Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2019 21:06 - Сайт на ЕП: Българската рецепта как се затваря устата на разследващ журналист
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 1152 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 08.03.2019 21:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Сайт на ЕП: Българската рецепта как се затваря устата на разследващ журналист

Публикувано на 07.03.2019  в България  

https://bultimes.com/%D1%81%D0%B0%D0%B9%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BF-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D0%B7/?fbclid=IwAR2tcyXPm1ryimDTn5f99fV02vzAM7tsmS86U7GwnJdalMjSrs0hRCk1vvE

Финансираният от Европейския парламент медиен сайт EUelectionsBulgaria.com информира европейската общественост за репресиите, които застигнаха разследващата журналистка Валя Ахчиева, чието предаването „Открито“ бе свалено от програмата на БНТ. Спряният от излъчване материал на Валя Ахчиева беше за нередностите при проверките на автобусния превозвач „Юнион Ивкони“. При два инцидента с техни автобуси загинаха 3 души и още много пострадаха. БНТ се опита да забрани на Ахчиева да публикува разследванията си, но тя се опълчи и последва нов удар.

 

Публикуваме целият материал на  EUelectionsBulgaria*, в който се разкрива рецептата за това как се затваря устата на разследващ журналист, в която участват БНТ, прокуратурата и автобусния превозвач, собсвеност на бивш депутат от управляващата партия ГЕРБ.

Българската рецепта как се затваря устата на разследващ журналист

 

Българската национална телевизия (БНТ) по невнимание разкри много прост механизъм, който позволява на големите играчи с гузна съвест да спрат публикуването на журналистически разследвания, засягащи техните интереси. Спомагателна роля при убиването на смущаващи разкрития се играе от прокуратурата и от медийния шеф, особено ако този човек по някаква причина е уязвим.

БНТ изпрати в сряда (6 март) до медиите*, които използва като пощенска кутия, информация, целяща да навреди сериозно на разследващия  журналист Валия Ахчиева, седмичното предаване на която беше спряно миналия януари. През последните седмици Ахчиева публикува разследващите си материали на този сайт, pro bono.

С това съобщение, вероятно без да осъзнава, БНТ разкрива рецепта как се убиват смущаващи журналистически разкрития. Те пишат, че „дни преди излъчването“ на предаването на Ахчиева на 9 декември 2018 г. „са получени две писма [от тези към които е насочено разследването], в които са изразени съмнения относно качествата на работата на БНТ като обществена телевизия, както и по отношение на нарушения на етичните и професионални стандарти от журналист, работещ в медията, за което е сезирана Прокуратурата.“

 

Журналистическото разследване, планирано за излъчване на 9 декември, не беше излъчено. То се отнася до снизходителността на органите, контролиращи автобусните превози, по отношение на автобусната компания “Юнион Ивкони”, която е собственост на бивш депутат от управляващата партия ГЕРБ. Предаването разглежда обстоятелствата, свързани с две големи автобусни катастрофи, в които шест души са загубили живота си и повече от двадесет са ранени.

 

Изявлението  на БНТ продължава: „БНТ реагира незабавно, като изпрати писмо до Върховната касационна прокуратура, за да провери случая. БНТ, като отговорна обществена медия, не може да си позволи да излъчва програма, която подлежи на проверка от компетентните органи”, пишат те.

Толкова е просто: субектът или субектите с гузна съвест се обръщат към прокуратурата, като твърдят, че журналистът е нарушил етични и професионални стандарти (сякаш прокуратурата е компетентна по тези въпроси). Още повече, че медийното ръководство спира предаването, защото подлежи на проверка от „компетентните органи“, които те също сезират, за да има двойна проверка. И те наричат това “отговорно” отношение …

Но защо ръководството на БНТ толкова силно желае да застане на страната на онези с гузната съвест?

Просто е. Шефът  на БНТ Константин Каменаров е съден за шофиране в нетрезво състояние. За да избяга от съдебното заседание на 18 февруари, той представи медицинско свидетелство за болест. Въпреки това, Каменаров присъства на среща с шефовете на пресата в Европейския парламент, посветена на фалшивите новини, която се провежда на 19 февруари. Разкритието дойде, след като БНТ сама излъчи кадри, показващи как Каменаров присъства на събитието.

Освен това, Ахчиева разкри, че Каменаров е подписал писмо, в което я предупреждава да не публикува разследващите си материали в други медии, докато е бил в болничен.

Ако бъде осъден по обвиненията за  шофиране в нетрезво състояние, Каменаров рискува да получи до 3 години затвор. Също така той ще трябва да напусне БНТ, тъй като ръководителят на тази медия не може да бъде човек с присъда.

Ръководителят  на една медията не трябва да бъде човек, уязвим от манипулации, но това е друга история…

Frognews.bg




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39747712
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031