Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2017 11:08 - Да се простим с Наим - Великият !
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 4414 Коментари: 4 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image
В България с приятел.
image
В Родината с близки.
image
Дойде си в България, за да изпрати най-големия треньор Абаджиев, който го създаде.

Да се простим с Наим – Великият !

 

            България и Турция ще се простят с най-великият щангист на нашето време, а може би и въобще. Роденият в махала Разделна на село Птичар Наим Сюлейманоглу си отиде само на 50 год., след като направи от тежката атлетика невиждано шоу. Той не бе само велик спортист, бе превърнат насила и в дипломатически скандал, благодарение на тъпотията на българските комунисти с „възродителния процес”. Селското момче избра свободата си и остави златна диря в историята на спорта в Турция. Донесе им първата олимпийска титла, а после и още две, бе осиновен от президента Тургут Йозал, имаше всичко, което можеше са си представи човек, но накрая джобният Херкулес бе победен от алкохола, наркотиците и стимулантите, но и това сякаш е в реда на нещата – не всеки издържа на месомелачката, наречена голям спорт. И на непосилната Слава.

            Наим бе велик, наистина велик атлет!

            Това, което той сътвори надхвърля човешките представи за възможностите на тялото. През 1980 год. най-големият изследователски институт за възможностите на човешкото тяло в САЩ прави прогноза за пределите на човешкото тяло. За нуждите на НАСА. Тогава прогнозират, че не е възможно човек да вдигне три пъти собственото си тегло и това е абсолютния предел на възможностите на костната система на човешко същество. Само след три години, през 1983 год. на световното в Москва Стефан Топуров, който тежи 60 кг. тласка 180 кг., а после във Варна тласка 185 кг. и поставя началото на нова ера в тежката атлетика. Наим повтори това няколко пъти като с тегло 56 кг. изтласка в Сараево 173 кг. Само седем човека са правили това и шест от тях са българи! Великият Ангел Генчев в Сеул с тегло 67 кг. тласна 202.5 и това бе наистина абсолютният предел на представите ни за човешки възможности. Правили са го само българи, родени и отгледани тук. Кой каквото иска да си говори, но Иван Абаджиев победи земното притегляне и  бъдете сигурни това не става само със стимуланти, нима САЩ, Китай и Русия нямат с пъти по-добри медикаменти от нас?! Не, не става и Наим Сюлейманоглу е доказателството за това.

            Ние наистина не умеем да ценим това, което сме имали, защото Наим донесе и на България две световни титли. На почти невръстна възраст. Спомням си далечните години, когато Иван Абаджиев го доведе в „Дианабад”. Беше само на 11 години, с невинен поглед на диво зверче. Тренерът  му пускаше да гледа детски анимационни филмчета, защото само те го увличаха. А после влизаше в залата и дисковете трополяха методично в ръцете на този висок едва 147 см. Херкулес. Беше нещо сякаш извънземно… И се заредиха титлите – три пъти олимпийски и седем пъти световен. И няма никакво значение за България ,или за Турция… Когато питат Абаджиев през 1988 год. какво да правят с разрешението да се състезава Наим на Олимпиадата в Суел, Папата на щангите отговаря: „Никой няма право да спира такъв гений от подиума”.

            Иначе винаги остана с обич към България, последно дойде, за да изпрати човека, който го създаде – Иван Абаджиев. Сега е тръгнал пак при него, след като победи законите на физиката.

            Нека изпратим Наим Сюлейманоглу с обич и почитание, нека Бог да го прости и да е лек пътят му Нагоре!




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. rosiela - БОГ ДА ГО ПРОСТИ!
19.11.2017 11:11
Светла му памет!
цитирай
2. shtaparov - Neka ne zabraviame, 4e Wazrodit...
19.11.2017 11:49
Neka ne zabraviame,4e Wazroditelnia proces be razporeden ot Moskva,a "na6ite" komunisti biaha samo izpalniteli.
цитирай
3. анонимен - Neka ne zabraviame, 4e Wazrodit...
19.11.2017 12:35
shtaparov написа:
Neka ne zabraviame,4e Wazroditelnia proces be razporeden ot Moskva,a "na6ite" komunisti biaha samo izpalniteli.




Абсолютно вярно.
цитирай
4. chavdar01 - ДА УВАЖИМ ЧОВЕКА НА КРАЯ НА ЗЕМНИЯТ МУ ПЪТ! СВЕТЛА МУ ПАМЕТ.
19.11.2017 19:19
ВЕЧНА МУ ПАМЕТ!
НЕТА Е ПЪЛЕН С ОБИДИ И ПРОСТОТИИ СРЕЩУ НЕГО ЗАРАДИ БЯГСТВОТО МУ ОТ БЪЛГАРИЯ,НО НЕ СА ПРАВИ!
ПО ТОВА ВРЕМЕ В БЪЛГАРИЯ ТАЛАНТА ВИНАГИ ИМАШЕ ТАВАН И АКО ИСКАШЕ ДА СЕ РАЗВИВА НАГОРЕ ТРЯБВАШЕ ДА "БЯГА"! СЕГА НЕЩАТА СА ДРУГИ,НО НЯМАМЕ ТАЛАНТИ. НО НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА ХОРАТА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА "БЯГАТ".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541060
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031