Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2016 22:36 - Монополизиране на аптечния пазар у нас
Автор: apollon Категория: Бизнес   
Прочетен: 3444 Коментари: 7 Гласове:
16

Последна промяна: 09.03.2016 18:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Върви кампания от страна на опонентите на Марешки, че лекарствата му били фалшиви. Ако това беше вярно, бензина който Марешки продава, би следвало поради евтината си цена да е фалшив и от него автомобилите да спират. Няма сведения хората заредили гориво от Марешки да са спрели от движение своите автомобили, поради некачествен или фалшив бензин. 
Не познавам Марешки, не ми е дори симпатичен. Но винаги когато някой съумее да пробие на родния български пазар и още по-неочаквано и дразнещо да печели от него, веднага се надига цяла суматоха от свраки, които плюят клюки , интриги, схеми за финансови злоупотребии ред небивалици, почти като в народния фолклор.
Каква е схемата за печалба на бизнесмена Марешки?
Българите и още повече конкурентите на Марешки не са способни да проумеят понятието свободен пазар. То кара клиентите да се движат от един в друг търговски обект - в случая аптеки според варирането на цените и да търсят най-ниската цена на доставяната стока. Това е главно в приоритета на поведението на онази част от населението, която е финансово зависима- тоест пенсионерите.
Бизнесменът Марешки е психологически търговец. Той знае, че младия човек, който боледува веднът на 5-6 лета, ще отиде в първата аптека и ще напазарува без да се интересува каква е цената. Пенсионерът, който разполага по презумция с ограничени доходи, не може да си позволи такова безумие, защото всеки месец минимум е във аптеката и около 30 от 50 процента от пенсионерския бюджет отива за лекарства. Единици са остарелите хора с добри гени, които не гълтат хап през целия си живот - те биват изключени автоматично от нашите калкулация тук при нас.
Как печели Марешки от своите конкуренти - много просто, залага на неимоверната алчност и желание за бърза печалба от страна на своите конкуренти. Ако попитате един опитен бизнесмен, кой грях е най-вреден за бизнеса му, ще отговори, че това е неговата собствена алчност.
Какво правят конкурентите на Марешки? Много просто - продават на максимално разрешената от държавата надценка при продажбата на лекарства. Уверявам ви тази надценка е най-високата в Европа. Така политиците се опитват да пълнят дупките в бюджета на държавата. Следователно конкурентите разчитат на максимална надценка без да залагат на оборотните нива.
Марешки заложи на своята реклама и реноме пълвите три години да продава на максимално ниски цени и заработи солидна клиентела. Тогава конкуренцията му започна да измисля баснословни обвинения за нередовността на неговия бизнес и лекарства.
За разлика от всички свои конкуренти Марешки продава на най-ниската надценка на лекарствата близка до тази на складовите цени, но осигурявайки си предварително с рекламна дългогодишна кампания нужната клиентела, той залага на огромните оборотни нива в България. Практически той е монополист на аптечния пазар в страната.
Марешки залага на финансово зависимия клиент - пенсионера, който ежемесечно има нужда от своите лекарства. Следователно за него той е най-чест и най-важен клиент. Той е светая светих на бизнеса му.
Какво се случва когато бизнеса ти върви толкова добре при толкова глупави конкуренти, с които разполагаш, че вече се налагаш като монополист.
Мрарешки започна да продава на все по-високи цени ориентирайки се правилно в действителността на пазара, защото вижда, че няма друг също така умен конкурент на пазара да сваля цените до техния възможен минимум. Следователно бизнесменът, сондирайки пазара, увеличи цените на своите рекарства, но така, че отново новите повишени цени на неговите медикаменти да са по-ниски "социологически" от най-евтиния на пазара негов конкурент.
Така Марешки печели от егоизма, алчността и не на последно място от глупостта на своите конкуренти, които не се опитаха дори да намалят цените. В резултат на това огромно количество аптеки фалихара. Това се отнася дори за централизирани вериги, с което се спомогна за допълнително централизиране на пазара и възможност за неговата монополизация.
В резултат на тази глупост 90 процента от фармацевтичния пазар е монополизиран. Ето какво може да направи една няколкогодишна реклама за ниски цени в България- резултати по огромни печалби и тенденция за превръщане на началния играг на дъмпинга на цените в истински монополист - по-страшен и по-алчен от останалите.
В момента ситуацията от аптеките се прехвърли и бизнеса за горивата.
Какъв е тъжния извод? Той се корени в тъпоумието на една система за огромни надценки на лекарствата, които привличат като мухи на мед търговците, но брутално отблъскват клиентите. Тъпите търговци - бивши комунисти, жадни за бързи печалби, не проумяват, че ниските цени са ключ към разчупването на пазара, който ако не се раздвижи, след кратко време в него може да пристигнат и мутрите, и политиците, и банкерите, поради неговата изключителна сладост и доходоносност.

