Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2020 19:21 - През 2017 г. Световната банка издаде „пандемични облигации“, които бяха настъпили на падеж през юли 2020 г. Дали Уолстрийт зад забавянето при обявяването на
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 748 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.04.2020 19:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

През 2017 г. Световната банка издаде „пандемични облигации“, които бяха настъпили на падеж през юли 2020 г.

6 април 2020 г.
 ренегат 

http://www.renegadetribune.com/is-wall-street-behind-the-delay-in-declaring-the-coronavirus-outbreak-a-pandemic/

http://www.renegadetribune.com/the-world-bank-issued-pandemic-bonds-in-2017-that-were-set-to-mature-in-july-2020/

Световната банка емитира „пандемични облигации“ през 2017 г. с лихвен процент от 12%, който беше определен за падеж през юли 2020 г., с един улов: Ако „коронавирусът“ се превърне в пандемия, тогава инвеститорите ще загубят всичките си пари.

image Maria image@ml_1maria    

So World Bank issued “pandemic bonds” in 2017 with an interest rate of 12% that were set to mature in July 2020, with one catch: If “coronavirus“ became a pandemic - and in 2017 they called Coronavirus by name - then investors would lose all their money.

  image   1,825 7:12 PM - Mar 18, 2020 Twitter Ads info and privacy   2,006 people are talking about this      

 

Прочетете повече за това:



image

Дали Уолстрийт зад забавянето при обявяването на огнището на коронавирус е „пандемия“?

 27 февруари 2020 г. ренегат 

  От Уитни Уеб

А малко по-известен специализирана връзка, създадена през 2017 г. от Световната банка може да съдържа отговора, защо световните здравни власти на САЩ и са намалели с етикет глобалното разпространение на романа коронавирус на "пандемия". Тези облигации, които сега често се наричат ​​„пандемични облигации“, бяха очевидно предназначени да пренесат риска от потенциални пандемии в страните с ниски доходи на финансовите пазари.

Въпреки това, предвид нарастващата епидемия от коронавирус, инвеститорите, закупили тези продукти, биха могли да загубят милиони, ако световните здравни власти използват този етикет във връзка с скока в случаите на глобален коронавирус.

Във вторник федералните здравни служители в Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) обявиха  , че се подготвят за „потенциална пандемия“ на новия коронавирус, който за пръв път се появи в Китай в края на миналата година. Световната здравна организация (СЗО) заяви, че приблизително 80 000 в световен мащаб са се заразили от болестта, повечето от тях в Китай, докато повече от 2700 са починали.

Някои обаче твърдят, че опасенията на CDC за вероятна пандемия са дошли твърде късно и че трябва да се предприемат действия много по-рано. Например, в началото на февруари д-р Антъни Фочи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести на САЩ, заяви пред New York Times  , че романовият коронавирус е „много, много преносим и почти сигурно ще бъде пандемия “, докато бившият директор на CDC д-р Томас Р. Фриден е повлиял на тези опасения по това време, заявявайки, че„ все по-малко вероятно е вирусът да се съдържа “.

Въпреки тези предупреждения, наред с много други, CDC изчака да обяви опасенията си, че вирусът може да се разпространи в Съединените щати. Тяхното обявление от вторник развълнува пазарите, изтривайки 1,7 трилиона долара  на борсовата стойност само за два дни. Предупреждението на CDC разгневи  президента Тръмп, който обвини агенцията в ненужно призраци на финансовите пазари.

По-специално, служителите на СЗО са предприели още по-предпазлив подход от CDC в последните си коментари, заявявайки, че все още е „твърде рано“ да обявят огнището на коронавирус за „пандемия“, като същевременно твърдят, че „е време да направите всичко, което бихте искали направете подготовка за пандемия. "

Отказът да се обозначи огнището на пандемия е странно, тъй като се отнася до  епидемия или активно разпространяващо се заболяване, което засяга два или повече региона по целия свят. Това понастоящем описва географското разпространение на силно заразната нова коронавирус, което вече доведе до значителни групи от случаи, далеч от Китай, а именно в Италия и Иран. Страни, по-близки до Китай, като Южна Корея, също наскоро преживяха експлозия от нови коронавирусни инфекции.

Възможно е опасенията относно употребата на думата „пандемия“ да разстроят световните пазари и да доведат до икономически сътресения, подобно на случилото се с американския фондов пазар след съобщението на CDC във вторник. Въпреки че тези опасения са валидни, има също така доказателство, че определен клас облигации, емитирани от Световната банка, които са тясно свързани с официалните декларации за пандемии, също могат да бъдат отговорни за това, че са насочили служителите на СЗО и CDC да не използват този термин, въпреки че последиците от това може да се отрази негативно на глобалното обществено здраве.

