Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2018 12:58 - Супа от праз с мащерка и Барутински боб с цвекло
Автор: apollon Категория: Рецепти   
Прочетен: 7447 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 27.04.2020 12:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Едни слоеве на българското общество стават все по-бедни, а други все по богати. Независимо от всичко праза си остава храна за простолюдието и все пак без нея не може дори кухнята на богатите.
Супата има своята предистория -влизам в магазин и една от бабите, които си купуваха праз ми разказа следната изключително проста супа, която може да приготви дори дете.
2-3 супени лъжици брашно се разтварят в малко вода
2 стръка ситно нарязани стръкове от праз се добавят към тенджера с литър и половина вода, в която се добавя разтвора с брашно. Слага се на огън докато заври
и няколко стрити стръка мащерка.
Разбира се, заради естетическия вид на супата може да бъде добавен един надробен морков и ситно нарязани дръжки от листата на целина. Ефектът на добавките е феноменален.
Добавянето на расиран картоф може само леко да разнообразен вкуса и консистенцията на супата по отношение на нейната гъстота.
imageimageimageimage

Барутински боб с цвекло по Баташки
  • 500 г шарен боб
  • image3 глави лук - 400 г
  • image3 бр. моркови - 300 г
  • image1/2 глава целина - 250 г
  • image150 мл олио
  • image1 кг сурова наденица
  • image600 г или две средни глави чекане или 300 г червено цвекло и 300 г консерва домати
  • imageсол, червен пипер, джоджен, магданоз, чубрица, бял риган на вкус
  • image1 глава сух чесън
При рецептата от Батак цвеклото кисне 1 седмица в оцет и тогава се ползва за ястието.
Чекането можете да замените с консерва от домати и печено във фолио червено цвекло.
Нарежете на големи парчета наденицата и я запържете леко в олиото, колкото да си пусне мазнината и овкуси олиото. Извадете и оставете настрана.

Бобът се накисва във вода за 24 часа. Сварете шарения боб в 1 л вода или на 2 чаши боб сложете 4 чаши вода.

Нарежете на ситно целината, морковите и лука. Задушете в олиото с малко вода от варения боб. Добавете сварения боб, нарязаното на кубчета чекане или консервата домати и нарязаното на кубчета червено цвекло. Подправете със сол, обеления и смачкан чесън, червения пипер и подправките на вкус. Ако е нужно добавете и малко от водата в която е врял боба. Разпределете в 10-12 гювечета. Сложете парче наденица върху боба. Печете гювечетата с капак около 1 час на температура 135С, на фурна с вентилатор, след което махнете капака и оставете за половин час ястието да се запече само на горната скара на фурната.










Тагове:   морков,   мащерка,   брашно,   супа,   праз,   целина,   apollon,


Гласувай:
8


Вълнообразно


1. kvg55 - apollon,
27.09.2018 13:01
Въпросът е : Засища ли такава супа?
цитирай
2. apollon - О, да.
28.09.2018 08:21
О, да.
цитирай
3. apollon - валиден е принципа на мечото Пух - ...
28.09.2018 08:22
валиден е принципа на мечото Пух - колкото повече, толкова повече.
Колкото по-голямо количество от тази нискокалорична супа ядете, толкова по сит ще бъдете.
цитирай
4. tota - Трябва да има и диетични дни,
28.09.2018 09:06
но да не са всичките такива. Благодаря за рецептата! Зная за праз яхния, праз с яйца, праз с маслинки, но праз супа - интересно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14469312
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031