Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2011 03:14 - Край на спекулациите и нелепите измислици с титлата "канас ювиги''
Автор: apollon Категория: История   
Прочетен: 15933 Коментари: 21 Гласове:
12

Последна промяна: 08.06.2011 01:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Няма нищо по-лошо на света и за света от фанатиците, особено от историческите фанатици, плагиатите и фантастите на параисторически измишльотини.
От тази гледна точка много фантасти и любители на сказките за прабългарите пишат колко значима и неповторима е титлата на "канас ювиги"", че тя носи всички белези на най-изконна българска реч, че е израз на спeцифична титла единствено за българските владетели и не може да бъде друга освен само и единствено прабългарска. Тези писания конкурират по обем романа на Мигел де Сервантес "Дон Кихот" и както там не са истински фантазмите на лудия рицар, така и всички нелепи писания за уникалността и българския характер на титлата "канас ювиги"" са нелепи, неистински и обект на болен интерес към писането на откровени щуротии. В крайна сметка никой не би следвало да защитава голи и ненаучни твърдения без аргументи и без обосновка. 
На мен повтарянето на българския произход на титлата "канас ювиги"" ми писна, защото българската наука е призвана да бъде честна.
Тук ще споделя едно противоположно мнение на всички останали съществуващи писания.
Всеки задълбочен изследовател на историята ,който не е лаико-романтично настроен, е напълно запознат, че писменните свидетелства от времето на Първото Българско Царство са на гръцки език. Това е официалният език на това държавно формирование, наложен от престижа му и заради близостта към един от разделените символи на Рим - Византия.
През 7 век когато юридически е озаконено държавното формирование на Аспарух, Мизия била под преобладаващо римско влияние, а църквите на Дуростолум и Сердика били част от римския църковен диоцез, независимо, че били част от Византия. Така през 8 новоформирана държава изпитвала като наследство езиковите влияния както на Рим, така и на Византия.
Нужно е да се изясни,че ювиги не е специална титла нито допълнение към титлата хан - тя просто е гръцки израз с употребата на римското име за бог - резултат от сложните политически и културални влияния в Мизия, на територията на която възниква Дунавска България забележете от двете страни на река Дунав.
Често вместо точно да се превежда се измисля "канас ювиги"" да означава "ханът от бога владетел" - уви и тази романтично-красива игра на думи следва да се изпари. Вместо това в буквален превод "канас ювиги"" значи "Ханът - бога - земята" -което семантично значи -"ханът, земния повелител на бога" от γῆ -земя. Римскто влияние е подчертано от онези римляни отвъд земите на Дунав, които не приели Християнството и продължили езическите вярвания в бог Йовис. Така сме свидетели на една гръцка инскрипция на върховния езическо-римски бог, отнесен към езическите български ханове от тази епоха. Йовис е израз на прабългарския монотеизъм. Римското название на бог Йовис е една латинска вариация на гръцкия Зевс, изписан като Djeus - Jeus-Jous-Jovis -Iovis. Латинското име само показва зоните на културалните влияния при българите в този исторически отрязък.
Jovis e унитарният бог, който ясно отговаря на религиозния монотеизъм на прабългарите и в случая е еквивалент на Тангра. "VBH" е точен лингвистичен аналог на римското Йовис, който макар и равен на гръцкия Дзеус(Zeus) e римското име на божеството.
Никой хан не се молел на чужди богове, освен на своите родови божества. Употребата на Йовис е за целите на контекста, тъй като това било най- разпространеното и убиквитерно име за бог. Ханът завоювал и управлявал чужда територия, където било нужно да говори на езика на завареното население, за да бъде разбрано неговото послание. Автор: Д.Георгиев-Даков

KANACYBHГН

И като рекапитулация е нужно да се подчертаят новите неща на този анализ: 1. Инскрипцията KANACYBHГН е приета по всички свои характеристики за гръцка. 2. За по-трудно възприемащите обясненията и за фанатиците-националисти инскрипцията се превежда като "хан (=кан) от бога на земята". 3. Убе или Юве не е славянски бог , а общоприета дума за бог в късната античност и Средновековието, добила разпространение в пределите на империята на Рим и извън нея. Считам, че в сравнение с предишни писания тези различия са ясно изразени и недвусмислено подчертани.4. Не е възможна полемиката, че княз и хан са различни титли, когато са напълно еднакви. 5. Статията има за цел да развенчае мита и митологемата, че ювиги е част от титулатурата  на титлата хан или някаква особена титла само за българските ханове. Единствената титла в израза KANACYBHГН е само думата хан. С тази нова част, която е незначителен детайл от многото фантастични писания по темата юбиги, статията изпълнява целта си.

