Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2013 19:30 - България с най-много столични градове в света. Мозайки от Марцианопол.
Автор: apollon Категория: Туризъм   
Прочетен: 8683 Коментари: 3 Гласове:
12

Последна промяна: 15.03.2014 13:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Няма друго толкова малко парче земя с толкова много столични градове, множество от които датират от римско време. Да започнем изброяването им за нуждите на гордата национална статистика в утвърждаването на българскота самосъзнание:
Markianopolis е древен римски град, разположен близо до днешния град Девня, България в бившата  римска провинция Тракия. Той първоначално е бил наречен Parthenopolis но е преименуван впоследствие от Траян по името на сестра си, Марциана и в нейна чест. Между 187 и 193 г. градът попада под юрисдикцията на провинция Долна Мизия. Градът бил в период на висок просперитет до готското нашествие по времето на династията на  Северите.  Друга готска атака по време на царуването на Галиен през 267 ще доведе до нов икономически упадък в района.
Марцианопол се възражда под управлението на император Диоклециан , и се превръща в център на Мизия Секунда в диоцеза на Тракия. Градът се превръща във важен епископски център от края на третия и началото на четвъртия век. За кратко Markianopolis става временно столица на империята по време на конфликта  на император Валент с готите , и за кратко е имал честта да бъде най-големият град в Тракия. В 447 Markianopolis е унищожен от хуните под предводителството на Атила. Император Юстиниан I възстановява града и го укрепва. 140 година след падането на града от хуните е завладян отново, този път от аварите. Византийските армии скоро ще  възвърнат града и той ще продължи да бъде важен център в района до пълното му унищожение от аварите през 614 г от новата ера. На монети градът е отбелязан като
MARKIANOΠOΛITΩN.
image

Руини от Марцианополис
Град Нове, отстроящ на 4 километра от съвременен Свищов при село Стъклен е столица на римската провинция Долна Мизия по времето на управлението на император Домициан. По времето на Диоклециан Нове се затвърждава отново като столичен град на Мизия Секунда.
Нове е и столица на Теодорих Велики, предводителстващ готите по време на нападението им над империята на Рим.
Дуросторум в лицето на днешния унаследяващ град Силистра е столица на провинция Скития по времето на Диоклециан.
Рациария - римски град, намиращ се до днешното видинско село Арчар, превърнат в гробница от видни български иманяри-мародери и известе ооще като Colonia Ulpia Ratiaria. Този римски град е резиденция на военния дук на XIII  Гемина легион и столица на Дация Рипензис.
Сердика е тракийско селище на племето серди, което е превърнато в столица на Дакия Аврелиана по време
на управлението на Марк Аврелий. При Диоклециан тази провинция е разделена на две като Сердика остава столица на Дакия Медитеранея. Този малък град на Европа има свой античен театър с овална форма с резмерите на Колизеума, който стои заровен под Хотел в центъра на днешния град. За жалост няма нормално гражданско общество, което да го представи не са като туристическа атракция, но и като достойно историческо наследство на България. Вероятно са нужни подписки на граждани, за да се обнародва волята на народа.
През 316 година от новата ера император Константин Велики приема в Сердика за първи път в света закона на Манимизиум (Manumisium), с който монарха дава право на епископа на Сердика и на църквата като цяло да освобождава роби.
Излишно е да споменавам Никулицел, Плиска, Преслав, Търново и Охрид.
Видин е столица на България по време на управлението на цар Страцимир. Никопол е столично седалище  на цар Иван Шишман.
Диоклецианопол в лицето на днешен Хисар очаква в неугледен вид по-нататъшната си разруха. Тка личната резиденция на Диоклециан не може да бъде възстановявана и реставрирана, поради тесногръдие на общината и неусвояване на европейски фондове. В момента градът е балнеосанаториален призрак с един призрачен крепостен град от миналото и множество изоставени санаториуми около него.
Всички тези столици тънат в нищета и голяма част от тях са превърнати в български купчини от камъни, за което изпитвам личен срам. Както винаги имаме най-много, а даваме най-малко.
Редно е да се спомене и сръбския град Ниш, така както споменаваме и Охрид, който е столица на римската провинция Дардания (столица Наисус, лат. Naissus, днес Ниш) по времето на император Диоклециан. Нужно е да се позчертае, че по времето на цялата медиевална история на България Ниш е римски ,  непосредствено след това български град до Руско-Турската осводителна война, когато сръбски войски окупират града и го анексират към Сърбия, нанасяйки небивал терор на българското население. Средновековния град Преспа е столица по времето на Комитопулите и техните наследници.
image
Видин
Roman villa in Novae
  imageimage

Военна болница край Нове (Свищов)
image

Легионарски квартири в Нове
image


(Амфи)театърът на София
imageimage

imageimage



Римски мозайки от Марцианополис
imageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimageimage











Гласувай:
12



1. rizar - Аполон
18.10.2013 12:45
по същата логика, можем да кажем, че Русия има най-много градове, защото всяко княжество си е имало столица. Вярно е наистина, че много пъти сме си местили столицата, но някои градове, като Рациария, Нове и др. си ги включил напълно излишно.
цитирай
2. apollon - Оставам безмълвен пред мъдростта ...
18.10.2013 18:53
Оставам безмълвен пред мъдростта на историята - фактите са факти. Свищов, Арчар, Дръстър, Ниш, Сердика, Видин са наследници на римски столични градове. Никой не се сравнява с Русия, а самата Русия е тази, която претендира да бъде Трети Рим.
Може на някой да не му харесва, но това е точната историческа истина без преувeличение.
За своята толкова малка територия - това е абсолютен рекорд.
цитирай
3. apollon - За ценителите на туризма и географията -ето един интересен блог
19.10.2013 10:50
http://cartograf.wordpress.com/page/5/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14430760
Постинги: 5334
Коментари: 10421
Гласове: 19316
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031