Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2020 14:41 - Бомба! Аверите на Бойко от Турция ще ни залеят с евтин ток
Автор: zahariada Категория: Забавление   
Прочетен: 418 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 23.01.2020 14:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Бомба! Аверите на Бойко от Турция ще ни залеят с евтин ток

22.01.2020Владимир АлексеевБългария

  image

https://www.informiran.net/%d0%b1%d0%be%d0%bc%d0%b1%d0%b0-%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-

Заради ниския курс на лирата и факта, че не плаща емисии Турция ще ни залее с евтин ток.

Това заяви Иван Хиновски в интервю, публикувано в Economic.bg. е председател на Българския енергиен и минен форум и директор в енергийната консултантска компания „ПроЕкоЕнергия“.

 

Заемал е редица отговорни държавни постове – член на държавната пускова комисия на АЕЦ „Козлодуй“, директор на ядрена дирекция в „Енергопроект“  (1998-2001), изпълнителен директор на НЕК (1997-1998), зам.-председател на Борда на АЕЦ „Козлодуй“ (1999-2001).

– Г-н Хиновски, каква е причината в последно време България да внася повече електроенергия, отколкото да изнася, както беше по традиция?

– Основната причина е високата цена на електроенергията у нас и съответно ниската у съседите и по-конкретно в Турция.

– Че откога електроенергията в Турция стана евтина?

– Стана, защото с тази ниска цена на природния газ там, както и заради слабия курс на лирата турците напоследък „утрепват” всички на енергийния пазар.

– И колко е цената на електричеството там?

– Поне с 20% по-ниска, отколкото при нас – като себестойност. Аз Ви гарантирам, че вносът на електроенергия ще бъде все по-често явление за България. Защото цените на електроенергията у нас така и не успяха да ги регулират – нито КЕВР, нито на политическо ниво. Така например НЕК с този дългосрочен договор, който сключи за върхова енергия, фактически почти не участва в балансирането на пазара.

Знаете, че негативно на цените на пазара у нас силно влияят и дългосрочните договори както на двете „американски” централи в енергийния комплекс „Марица изток”, така и на ВЕИ-тата. АЕЦ „Козлодуй” също си продаде дългосрочно голяма част от енергията, поради което за борсата почти няма енергия, а тази, която я има, е скъпа. А тя е скъпа и ще става все по-скъпа поради високата цена на емисиите, които ТЕЦ-овете ни плащат и все повече ще плащат. Така че това е причината за вноса на електроенергия в България, който ще се увеличава.

В същото време Турция не плаща за въглеродни емисии, тъй като е извън Европейската система за търговия с емисии  (EU ETS). А тя има огромно количества енергия от въглищни централи, която вече е по-евтина от нашата, тъй като не е натоварена с такси за емисиите. Но, според мен, най-важната причина е, че Турция вече има огромен излишък от природен газ, и то – евтин. Турция внася синьо гориво от Русия, Иран, Азербайджан, Египет, плюс големи количества втечнен газ. Другата голяма причина наистина е ниският курс на турската лира, който стимулира нейния експорт.

– Добре, но ние внасяме електроенергия и от Сърбия. И там ли е по-евтина?

– От Сърбия внасяме основно хидроенергия, която винаги е по-евтина.

– Та в Сърбия няма ли суша? Да не би сушата да е само у нас?

– Не, в Сърбия няма суша, защото в Сърбия се мисли дългосрочно, а не като у нас. Сърбия си има хидроенергийния комплекс „Железни врата”, където винаги има постоянен воден приток, не зависи от локални валежи и дава огромно количество евтина електроенергия и на Сърбия, и на Румъния. Затова и ние от „Българския енергиен и минен форум” (БЕМФ) постоянно пледираме за възраждането на проектите за изграждане на двата хидроенергийни комплекса Никопол-Турну Мъгуреле и Силистра-Кълъраш.

Те са от началото на 80-те години на миналия век, но бяха замразени, тъй като се смяташе, че те ще попречат на АЕЦ „Белене”. Но, според мене, ако има малко разум в главите на управляващите у нас – тези два проекта би трябвало веднага да се размразят и да станат приоритети. Защото, ако бъдат построени, те ще дават около 650 МВт електроенергия.

– Общо, или само за България?

– Само за България и още толкова – за Румъния. А реализацията им би решила накуп и тотално много проблеми. На първо място се решават проблемите с ниските води за корабоплаването по река Дунав. На второ – напояването в тези региони драстично ще се подобри. И на трето място решава тотално проблемите на Електроенергийния системен оператор с регулирането на електропреносната система, което вече ще стане песен.




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. hloris - Не зная защо си го сложил в кат."забавление",
23.01.2020 15:21
но братята сърби май имат повече акъл в дългосрочен план с този техен хидроенергиен комплекс "Железни врата"

да,това е наистина пътят за решаването на водния проблем у нас,и ползите не са никак малко при това.
цитирай
2. zahariada - Да
23.01.2020 16:54
Заради снимката. Сериозен е поста.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39742840
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031