Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2013 20:43 - Оставен да умре
Автор: plantagenet Категория: Новини   
Прочетен: 15310 Коментари: 17 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Да го оставим да умре или да се помъчим да го спасим?

image

Името му е Стойчо Ангелов Николов и е оставен от държавата да умре. Той си е избрал за целта подобаващо място, което е алеята на Старите гробища във Варна. Неговата история е до болка позната на всички ни и показва цялото безхаберие и античовечност на настоящата система. 
Преди време е бил щофьор, но е претърпял инсулт и повече не е можел да работи. От ТЕЛК го освидетелстват, като нетрудоспособен и започва да получава инвалидна пенсия. Обаче преди 6 месеца същите тези от ТЕЛК му отнемат правото за получаване на инвалидна пенсия и Стойчо остава без пари. Още по лошо става, когато собствената му дъщеря го изгонва от къщата, в която е живеел и така той се оказва на улицата без никакви пари. Граждани живеещи в района на няколко пъти подават сигнали до местните бюрократични "социални" институции, но оттам вдигали рамене и се оправдавали, че Стойчо бил на 55 години и нямал нужните години за социална пенсия. На всичкото отгоре, когато идвали при него същите тези псевдосоциални служби и Стойчо им се молел да го приберат с тях, да го настанят в някой дом. Те обаче му се подигравали и му казвали, че щели да го приберат, когато бил готов за ... и посочвали Старите гробища зад него. 
В момента той живее там на алеята на Старите гробища във Варна, като около него смърди на фекалии и урина. Не се е къпал от 6 месеца, а дрехите му са се впили в тялото. Гледката е ужасна, защото виждаш как едно човешко същество се разлага бавно и мъчително. За него няма надежда, защото държавата го е оставила да умре и той ще умре с настъпването на зимата. Може би само чудо би го спасило да изкара минусовите температури на открито. 
Той със сълзи на очите ми сподели, че знае, че ще умре и вече се е отчаел и просто се моли това да стане по-бързо.
На клипа, който съм заснел с него е само една малка част, защото нямах достатъчно място за повече. Там, където сега се намира е оживено място, а срещу него се намира дори и офис на телевизия "СКАТ". 
Аз сам нищо не мога да направя. Безсилен съм пред бюрократичната схватка на системата. Това, което сега правя е да пробвам да насоча вниманието към този човек и да се надявам, че ще съумеем да го спасим с общи усилия. 

клип - youtu.be/xOpkCm8Syew



Гласувай:
11



1. mileidi46 - !!!
27.10.2013 01:05
Както виждам,няма реакция и от аудиторията на блог.бг...
Какъвто народа,такива и управниците му,нали сам си ги избира!!
Направо нямам думи!Къде е гражданското общество на Варна??Пишете вие до Господари на ефира,да му дадат един фургон от сирийският ,,контингент"..нещо трябва да направите!!ГОСПОДИ,БЪЛГАРИТЕ СА ПОЛУДЕЛИ...
Незнам,не съм в Бг,незнам как бих могло да се реши проблема на този нещастен човек..:((((((
цитирай
2. seasonofthewitch - В Блог бг кога ли е имало реакция,Милейди?!А беше пусната преди 3 денонощия!
27.10.2013 08:03
mileidi46 написа:
Както виждам,няма реакция и от аудиторията на блог.бг...
Какъвто народа,такива и управниците му,нали сам си ги избира!!
Направо нямам думи!Къде е гражданското общество на Варна??Пишете вие до Господари на ефира,да му дадат един фургон от сирийският ,,контингент"..нещо трябва да направите!!ГОСПОДИ,БЪЛГАРИТЕ СА ПОЛУДЕЛИ...
Незнам,не съм в Бг,незнам как бих могло да се реши проблема на този нещастен човек..:((((((

Сериозните неща в Блог бг винаги сме ги чели и подминавали като зомбирани!

