. 
Та те българите толкова се наводнили в Мизия от времето на Атила и особено от 600 до 680, че оформили свои собствени анклави, където крайграничните градове били опустошени и се наложило византийските хронисти да наричат най-големия анклав на българите във Византия  -Ογγλος.
Бихме могли да се посмеем доста ако на някой му хрумне да преведе Онгъла като иглу и това би било по-точно, отколкото да го превеждат като ъгъл - все пак и в историческите нелепици следва да има нормална за разума граница. 
А каква е истината. Названието Ογγλος е коректно и се транслитерира на български в коректната форма Онглос. Така преди 14 века се е наричала северната придунавска част на Малка Скития, където българите имали трайно присъствие.
С гръцкото име Ογγλος византийците наричали земите от тяхната държава, където се говорел хунски език. От политически аспект българите били наричани хуни, което е тяхното коректно име, влизайки в състава на това политическо управление.
Така за първи път тук се прави исторически и политически вярната интерпретация, че Онглос е частта от Византия с най-чести набези на хунобългарите, а ромеите напуснали трайно тези земи на империята. Ογγλος означава "земя на хунския език" в коректен превод от гръцки.  
Изключително ценно е сведението на патриарх Никифор в едноименното му произведение Breviarium Nicephori, относно срещата на Юстиниан Риноотметни с Тервел по повод търсенето на помощ за отблъскването на сарацините. Патриарх Никифор подробно разказва за дългото пътуване на Юстиниан. По думите на патриарха той пристигнал в Томи и от там с други мъже и друг кораб се доближил до Символ и се отправил към Херсон - спуснал котва там, изпращайки в града един от другарите си.Така той довел оттам Варасвакурий и неговия брат Саливан с още няколко други мъже. Юстиниан отплувал с тях, минал през т.нар.Некропили и пристигнал край Истър. В сведението се казва, че Юстиниян изпратил свой поданник на име Стефан да преговаря в Тервел. 
От внимателния прочит на текста ясно се забелязва, че по това време Тервел не резидирал във вътрешността на Мизия, а трайно се разполагал на мястото, където баща му спечелил най-грандиозната си битка с ромеите в близост до устието на река Истър. Забележете, че Юстиниян пътувал по море и договореността била сключена чрез посредник. Мизия била опасно място за всеки ромеец, затова Юстиниян чакал предпазливо на своите кораби. Очевидно от Херсон получил информация, че Тервел е притежавал военен ресурс да бъде ефективен съюзник. В текста Никифор изрично подчертава, че Юстиниян не се отправил навръщане нито към Томи, нито към Одесос, а се установил и пристигнал при река Истър. В това отношение хрониста е категоричен - Юстиниан пристигнал при река Истър. По това време резиденцията на хана, военния стан на войската и приближените на хана, са все още съсредоточени зад сигурните и стратегически укрепени стени на Никулицел. Това още веднъж в крайна сметка подкрепя сведенията, че първите владетели на България използвали огромното укрепление от 43 кв км при Никулицел. От тук Тервел командвал своите отвъддунавски територии. 
Нещо повече, това сведение напълно оспорва твърдението на проф. д-р Георги Балтаков, че Малък Преслав (Преславец) се намирал и съвпадал с пристанището Томи, а съдържа конкретни топографски белези от пътуването на Юстиниан, че Преславец се намира в близост до устието на река Дунав, което дава възможност да се обвърже крепостта при Никулицел с този средновековен град. От стратегическа гледна точка разполагането на българската столица в някой от ромейските градове би било самоубийствен ход. Ето защо българите запазили ромейските градове, но изградили свои собствени стратегически укрепления,  като с това не давали предимство на врага да разполага с предварително известни обстоятелства около плановете на укрепленията. 
На всичко отгоре сведенията на патриарх Никифор са подкрепени и от арменската историография, която ясно съобщава, че Аспарух заселил и укрепил остров Певки. Обстоятелството, че и Тервел е резидирал по тези места дава една по-ясна и точна представа за политиката и историята на първите мизийски ханове на България. 
Патриарх Никифор е полезен с още много други факти, един от които е, че разрушенията на пристанището Томи не са били пълни, че ромеите възстановили тази бивша столица и най-вече, че по времето на Юстиниан града продължава да има активен градски живот. Влизането на Юстиниан в град Томи е показателно за това. Следователно по времето на Аспарух и Тервел Одесос и Томи продължават да бъдат под ромейска власт.  
Оценка за достоверността на сведенията на Теофан Изповедник и патриарх Никифор еднаква, макар те да са еднакво пристрастни към отразяване на фактите в полза на византийската страна като типични нейни поданници. Формата Ογγλος на Теофан Изповедник и на патриарх  Никифор Ονγλος са напълно аналогични - и двете се транслитерират като Онглос. И двете форми правилно отразяват именния топоним. Димитър Георгиев-Даков

image
Неправилно е поосочен на картата остров Певки - във всяко друго отношение картата е перфектна. Въпросният остров е заключен между ръкавите Килийски и Сулински.

Развръзката в анализа на селищното име Никулицел също дава важна информация. От една страна Никул в превод е "побе"ден аул" на гръцки, а към него е добавено и румънския корен -цел със значение клетка(заграждение), заради местонахождението на селището в границите на военния лагер, където е проведена битката при Онгъла. Това напълно съвпада със селищния ландшафт, тъй като съвременното румънско село Никулицел се разполага във вътрешността на укреплението.











