Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2011 06:11 - Да се върне ли цар Фердинанд в България?
Автор: apollon Категория: Политика   
Прочетен: 3467 Коментари: 5 Гласове:
9

Последна промяна: 22.09.2014 15:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Според последното изрично и предсмъртно желание на цар Фердинанд, монарха иска да бъде погребан в България и това е потвърдено в личните мемоари на абдикиралия владетел. Инициативен комитет и семейството на монарха прави всичко възможно да бъде върнат Фердинанд в България като ковчежна пратка, което да цели подобряване имиджа на България, по подобие на други такива случаи в бивши социалистически страни. Тракийските дружества в България и историческите среди са категорично против връщането на тленните останки на монарха. Интересно е какво мисли всеки българин по този въпрос на една ситуация, която е намерила своето фактологическо решение относно следните факти. Фердинанд вече е погребан в град Кобург. Ясно,точно и категорично. Самият син на монарха Борис III не позволява приживе на баща си да идва в управляваното от него царство. Една доста принципна позиция.
Най-принципната позиция обаче е на самия Фердинанд - той абдикира сам от престола след няколко поредни национални катастрофи.
Надявам се е невъзможно наличието на такова болно политическо мислене, при което да се търсят политически дивиденти от една отминала човешка смърт.
Конкретното желание на Фердинанд е той да бъде погребан до съпругата си в католическия храм в Пловдив.
Питам се наистина в едно отчаяние на обществото кое е по-важно - стимулирането на културния туризъм с транспорт на вече установени от естествения ред на нещата тленни останки или съхраняване на историческата чест.
Може би имотите на Фердинанд - една народна лепта, така надлежно възвърната на наследниците, са малък жест.
Бих искал да попитам колко от нас ще се почувстват горди от костите на царя и те могат ли да бъдат канонизирани в крайна сметка? Това ли е крайната цел на инициативния комитет?
И би било лицемерие ако само питам без да дам личното си мнение.
Аз лично нямам против Фердинанд да остане в град Кобург просто защото фактологията е такава. Не бих имал против наследниците да желаят изпълнението на волята на своя баща, щом самите те са смели да не се опасяват за тяхната сигурност в страната, от която Фердинанд абдикира.
Аз съм твърде далеч от това да ме питат или да ме зачетат като мнение. Народът и народното събрание избрали за цар Фердинанд, а той избрал народа на България. И не само това - Бог избира управниците на една страна и той им поставя короната. Следователно моето мнение е невалидно, независимо от факта, че аз не виждам проява на стил в транспортирането на тленни останки. И все пак човек има право на последно желание за своята смърт, а живите следва да бъдем снизходителни.
Изходът явно не зависи от никое мнение, защото е сложен и ще бъде облечен в дрехите на показността, полемиката, дебата.
Питам се като гражданин на тази страна, след като минахме през взривяване на мавзолея на разединителя на нацията на две половини, какво още предстои да се случи. Махаме бутафорни мавзолеи, взривяваме ги, а от отвъдното излизат нови кандидати да се наредят на опашката, за да запълнят празнината на съвремието ни, която ние не можем да запълним, а вместо това стари и нови идоли и култове ще я запълнят. Сякаш няма край. Сякаш не живота на хората е важен, а смъртта на определени индивиди. Ето според мен това е болното мислене.
Има нещо много правдиво в историческото възмездие. Фердинанд желае Пловдив, а бездомните тракийци в Пловдив не желае царя на България дори и пост мортем. Заслугите на Фердинанд са принос в индустриализацията на страната, прокарването на жп линии, развитие на науката, основател на операта в страната. Недостатъци: краен националист- авантюрист, движи страна във външната политика като сателит на Германия, невъзвратима намеса в македоно-освободителното движение, две поредни национални катастрофи.
А че Фердинанд ще ни дойде на гости, в това не би имало спор щом има инициативен комитет. Самото име инициативен комитет е показателно. В България ако нямаме работа, то поне имаме колкото щете инициативи, които напук стават реалност. И макар заслугите на Фердинанд да са безпорни и много, точно толкова, колкото са и неговите липси и загуби, аз не бих го нагрубил, само че няма сила на света, която да ме застави да го почитам, дори това да го желае неговия внук Симеон-Сакс-Кобурготски.
Съвсем скоро в напълно чудомировски стил ще накацат политиците по клоните на медийната трибуна и ще затръбят това, което им е заповядано. Кметът на Пловдив вероятно пръв ще подпише петиция за драгоценните кости и тяхното заветно казане точно и именно в Пловдив, а не в София например. Туристическият инфоцентър в Пловдив, който е световно прочут с липсата на работа и със работната си скука, веднага ще почне да печати брошури, че Пловдив се е превърнал в световно известен царски град. Накрая работарчето хиперкомплексарче ББ ще даде охрана за мощите, за да бъдат те денонощно охранявани. Ще започнат 24 часови емисии по новините как се чувстват костите на царя в новото си местоположение, как е влагата и други физически параметри на въпросния комфорт. Ще започне едно 24 часово балканско шоу, на което по балкански обичай ще бъде посветен самостоятелен телевизионен канал - точно както се редяхме на опашките на мавзолея,  за да видим или не видим мустаците на вожда и този мавзолей май някой лош чичка взриви без да получи орден за цялата тази работа.

