Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2011 18:09 - Удивителните създания
Автор: apollon Категория: Забавление   
Прочетен: 10438 Коментари: 5 Гласове:
11

Последна промяна: 03.11.2013 09:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тук ще разгледаме няколко удивителни създания - някои окинавски обитатели, животното макак като пример за висша степен за организация и панцерната щука - примитивна риба, всички с перфектна адаптация към обитаваната среда.
Японският макак е най-северно живеещата маймуна на света. Тя е единствената маймуна, която прави снежни топки и единствената, която ползва спа услуги на вулканични минерални водоеми през зимата. Живеят заедно с друг вид маймума наречена лангур, но двата вида маймуна нямат конкурентни взаимодействия, тъй като лангурите се хранят с листа, за разлика от всеядния японски макак. Macaca fuscata се нарича още снежна маймуна.
Панцерната щука (
Atractosteus spatula) е особено примитивна и древна риба, която издържа на изключително ниско ниво на кислород в речната вода. За да компенсира кислородния недостиг тя се покачва на повърхността за поеме чрез устата атмосферен кислород. Така щуката е перфектния речен хищник. Нарича се още риба алигатор.
Главна особеност на този вид е панцерния черепен щит. Името панцер произлиза от  панцерос- структура, подобна на щит изцяло изградена от твърда костна тъкан. Подобни фосилни панцерни риби са съществували през карбон.
Друг примитивен белег са така наречените люспи от ганоиден тип.
Г а н о и д н и т е л ю с п и се срещат много рядко при съвременните риби единствено при африканския многопер, американската панцерна щука и по опашната част на есетровите риби. Те имат слоесто устройство. Изградени са от костна тъкан, наречена изопедин, покрит с емайлоподобно вещество. Най-примитивни са ганоидните люспи при ръкоперките; наричат се космоидни. Те са съставени от четири пласта. Най-долният (изопединът) е компактно костно вещество, над него се намира костна тъкан със спонгиозна структура, следвана от твърд дентин, наречен космин, и най-отгоре има твърд и тънък емайлоподобен пласт.
Остров Окинава
Удивителният мангров свят на тинестия скачач и раците цигулари, както и на раците войници е пример за едно животинско пришествие и отлив.
Островът е пример за екологична катастрофа, довела до критичен минимум на популациите на окинавския дърдавец открит едва през 1981 година. Той е безкрила птица, гнездяща на земята и прехранваща се с гущери и насекоми. За да ограничат числеността на кроталите, японските учени внасят на Окинава индийската и мангуста, но не забелязват, че кроталите ловуват нощем, а мангустуте през деня. Така мангустата(около 30000 екземпляра на Окинава) и кротала достигнали критични размери. И двата вида процъфтявали докато дърдавеца бил атакуван както от мангустата, така и от кротала.



.


Macaca fuscata
image
image
Спа процедури на
Macaca fuscata
image
Atractosteus spatula - 3 метров екземпляр. Днес заради прекомерния спортен и промишлен риболов, такива екзепляри почти не се улавят. Уловените екземпляри рядко са гиганти. Виждате чудесна риба чудовище.
image
imageimage

Американски учени откриха най-малката змия в света под камък на карибския остров Барбадос, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.Влечугото от новия вид Leptotyphlops carlae с дължина 10 см. и тънко като спагети е по-малко от други 3100 известни вида змии, твърди биологът от Държавния университет на Пенсилвания Блеър Хеджис, който е участвал също в откриването на най-малката жаба (в Доминиканската република) и най-малкия гущер (намерен в Куба) в света.Змията не е отровна. Храни се с термити и ларви на насекоми, но за начина й на живот не се знае много. Не е известно и дали е нощно животно.


Pterois volitans
Единствената риба, която хищната и отровна риба лъв не може да изяде е рибата куфар. Въпреки малките размери на последната, при поглъщането й от рибата лъв, хищника изпитва силна болка, което води до освобождаването на рибата-куфар.
image
image

Акули фантоми - живи фосили
Chimaera monstrosa (norwegian ghost shark)
imageimage
image
Акулата таласъм - особеност е изтрелването на острозъбестата челюст за захващане на потенциалната жертва - тази примитивна и високо адаптивна способност за успешен лов дава отлична приспособяемост на вида за повече от 80 милиона години.

image

image

image

Зашеметяващата катерица може да скача, ходи, копае, лети и катери. Освен всичко друго тя е красива и очарователна за децата.
image

image

imageimageimageimage







Гласувай:
11



1. plushok - Хубаво
04.07.2011 18:25
Интересно и поучително.
Харесват ми постовете ти!
Поздрав!
Ани
цитирай
2. apollon - благодаря
04.07.2011 18:30
благодаря
цитирай
3. анонимен - Зитицх
12.07.2011 00:24
Майна, има супер интересна темация у форумот, ела да кажеш мнение, ето линкот:

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=11817&pid=177084&st=0&#entry177084
цитирай
4. barborok - :)))
13.07.2011 20:05
много е хубаво да видя един адекватен блогър в топ десет на блог.бг
цитирай
5. apollon - Оценявам високо това мнение - ще ...
13.07.2011 20:13
Оценявам високо това мнение - ще гледам и занапред да го спазвам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14471220
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031