Пандемични облигации: „схема като никоя друга“

През юни 2017 г. Световната банка обяви  създаването на „специализирани облигации“, които ще бъдат използвани за финансиране на създадения по-рано Механизъм за спешно финансиране на пандемия (PEF) в случай на официално призната (т.е. призната от СЗО) пандемия.

Те се продават по същество при условие, че тези, които инвестират в облигациите, ще загубят парите си, ако някоя от шест смъртоносни пандемии удари, включително коронавирус. И все пак, ако пандемия не се е появила преди падежа на облигациите на 15 юли 2020 г., инвеститорите ще получат това, което първоначално са платили за облигациите обратно, освен лихвите и премиите за тези облигации, които те получават между датата на закупуване и дата на падеж на облигацията

PEF, който тези пандемични облигационни фондове, е създаден от Световната банка, „за да насочи към финансиране на прихващане към развиващите се страни, изправени пред риск от пандемия“, а създаването на тези така наречени „пандемични облигации“ е имало за цел да прехвърли пандемичния риск в нисък -приходите към световните финансови пазари. Според прессъобщение на Световната банка  за пускането на облигациите, СЗО подкрепи инициативата на Световната банка.

Въпреки това, има много повече от тези „пандемични връзки“, отколкото среща очите. Например, PEF има „уникална структура на финансиране [която] съчетава финансиране от облигациите, издадени днес, с извънборсови деривати, които прехвърлят пандемичен риск от огнища на деривативни контрагенти.“ Световната банка твърди,  че тази структура е използвана с цел "привличане на по-широк, по-разнообразен набор от инвеститори."

Критиците обаче нарекоха ненужно криволичещата система „ грабеж, активиран от Световната банка “, който обогатява посредници и инвеститори вместо целевите средства, в този случай страните с ниски доходи, които се борят за борба с пандемията. Тези критици попитаха  защо не просто да дадат тези средства на орган като Фонда за действие при извънредни ситуации към Световната здравна организация (СЗО), където средствата могат да отидат директно в засегнатите страни, които се нуждаят.

По-специално, СЗО определя дали пандемията отговаря на критериите, според които парите на инвеститорите ще бъдат прехвърлени в PEF, за разлика от техните собствени джобове, което би се случило, ако не бъде декларирана пандемия между сега и когато облигациите бъдат определени за падеж през този предстоящ юли.

През 2017 г. новинарският сайт Quartz  описа механизма  на „пандемичните облигации“ по следния начин:

Инвеститорите купуват облигациите и получават редовни плащания по купони в замяна.  Ако има огнище на заболяване, инвеститорите не получават първоначалните си пари.  Има две разновидности на дълга, като и двата са планирани да паднат през юли 2020 г.

Първата облигация събра 225 милиона долара и има лихвен процент от около 7%. Изплащането на облигацията се преустановява, ако има  огнище на нови грипни вируси или coronaviridae  (SARS, MERS). Втората, по-рискова облигация набра 95 милиона долара при лихва над 11%. Тази  облигация задържа парите на инвеститорите, ако има огнище на  Филовирус, Коронавирус , Треска на Ласа, Треска в долината на Рифт и / или Кримска Хермогична треска в Конго. Световната банка също е издала 105 милиона долара суап деривати,  които работят по подобен начин. (акцент добавен) “ 

През 2017 г. Световната банка е издала 425 милиона щатски долара в тези „пандемични облигации“, а продажбите на облигации са били с 200 процента презаписани, „с инвеститорите, които искат да получат ръцете си върху възвръщаемостта на офертите с висока доходност“, според доклади . Досега притежателите на премии на облигации бяха финансирани до голяма степен от правителствата на Япония и Германия, които са и основните финансиращи национални държави на СЗО  зад САЩ и Обединеното кралство. Докладите твърдят, че повечето притежатели на облигации са фирми и физически лица със седалище в Европа.

Някои анализатори твърдят, че тези пандемични облигации никога не са били предназначени да подпомагат засегнатите от пандемия страни с ниски доходи, а вместо това да обогатят инвеститорите на Уолстрийт. Например американският икономически прогнозист Мартин Армстронг нарече пандемичните облигации на Световната банка „гигантска хазарт в глобалното финансово казино“ и „схема като никоя друга“, наскоро аргументирайки, че тези облигации могат да представляват „структурирана деривативна бомба със закъснител“, която биха могли да използват финансовите пазари, ако пандемия бъде обявена от СЗО. Армстронг продължи да казва, че е в интерес на СЗО да обяви огнището на коронавирус за пандемия, но отбеляза, че по този начин те ще доведат до значителни загуби на притежателите на облигации.

