Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2018 09:51 - Две хранителни етимологии за кашкавала и тутманика, които всеки българин употребява, без да разбира
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 7926 Коментари: 4 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тутманик - ястие от тесто с мая и сирене, името на което е турцизъм от тутма- задържане, разделяне, заради задържането на тестото до неговото втасване, преди да се изпече във фурната и допълнителното разделяне на тестото при неговото оформяне.
Кашкавал -итал. диал. cascaval = caciocavallo „вид сирене“, което произлиза от лат. cāseus caballī „конско сирене“.Основната диалектна форма е думата caciocavallo,
която се произнася качкавало и от своя страна е точна фонетична форма на българския вариант на думата - кашкавал. Колко кашкавал и тутманици е изял българския народ само той си знае, но едва ли някой се сеща в ежедневието, какво означава това, което яде. Вероятно най-силно развития аграрен регион на Италия, Сицилия е главна точна на вноса по море на суровината из пристанищата на Балканския полуостров.




Гласувай:
7



1. shtaparov - Много ми е интересно кога хилядо...
08.12.2018 01:28
Много ми е интересно кога хилядолетните турски номади,които не са имали свои къщи да не говорим пък за свои ниви се научиха на земеделие,та да "учат" Българите как се прави симид,бюрек и тутманик? Интересно е и друго- как така кашкавалът се разпространил в Италия от онази област,в която отседнали Алцековите Българи и как името,което ние ползваме за него има разумно обяснение на Български а "италианското" му име има някакво смешно обяснение на италиански,което върви повече за Българи отколко за италианци? Историята не е чула римляни да са ползвали дори конско мляко,да не говорим за конско сирене! Модата за употреба на конски продукти е донесена без съмнение от Българите и не само в Италия,а най-вероятно по целия свят което означава,че няма и половинпроцентов шанс италианци да са открили "конското сирене" преди нас!

Въпреки това гласувах "ЗА" статията- тп ме подсети да издиря Българска етимология и на думата "тутманик" за да покажа за сетен път,че няма как полупустинни азиатски номади като турците да са учели на земеделие земеделски,и то европейски народ като Българите!
цитирай
2. shtaparov - Много ми е интересно кога хилядо...
08.12.2018 01:30
Много ми е интересно кога хилядолетните турски номади,които не са имали свои къщи да не говорим пък за свои ниви се научиха на земеделие,та да "учат" Българите как се прави симид,бюрек и тутманик? Интересно е и друго- как така кашкавалът се разпространил в Италия от онази област,в която отседнали Алцековите Българи и как името,което ние ползваме за него има разумно обяснение на Български а "италианското" му име има някакво смешно обяснение на италиански,което върви повече за Българи отколко за италианци? Историята не е чула римляни да са ползвали дори конско мляко,да не говорим за конско сирене! Модата за употреба на конски продукти е донесена без съмнение от Българите и не само в Италия,а най-вероятно по целия свят което означава,че няма и половинпроцентов шанс италианци да са открили "конското сирене" преди нас!

Въпреки това гласувах "ЗА" статията- тя ме подсети да издиря Българска етимология и на думата "тутманик" за да покажа за сетен път,че няма как полупустинни азиатски номади като турците да са учели на земеделие земеделски,и то европейски народ като Българите!
цитирай
3. natali60 - На италиански
29.12.2018 10:29
caciocavallo се произнася "качокавалло" или даже се изпалзва съкратената му форма cacio (качо), и двете означават сирене. В Западна Европа се правят жълти сирена, а на Балканите - бяло саламурено сирене, както и жълто - кашкавал.
Някои имена на тестени закуски у нас са популярни на турски, но това не означава, че сме ги научили от турците.
цитирай
4. apollon - Чудесно обяснение.
29.12.2018 16:34
Чудесно обяснение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465840
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031