Един бегъл поглед и върху фармацевтичната индустрия. Реномето й навън е съсипано заради каптагоновите скандали, в които държавата се замеси по време на прехода. Отвътре положението също е съсипано - скандали с объркани партиди ампули, неплащане на данъци от страна на големи български фармацевтични компании. Следователно цинизмът на общата картина е пълен. Вие ми кажете как българите да си купуват български лекарства при ярките съмнения за тяхното качество. 
Нужен е закон за защита на правото на здраве на българското население и специални отстъпки на държавата за цените на лекарствата, както и забрана на максималните надценки на лекарствата при толкова болно население. Така
нехайството и безхаберието са превърнати в главните оръжия на един легален геноцид. 
В резултат на действията на Марешки и на конкурентите му се очаква до края на годината да изчезнат от пазара и да бъдат закрити поне 5 процента от конкурентните му аптеки.

.









L





Гласувай:
16



1. zax - Относно лекарствата не всички са на ...
02.02.2016 23:16
Относно лекарствата не всички са на ниски цени, но масовите за ежедневието които са от първа необходимост за хора с ниски доходи са на конкурентни цени!

А за отношението към мутрите, до скоро го съдиха дето разби една на "селски" варненски общинар.
цитирай
2. mt46 - Поздрав!...
02.02.2016 23:33
Ако искаме свободен пазар, така би трябвало да бъде...
цитирай
3. dinkov - Динков
03.02.2016 05:15
apollon - прав си, само, че наполовина. Ще ти обясня защо. Примерът ми е с горивата. Има различни видове монопол. При горивата най-напред се установи монопол при доставката на горива на едро за дребните играчи и тогава се наложи монополно ниска цена при продажба на дребно. Това бе преди десетина години. Дори тогавашния министър на икономиката др. Румен Овчаров сключи "джентълменско споразумение" с големите вериги да държат максимално ниска цена при продажбите на дребно. Резултата бе: фалит на малките или които бяха на хубави места ги изкупиха. След като установиха монопол на продажбите на дребно разтвориха маржа (ножицата) между цена на доставка (едро) и цена на дребно колкото си искат и в продължение на години правят каквото си искат. Имам подобен постинг "Високи цени на горивата, някой от причините", ако ти е интересно прочети го. Да се върнем на Марешки. Каква ти е гаранцията, че ако монополизира пазара на лекарствата на дребно няма да разтвори ножицата на надценката на дребно. Ами никаква. Затова в нормалните държави има много жестоко "анти дъмпингово и анти монополно законодателство" и подобни схеми трудно се реализират. А в България как е ? " Комисия за защита на конкуренцията". Айде по-сериозно. Те освен да си взимат високите заплатки друго не вършат. Ех, че сладка службица. Да не искаш да си развалят рахатлъка като скокнат срещу монополистите. Ами ако ги уволнят ??? Примери много. Какво ще работят. Ще трябва те да излезнат на свободния пазар. Да ама за там се иска "дупе". Здраво "дупе". Затова всеки гледа да си намери сладка службица и там да си крота с години. А на Маришки с горивата му стискам палци. Сега монопола при тях е на региони. Дано нещо се поразчупи. Айде стига толкоз. А за постинга +1
Ицко
цитирай
4. morskipesni - Защо всичко трябва да бъде "побългарявано"?
03.02.2016 09:19
Москов продължава убийствата в здравеопазването, в услуга на крупната олигархия- болнична, аптечна, административна. А има готови европейски модели за подражание, на първо място- еднакви цени на лекарствата навсякъде, забрана на веригите от аптеки, забрана на лица които НЕ СА ФАРМАЦЕВТИ да откриват аптеки, "аптечна карта" - определяне необходимостта от броя аптеки за населените места. По отношение на горивата- държавата да стабилизира политически сектора, а не разни мошеници да си играят с цените и да побъркват хората.
цитирай
5. apollon - Изказали сте интересни мнения - ...
03.02.2016 10:53
Изказали сте интересни мнения - моята идея бе, че дъмпинга не винаги и добронамерен, а с него се цели вербуване на пазара и неговото последващо монополизиране.
В България фармацевта мисли така- учил съм 5 години, през това време нямам трудов стаж, държавата ми позволява максимална надценка и затова аз ще работя с нея, нищо че аптеката по цял ден е празна. Ето това е логиката на 100 процента от конкурентите на Марешки. Това се опитвам да подчертая. А всички тези събития носят отрицателни последици с още по-голямо затягане на цените в посока нагоре.
На аптечния пазар въобще не се говори за насърчаването на българското.
цитирай
6. helibet - Всяко лакомо чудовище ражда все ...
11.02.2016 13:56
Всяко лакомо чудовище ражда все по-голямо чудовище. И при хората е така.
цитирай
7. apollon - Нацизъм има във всяко едно човешко ...
28.02.2016 19:38
Нацизъм има във всяко едно човешко действие, породено от егоизма.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14469453
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031