цитирай
3. nefertiti20 - Добре де...системата..... системата
27.10.2013 11:12
а къде е дъщерята?!....Създава човек деца, отглежда ги, изучава ги....и накрая когато той изпадне в немощ и нужда....децата имали семейства и не можели да с грижат за родителите си!Това какво е...искам да попитам?! Родителите ми са болни от 20 години...майка ми 6 години е на легло, баща ми след катастрофа преди 20 години осакатя....и какво...аз трябваше да ги зарежа , изгоня, и да ги оставя да умрат?! Това може да го направи само човек без сърце!!! Хиляди пъти съм ги връщала от оня свят, и пак ако мога ще ги върна....но никога докато са живи няма да ги изоставя.....това са родителите ти...те са те създали...ако не са били те ...теб нямало да те има на тоя свят!!!...Срамота....не ги разбирам такива хора...като дъщерята!!!Ами ако един ден децата ти които гледаш и храниш, над които трепериш постъпят така с теб?!!! Нямам думи....хора без души!
цитирай
4. plantagenet - Днеска бях при него и го поразпитах, ...
27.10.2013 18:44
Днеска бях при него и го поразпитах, защо е изгонен и той ми даде повече подробности. Първо ми каза, че след като е получил инсулт и е минал на инвалидна пенсия и имал над 90% инвалидност, като ръцете му са сковани, а дясната от рамото не може да е движи. Положението е същото и с кркаката му, като едвам ходи или не може почти да върви. Получавал е 390 лв пенсия, която доколкото разбрах е вземала дъщеря му. Сподели ми, че понеже е изкарал инсулт и пускал на гащите си, което вбесявало дъщеря му и тя го изпратила на квартира, която е плащала с част от неговата пенсия. Обаче той е трябвало да минава на ТЕЛК отново, доколкото разбрах, но понеже е трудноподвижен и е изтървал по всяка вероятност някакъв срок и му спират инвалидната пенсия. Следователно и дъщеря му спира да плаща наема на квартирата, къде е живял и го изгонват. Той отива при дъщеря си, но тя го изтърпява само 3 дена и го изхвърля, понеже се изпускал пак на гащите си и почти нищо не можел да прави сам.
Мога да направя нов клип ако трябва, но на него трудно му се разбира, като говори заради инсулта.
цитирай
5. notar - Ами ако имам желание да помогна, как ...
27.10.2013 19:46
Ами ако имам желание да помогна, как да пратя пари, дрехи, какъв номер носи... Само е споменат проблема, но варианти за решение не.А аз живея далеч, но имам нещо предвид...
цитирай
6. sewerina - Поне на първо време...
27.10.2013 22:56
Знам,че не е решение,но дали не може да се организираме и да измислим начин там на място да изградим нещо,което да спира дъжда и вятъра?
цитирай
7. borissov - Няма време за разтакаване
28.10.2013 14:06
Цоциалните служби във Варна, дето са на държавно цоцане, явно са унесени в приятна дрямка и имат нужда не от алармиране, а направо от разритване. Иначе на първа спешност ще е добре да се организира, примерно от plantagenet, някаква дарителска сметка. Такава, разбира се, не трябва де се прави директно на името на клетия несретник, защото това, което минава за негова дъщеря явно има пълномощно и усойницата, дето се спотайва в нея като нищо ще се размърда ако усети дори и звън на стотинка!
цитирай
8. borissov - Препоръка
28.10.2013 15:18
Най-бързо и лесно става чрез имейл линк към PAYPAL
цитирай
9. studopor - Единствената надежда за този чо...
28.10.2013 16:53
Единствената надежда за този човек, според мен е, ако се намери някой добър човек, който да може да го приюти при себе си и да се грижи за него... Иначе никой няма да си мръдне пръста... Социалните - те, ясно е, нищо няма да направят също...
Чудно ми е само - как може в България да има толкова много хора, които карат коли за 100 000 лева, да живеят в палати, да носят слипове по 50 кинта парчето, а всеки да вдига ръце, че нищо не може да направи... "Човек за човека е вълк", казват. Не е вярно!! Вълците не са способни на такава гнусотия!!!
цитирай
10. pepiii - Поредният трагичен случай! Нека ...
28.10.2013 17:02
Поредният трагичен случай! Нека измислим някакав изход и да помогнем на човека.Това със сметката е вариант..но както знаем "Обединението прави силата",за това да се съберем няколко човека и да задействаме нещата..Желаещи да пишат!
цитирай
11. plantagenet - Благодаря на всички, които искат да ...
28.10.2013 18:36
Благодаря на всички, които искат да помогнат и наистина чрез обединяването може да постигнем нещо. Наблюдава се и леко раздвижване при хората във Варна и това му вдъхна малко сили на човечеца.
Днеска се свърза с мене медицинско лице, което е имало подобен случей и ми сподели някои подробности, които ще са ни от полза.

Значи първо при оглед на снимката на Стойчо се забелязвало, че ръцете му не се оросявали правилно поради инсулта от една страна и поради ниските температури най-вероятно от друга страна. На един от пръстите му се наблюдавало най-вероятно и вече загниване на плътта, което можело да доведе и до ампутация. Обаче може и да е просто рана, която изглежда, като нагнила плът спрямо снимката. Тоест нужен е обстоен преглед от медицинско лице и най-вече не на улицата.
Другото, което ми бе споделено е, че по всяка вероятност по време на престоя си от шест месеца на открито Стойчо е претърпял и втори инсулт. Поради тази и причина са умрели много от мозъчните му клетки, което може да е довело до загуба на памет, психически увреждания, дезориентираност. Поради тези и причини се налага да му бъде намерен адвокат, който да го представя пред социалните. Такъв адвокат може да е някой, който му вземе историята присърце и реши да му помогне. Това, което разбрах е, че гражданските му права са нарушени. Самият той е за хоспис, където да му се назначи лечение, рехабилитация и така нататък.
Също така ми бе и обяснено, че поради липса на рехабилитация и е напълно възможно да получи и още един инсулт, който ще е може би вече и фатален. С риск да прозвучи нечовешко, но ми бе казано, че може и да е за негово добро да се отърве колкото се може по-рано, понеже зимата идвала.