Като заключение в егашната действителност, цар Фердинанд нито се връща в България, нито пристига, а някъде закономерно се намира във вакуума на свойта собствена история и своето собствено дело и оценка - такава, за която политиката, провидението и жизнената сила са го тласкали да извърви.

В заключение да се върне ли труп в родината на кравата, от която цял живот е бозал като паразит, отговарям с думите на Стоян Михайловски: има живи, които въобще не е трябвало да се раждат, но има и мъртви, които трябва непрекъснато да се убиват. Грешно е да се вади нож на  беззащитен и затова вместо да бъдат убивани, следва да бъдат забравяни.










Гласувай:
9



1. apollon - ----
05.04.2011 10:40
Ето цитатът, на който се налага да отговоря:
boliarkabg - Мнение
07:45
"позволявам си първа да коментирам и изкажа мнение. Вече писах в постинга си,че Велико Търново е готово да приеме костите на поредния български владетел и да ги погребе до другите български владетели. Аз мисля,че това е едно компромисно и добро решение. Добър или не всеки владетел бива погребан и е редно да бъде в земята,която е управлявал. Примера е: в църквата на Вавел в Краков Полша почиват всички полски владетели,а в гроба на Владислав Варненчик има пръст от варненското поле,защото костите му не са там. Едва ли всички полски крале са били идеални и добре упралвлявали. Не само те,а всички други. Скромното ми мнение е това и подкрепям инициативата на Велико Търново."


Самият Фердинанд иска да е погребан до гроба на съпругата си в Пловдив.

Имате обаче благородството и културата да не плюете по своите управници точно защото сами сме си ги избрали. Това е вид самоуважение.
цитирай
2. boliarkabg - не плюя господине по никого, ако ...
05.04.2011 11:31
не плюя господине по никого,ако добре сте прочели!
цитирай
3. apollon - Пловдив прави това, което се налага ...
05.04.2011 12:22
Пловдив прави това, което се налага и това, което е искала политиката.
цитирай
4. apollon - Eто някои мисли на Фердинанд
30.08.2011 15:03


http://kjelqzkov.log.bg/article.php?article_id=93632&page=1#last_com
цитирай
5. apollon - Ето и едно различно мнение h...
22.09.2014 15:02
Ето и едно различно мнение

http://tota.blog.bg/lichni-dnevnici/2013/12/14/car-ferdinand-sakskoburggotski-alchen-izmamnik-ili-chujd-age.1219012
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14467303
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031