Гласувай:
13



1. apollon - Тук е представено едно от произв...
15.09.2011 10:22
Тук е представено едно от произведенията на патриарх Никифор имащо отношение към формирането на България

http://makedonija.150m.com/bghistory/index.html
цитирай
2. анонимен - Зитицх
15.09.2011 12:01
Силна статия, поздравления! Трябва някой път да отидем до Никулицел, но трябва първо да изкарам шоферска книжка.
цитирай
3. apollon - редно е човек да се бори със фалши...
15.09.2011 12:03
редно е човек да се бори със фалшификациите
цитирай
4. get - - Уважаеми Аполон - позволете на мен Вашият почитател да насоча изследванията ви ...
15.09.2011 17:34
... освен към етимологичните изследвания и към археоложки такива ?!

- Имам предвид един археологически обект(военно-фортификационно съоръжение) неизвестно защо приписвано на император Траян !! - най-веротно, защото е строено по времето на неговото властване и войни по дунавският лимес ?!

- До момента наложената концепция за същият е че той е строен от императора за защита на Добруджа от нахлуващите по западният бряг на Ч. море "варвари" !
- Но има достатъчно данни, които може би опровергават това ! ... ето едно от тях в статията, за Проф. Николай Руссев, български историк и археолог: “Бесарабските българи милеят за родината” ... той не случайно "изтърва" следните думи ??!
"- Разбрах, че български археолози и студенти работят и по обекти в Молдова.
- Да и това е едно много важно и хубаво начинание, започнало преди няколко години, което бе прекъснато за кратко, но за щастие отново е възстановено. Работим в селищата на север от Дунавската делта, между делтата и Южния Траянов вал. Последните археологически проучвания там загатват, че всъщност валът може би не е строен от император Траян, а е от времето на Първото българско царство, като в строителството му са участвали и славянските племена, населяващи тази област. Нека си спомним за византийския император Константин Багренородни. Той говори, че на половин ден път от Дунава на север почват земите на печенезите, следователно валът е някаква граница между тях и българите. Тазгодишните проучвания показаха, че над 90 % от селищата на юг от вала са български, именно това може би доказва, че българското участие в изграждането на Траяновия вал е безспорно."
от: http://www.dnesbg.com/kultura/prof-nikolay-russev-bav.html
- Има още един странен факт фронта на защита на този вал не е обърнат на север, северо-изток, а по-скоро защитата е насочена в обратна посока ?!
- Ето от тази карта ще видите, какво обяснявам ! - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f6/Trajan%27s_Wall_by_Veltman.jpg

- С уважение !
цитирай
5. apollon - Името на вала е Траянов - термино...
15.09.2011 18:09
Името на вала е Траянов - терминологията е такава - истината кой го е строил предстои да излезе
цитирай
6. atil - Южна Украйна е наричана - "...
16.09.2011 20:12
Южна Украйна е наричана - "Земля Трояна", е? За кой император става дума? Няма император- г.Тулча и г.Тула и г.Троян (в България) също на някой император ли са кръстени?
Та и Траяновия вал... - означава вала на рода Дуло( чийто символ е жезъла - Троян(Тризъбеца).За повече подробности виж статията "Най-древната история на Тризъбеца" в моя блог.
цитирай
7. get - - Уважаеми Аполон, има нещо изцяло объркано в трактовката относно Траянов вал !?
17.09.2011 19:22
- Какво имам в предвид ! - след този вал имаме изградени още три фортификационно отбранителни линии ... по известни, като змейски валове ??!
- Хронологично те следват, като датировка най-старият Траянов ! Последната укрепена линия се намира на подстъпите оред съвременният гр.Киев ?
- Още по-смущаващ е факта, че успоредно с изграждането на валовете, разцъфтява и Черняховската култура ... КАТО ИЗРИЧНО ОТБЕЛЯЗВАМ ЗА АТИЛ (!), че тя няма нищо общо с "... - означава вала на рода Дуло( чийто символ е жезъла - Троян(Тризъбеца).За повече подробности виж статията "Най-древната история на Тризъбеца" в моя блог."
- Но тново се връщам към "Сънтана-Муреш, Черняхов култура" плюс "Змийските валове" - Това не може ли да се свърже с римската агресия на балканите ?

- С уважение !
цитирай
8. apollon - Искам да напомня на пишещите тук, че
18.09.2011 22:35
Не Плиска, а Никулицел е първата столица на Дунавска България. Това е основният нов елемент, отменящ закостенелите фалшификации.
цитирай
9. rizar - Сега , дайте да видим , дали пък в Никулцел не е имало
24.04.2012 17:09
през 680г. действащи църкви, като тази в Доростол, където откриха и монета под плочника ?
Тогава ще се разбере накрая Кубрат-Аспарух-Тервел християни ли са !
цитирай
10. apollon - ами дайте наистина да видим
25.04.2012 07:14
ами дайте наистина да видим
цитирай
11. apollon - Интересен и леко безпомощно-смешен диспут има на страниците на наукабг
12.02.2014 18:40
В този диспут
http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=10157&page=2

се пита кой е пъвия град построен пред ПБЦ - ами то доста сложнода се говори заобикаляйки идеологеми и историогеми.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466719
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031