Това, което мисля, че е най-правилно е да се вдига шум и да се намери подходящ човек - адвокат или тази информация за Стойчо да достига до колкото се може повече места и все някой, който е на някакъв пост и има "връзки" да го кажем из социалните служби да задейства нещо за него.
цитирай
12. plantagenet - Преди малко ми дадоха и този линк, ...
28.10.2013 18:45
Преди малко ми дадоха и този линк, където клипа с този човек е достигнал и до Нова Тва

http://novanews.bg/mynews/view/2013/10/27/6821/%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B0-%D1%83%D0%BC%D1%80%D0%B5/

Споделям и някои коментари:

Здравейте! Днес попаднах на този линк, чиито създател за мен е непознат, но го видях в социалната мрежа.

Аз минавам по тази алея и съм виждала човечеца, който е тотално отхвърлен от нашата система и собствената му дъщеря! Живее на алеята по гробищата в гр.Варна, няма никакви дрехи, пари или храна. Идва зима и вероятно ще умре, ако остане дълго по улиците!


27.10.2013 23:40
Валя

Аз също минавам редовно по тази алея и често го виждам.На няколко пъти му носих храна и дори дрехи и джапанки,защото ходеше с едни,почти останали без подметки,платненки.Почти цяло лято спеше на една от пейките,а сега явно му е твърдо или студено на пейката,спи на земята до нея.Ползва една торба с дрехи за възглавница и се завива с едно одеало,което явно пак някой му е дал.Не е ли възможно да се направи един репортаж за него,та така евентуално да се задвижат и институциите? Предварително ви благодаря и от негово име!

цитирай
13. plantagenet - Нова информация за Стойчо с лъч н...
29.10.2013 19:19
Нова информация за Стойчо с лъч надежда

Днеска по обяд е направен с него репортаж от Нова Телевизия, а надвечер минавайки по алеята не го видях. Не видях оделата му, торбите с дрехи и храна, което ме зарадва донякъде, че може би е вече прибран на топло и ще може тази нощ да спи, като нормално човешко същество под покрив и на меко легло.

Надявам се да сме успели, но все още не искам да се радвам, защото ме е страх да не го видя пак утре там стоящ на пейката или спящ на земята.

Иначе някои хора ми пишат, че не можели да коментират в блога, но аз не мога да им кажа поради каква причина, защото не съм поставял никакви ограничения.
цитирай
14. kristinaant - Дай Боже наистина да е станало чудо и ...
29.10.2013 22:19
Дай Боже наистина да е станало чудо и този нещастен човек, който вече половин година живее на пейката срещу нас да има къде да заспи спокойно....
цитирай
15. curly - Информация
30.10.2013 11:39
Ето какво се случа със Стойчо---> http://novanews.bg/news/view/2013/10/30/60949/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%BC%D1%8A%D0%B6-%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0-/?utm_source=index&utm_medium=link&utm_campaign=hot
цитирай
16. plantagenet - Информация
31.10.2013 18:55
Здравейте на всички и ви благодаря от името на Стойчо, че успяхме с общи усилия да го спасим поне засега от сигурна смърт.
Както сте разбрали може би от медиите в момента е настанен в СУПЦ "д-р Анастасия Желязкова", но не знаем за колко време и дали няма след някой ден, когато отшуми този медиен интерес към него да го върнат обратно на пейката до Старите гробища.

В тази връзка е започнала официална кампания по набиране на средства за Стойчо. В тази капания пари не се събират, а само материални неща - дрехи и консервирана храна, като ако някой от вас иска да се включи може да използва следните контакти:

e-mail: helpstoicho@abv.bg
телефон: 0878288490

Също искам да кажа, че аз лично никакви кампании по събиране на пари не съм предприемал. Мисля, че дадени хора злоупотребяват и се мъчат да използват случилото се за собствени облаги. Ако някъде някой се представя за мене и ви иска пари, то трябва да знаете, че сте попаднали на измамник. За съжаление и такива хора ги има.
цитирай
17. plantagenet - Каква е ситуацията около Стойчо?
09.11.2013 23:18

В момента той все още се намира в Социалния учебно-професионален център „Анастасия д-р Железкова“ във Варна. Там ще остане настанен до издаването на нови документи за самоличност и ново освидетелстване от ТЕЛК, като от общината лично се заеха да му съдействат това да стане колкото се може по-бързо. До този момент обаче няма никакво развитие спрямо това, което са обещали.

Предполагам, че много хора го забелязват пак на пейките до Старите гробища и сигурно се чудят, защо е отново там? Искам да ви успокоя, че не е изхвърлен от Социалния дом, където се намира, но доколкото разбрах от него там не им давали редовно храна, както и нямало ток и поради тази причина той все още не се е изкъпал.
Относно редовното хранене в този дом са подадени сигнали и в последствие Стойчо потвърди, че са започнали да им дават редовно храна. По отношение обаче на хигиенните им нужди за момента все още нямам информация дали има развитие.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: plantagenet
Категория: Политика
Прочетен: 58216
Постинги: 4
Коментари: 43
Гласове: 46
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031