Дори икономисти на институциите като бившия главен икономист на Световната банка и министър на финансите Лари Самърс критикуваха програмата на Световната банка, като отхвърлиха PEF като „ финансова несигурност “. Бодо Елмерс, директор на програмата за финансиране на устойчивото развитие на Глобалния политически форум, също нарече пандемичните облигации „ безполезни “, докато Олга Джонас, която работеше в Световната банка като икономист повече от 30 години, заяви, че програмата е „ създадена да се провали ", Защото облигациите бяха изработени с цел" намаляване на вероятността за изплащане. "

Икономически и бизнес анализатор и домакин на подкаста " Quoth the Raven " Крис Айрънс каза пред MintPress News,  че по отношение на пандемичните облигации: "Важното е да се съсредоточите върху това кой може да се възползва от това, да не бъдете обявени за пандемия", е трудно задача, като се има предвид, че самоличността на повечето облигационери понастоящем не е публично достъпна.

Айронс също така отбеляза, че според него „СЗО и CDC са били малко уловени тук“ и че някои правителства, които финансират СЗО, по-специално администрацията на Тръмп, изглежда „по-загрижени за борсата, отколкото да предоставят на хората информация, че може да е необходимо и жизненоважно. " Той добави, че натискът върху СЗО за затворени врати от страна на тези, които са в състояние да загубят финансово от официална декларация за пандемия, ще бъде „нечувствителен“.

Как да задействате изплащане

С нарастването на вируса на коронавируса нараства безпокойството сред инвестираните в пандемични облигации, които ще изплащат на страни, засегнати от коронавирус, въпреки ясното забавяне от страна на СЗО при обявяване на огнището като пандемия. Въпреки че СЗО би могъл теоретично да промени критериите, които биха предизвикали изплащането и доведоха до загуба на облигационерите, някои скорошни доклади твърдят, че притежателите на облигации се стремят да се освободят  от облигациите преди датата на падежа им през юли.

Германската медийна агенция Deutsche-Welle  отбеляза  , че спусъкът за първи клас пандемични облигации, оценен на 225 милиона долара, обикновено би бил изпълнен поради критерия за над 2500 смъртни случая в „развиваща се страна“. Въпреки това СЗО заяви, че това не отговаря на посочения критерий, тъй като не счита Китай за развиваща се страна, въпреки че собствените критерии на Световната банка  считат Китай за развиваща се страна.

За втората и по-рискова категория пандемични връзки тези връзки се задействат, когато въпросната болест премине международна граница и причини повече от 20 смъртни случая във втората страна. Към момента на публикуването на тази статия Иран е регистрирал поне 50 смъртни случая , което би трябвало да предизвика тази втора категория пандемични облигации, оценена на 95 милиона долара. И все пак СЗО все още не коментира как е изпълнен този критерий за облигации от втора категория.

Решението на СЗО да откаже да използва „р-думата“ може да е резултат от няколко фактора, въпреки че пандемичните облигации са големи като стимул от 425 милиона долара за това. Макар че избягването на употребата на термина може да угоди на притежателите на пандемични облигации, той има огромни отрицателни последици за общественото здраве в световен мащаб, особено предвид факта, че ранните действия срещу епидемични и пандемични огнища се считат за наложителни.

Функционална снимка | Работник, облечен със защитен костюм, пръска дезинфектант като предпазна мярка срещу коронавирус в гараж на автобус в Сеул, Южна Корея, 26 февруари 2020 г. Ahn Young-joon | AP

Уитни Уеб е журналист на MintPress News със седалище в Чили. Тя е допринесла за няколко независими медии, включително Global Research, EcoWatch, Института Рон Пол и Инструмента на 21 век, наред с други. Тя направи няколко радио и телевизионни участия и е носителка на наградата „Серена Шим“ за 2019 г. за безкомпромисна честност в журналистиката.

  •  Германия може да глоби социални медии до 50 000 000 евро за „реч на омразата“
  • Магическият Ед Мосберг разказва на Майк Cuckabee за това как е избягал от определена смърт много пъти 
    Може също да ти хареса
image Палатин, Хесиян, Холандец: Три образа на германеца в Америка - I част  7 декември 2015 г. 
  image Деветнадесет осемдесет и четири завършва 70 години в свят, който изглежда много като книгата  13 май 2019 г.

image Слънчевото колело: таен източник на нашата азбука  4 август 2015 г. 
 



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39753313
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031