Потвърждение на моите разсъждения се намира в превода на проф. Васил Златарски на "Чаталарският надпис", с които се надявам, че безумията и тъпизмите на лаиците и любителите на историята във форума бг-наука ще престанат.

Според прочита на професора надписът гласи:

Великият хан Омуртаг е княз от бога в земята, дето се е родил. Като остая [да пребъдва] в лагера на Пл(и)ска, той построи аул [дворец] на Туца [Туча] и уголеми силата спроти гърци и славяни. И построи изкусно мост на Туца [Туча] зад аула [двореца]; а в самата крепост постави четири стълба и между стълбовете два медни лъва. Нека бог удостои божествения княз да натиска с ногата си императора, докато тече Туца и докато тя задържа многото български противници, и покорявайки враговете си, да преживее в радост и веселие сто години. А времето, когато [дворецът или крепостта] биде построен, беше по български сигор елем, а по гръцки 15-и индиктион.
Нека просотиите с юбиги вече престанат.


 



Гласувай:
12



1. medievalfencing - Добре е, ето това ми харесва.
27.04.2011 23:15
Добре е, ето това ми харесва.
цитирай
2. selskicar - Зиези от когото са българите
28.04.2011 09:53
може би е Зевс, но когото се кланяли българите.
цитирай
3. get - - Може ли малко подсказване ?! ... уважаеми Аполон !
28.04.2011 11:42

- Мисля при Херодот се цитираше, че "гърците" са възприели от "варварите" по време на "мистериите" възгласът Евой ... да го обърнем изписването(!) става "Йове".
При латинците(римляните) е преминал в късната си форма, като Юпитер !

- Въпросът ми е ! - Кои са ВАРВАРИТЕ от които гърците "възприемат"(!) възгласът си ?

- с уважение !

от Гет ктист
цитирай
4. apollon - Никой хан не се молел на чужди бог...
28.04.2011 13:57
Никой хан не се молел на чужди богове, освен на своите.
цитирай
5. get - - Простете, не исках да опонирам, а да си изясня или по-скоро ...
28.04.2011 14:20
... да разширя търсенията !?

apollon написа:
Никой хан не се молел на чужди богове, освен на своите.


- Сега четейки последният Ви пост, отново изпадам в деликатното положение да питам !! :(( ?
- Следва ли да разбирам че, първата част от надписа Канас, го приравнявате към Хан ? - за последното най-вече съм чел, че е от тюркски произход с всички произтичащи от това въпроси ??

