Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2015 18:06 - Печен заeк с девесил, кимион и бяло вино
Автор: apollon Категория: Рецепти   
Прочетен: 4078 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 15.03.2016 15:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Печен заeк по балканджийски

Основната и най-важна особеност при приготвяне на заека, е че месото трябва да бъде нарязано на дребни парчета, а по-големите парчета трябва да бъдат допълнително надрязани, за да може сухото месо на заека да поеме колкото се може повече мазнина по време на готвенето и по този начин да бъде сочно и крехко, вместо жилаво и кораво. Парчетата месо се овалват в сол и кимион и се поставят на дъното на тавата като между тях плътно се нареждат резените картоф. Добавя се 1 по-голяма кафена чашка олио. Поръсва се със суха подправка от листа на девесил, за предпочитане на фирмата Биосет, заради пресните свойства и качество на подправката и едва след това се залива от около 800-900 мл бяло трапезно вино, което за предпочитане е да не е сладко или с добавки на вкусови или мирисни подобрители. Най-доброто решение е домашното бяло вино, но в никакъв случай не и пелин. Пече се на умерена фурна като по средата на изпичането парчетата месо се обръщат. Добре е както месото, така и картофите да бъдат покрити с вино, което в прочеса на печене се изпарява в значителна степен. Месото е добре изпечено ако се къса при пробождане с вилица. Ако виното се изпари се добавят допълнително 100-200 мл и изпичането продължава още 30 минути.
Смея да твърдя, че това е най-вкусното приготвяне на заешко, което би задоволило и най-претенциозните вкусове. Не жалете подправката девесил - изсипете по-голяма част от нея от опаковката й.
Добре е също ястието да се пече завито във фолио за по-бързата и ефективна кулинарна обработка на ястието. Добавянето на други подправки не е желателно.
За допълнителен цвят към олиото може да бъде прибавен и допълнително разтворен червен пипер на вкус и за по апетитен вид на ястието.
Друг вариант на рецептата е вместо да се прибавят картофи, да се добави смес от цели гъби печурки, нарязани на шайби моркови и едронарязан кромид.
imageimage
image
Eто така не трябва да изглежда заяка ви - когато е цял той остава жилав, корав и сух. Само това не е допустимо.
image












Гласувай:
5
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 9863105
Постинги: 5170
Коментари: 10005
Гласове: 17791
Архив
Календар
«  Октомври, 2018  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031