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
6. apollon - Хан не е турска титла, иначе щяхме да ...
28.04.2011 14:29
Хан не е турска титла, иначе щяхме да сме тюрки и турци. Нали виждате колко откровена лъжа е това.
цитирай
7. zlatce - Винаги ми е смешно,
29.04.2011 15:53
когато някой се опитва да обяснява етимология на дума с четене отзад-напред "евой-Йове". Откъде накъде някой ще се опитва в онези безписмени времена да чете в обратен ред нещо "варварско"? Това е признак за сериозно психическо отклонение:))) С Вашето обяснение за бог Йовис съм напълно съгласна.
цитирай
8. apollon - Има едно важно условие, което до...
05.05.2011 02:59
Има едно важно условие, което доказва, че се касае за гръцки текст - именно защо на български съществува канартикин, а не канасртикин, затова канасюбиги е гръцка инскрипция на титулатурата.
цитирай
9. shtaparov - Истинската титла:
08.05.2011 00:48
Както вече се знае,истинската титла на езическите Български императори е Княз /Къняз/-така пише и на древните насписи:
КАNАС Y ВIГI = Къняз у Бога (Княз от Бога,Княз во Бога) !!!
цитирай
10. apollon - Това е талкуването, в което сте у...
11.05.2011 10:40
Това е талкуването, в което сте убеден, но дали е истинсктото тълкуване дори и сто пъти да го пвтаряте това не дава гаранции за истинност
цитирай
11. apollon - понякога ни се иска това, което само ...
11.05.2011 10:48
понякога ни се иска това, което само можем да видим
цитирай
12. анонимен - zmVPkfWmkytnEkZyQ
03.06.2011 16:00
Real brain power on display. Thanks for that aneswr!
цитирай
13. анонимен - VGRGVKkppzdBlv
03.06.2011 22:44
More posts of this quality. Not the usual c***, plaese
цитирай
14. анонимен - hTokkLhnshYgKaj
04.06.2011 16:30
It's spooky how celevr some ppl are. Thanks!
цитирай
15. анонимен - XrENhsViMXIMMqeK
04.06.2011 20:17
Thanks for the isnight. It brings light into the dark!
цитирай
16. apollon - Преди да бъде наложено младото х...
17.06.2011 13:43
Преди да бъде наложено младото християнство в империята на Рим от Константин - Средиземноморието било разделено на сферите на влияние на два бога - Юпитер на Запад и Зевс на изток -такава била културната и религиозна практика - така продължило да бъде статуквото дълго време в границите на римската империя. Сякаш тези богове на римската цивилизация продължавали безмълвно и невидимо да разделят източните от западните граници на империята. Така варварите по северните граници на "Западен Рим" търпели влиянието на Юпитер, независимо от множеството свои келтски и германски богове, често отъждествявани със силата и мощта на Юпитер- доказателство за безусловната културна хегемония на Рим сред варварските племена извън империята. Номадските варварите по северните граници на "Източен рим" още дори когато империя била неразделена и цяло и единно тяло, търпели влиянието не на Юпитер, а на Зевс, съобразно господстващите културни и религиозни практики в сферите на влияния на различните региони на империята. И това било докато макар и вече разделена, империята на Рим се подчинила на новородената религия на християнството, но макар да желаела своето културно обединение, културните различия оказали влияние и за разделянето на годеницата на Христос - църквата - давайки две нейни близначки Източната ортодоксална църква и Западната римокатолическа църква. Старите богове продължили подмолно и невидимо да копаят мостовете за християнското обединение на света чрез средствата на културата и политическите интереси с опит за реставрация на старото религиозно разделение на изтока и запада. Така чистата новородена религия позволила на средствата на старата политика и култура да бъде ако не умърсена, то поне разделена и осеяна с доктринални спорове и непреодолими противоречия, незаличени с вековете, а напротив.

Разсъжденията продължават тук
http://apollon.blog.bg/izkustvo/2011/06/17/.766683
цитирай
17. apollon - Обстоен, но елементарен анализ е ...
30.06.2011 11:56
Обстоен, но елементарен анализ е направен тук

http://www.bolgari.net/smis_l_i_etimologiia_na_vladetelskite_titli_kana%CF%83ybi%CE%B3i_i_kanazauci___chast_1_-h-191.html

Най-смешное следното тълкуване: Латинското прилагателно canus, cana, canum означава "aged, old, wise; white, gray; white-capped", а съществителното subig.i, subigo, subigere, subegi, subactus означава conquer, subjugate; compel. От тук, на латински КАНАСУБИГИ ще има приблизителното значение МЪДЪР ЗАВОЕВАТЕЛ (ВЛАДЕТЕЛ). Това обаче не означава, че същото значение тя ще има на езика на прабългарите.
На фона на гръцката инскрипция неуместно и некомпетентносе предлага латинско тълуване с латински думи - нелепа ситуация, вижте сами

KANAΣYBIΓI
цитирай
18. анонимен - Hi there!
20.02.2012 21:04
I do not even know with strong your blog greatly that warned me. God bless you “Love is like a virus. It can happen to anybody at any time.” - Maya Angelou
цитирай
19. krumbelosvet - Добре
28.01.2018 06:46
Има логика и изглежда възможно. Но не може ли НАУЧЕН СПОР да се води БЕЗ ПСУВНИ? Щото науката не печели от псувните.
цитирай
20. apollon - Никъде никой не псува.
28.01.2018 10:58
Никъде никой не псува.
цитирай
21. apollon - някои тъпаци пак ще намерят да за...
28.01.2018 10:59
някои тъпаци пак ще намерят да зададат въпроса, щом такава е тезата, защо не пише тангра а пише Юбе?
Който отговори на този въпрос ще го поздравя.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466643
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031