Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11 09:51 - Две хранителни етимологии за кашкавала и тутманика, които всеки българин употребява, без да разбира
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 650 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тутманик - ястие от тесто с мая и сирене, името на което е турцизъм от тутма- задържане, разделяне, заради задържането на тестото до неговото втасване, преди да се изпече във фурната и допълнителното разделяне на тестото при неговото оформяне.
Кашкавал -итал. диал. cascaval = caciocavallo „вид сирене“, което произлиза от лат. cāseus caballī „конско сирене“.Основната диалектна форма е думата caciocavallo,
която се произнася качкавало и от своя страна е точна фонетична форма на българския вариант на думата - кашкавал. Колко кашкавал и тутманици е изял българския народ само той си знае, но едва ли някой се сеща в ежедневието, какво означава това, което яде. Вероятно най-силно развития аграрен регион на Италия, Сицилия е главна точна на вноса по море на суровината из пристанищата на Балканския полуостров.




Гласувай:
6
0



1. shtaparov - Много ми е интересно кога хилядо...
08.12 01:28
Много ми е интересно кога хилядолетните турски номади,които не са имали свои къщи да не говорим пък за свои ниви се научиха на земеделие,та да "учат" Българите как се прави симид,бюрек и тутманик? Интересно е и друго- как така кашкавалът се разпространил в Италия от онази област,в която отседнали Алцековите Българи и как името,което ние ползваме за него има разумно обяснение на Български а "италианското" му име има някакво смешно обяснение на италиански,което върви повече за Българи отколко за италианци? Историята не е чула римляни да са ползвали дори конско мляко,да не говорим за конско сирене! Модата за употреба на конски продукти е донесена без съмнение от Българите и не само в Италия,а най-вероятно по целия свят което означава,че няма и половинпроцентов шанс италианци да са открили "конското сирене" преди нас!

Въпреки това гласувах "ЗА" статията- тп ме подсети да издиря Българска етимология и на думата "тутманик" за да покажа за сетен път,че няма как полупустинни азиатски номади като турците да са учели на земеделие земеделски,и то европейски народ като Българите!
цитирай
2. shtaparov - Много ми е интересно кога хилядо...
08.12 01:30
Много ми е интересно кога хилядолетните турски номади,които не са имали свои къщи да не говорим пък за свои ниви се научиха на земеделие,та да "учат" Българите как се прави симид,бюрек и тутманик? Интересно е и друго- как така кашкавалът се разпространил в Италия от онази област,в която отседнали Алцековите Българи и как името,което ние ползваме за него има разумно обяснение на Български а "италианското" му име има някакво смешно обяснение на италиански,което върви повече за Българи отколко за италианци? Историята не е чула римляни да са ползвали дори конско мляко,да не говорим за конско сирене! Модата за употреба на конски продукти е донесена без съмнение от Българите и не само в Италия,а най-вероятно по целия свят което означава,че няма и половинпроцентов шанс италианци да са открили "конското сирене" преди нас!

Въпреки това гласувах "ЗА" статията- тя ме подсети да издиря Българска етимология и на думата "тутманик" за да покажа за сетен път,че няма как полупустинни азиатски номади като турците да са учели на земеделие земеделски,и то европейски народ като Българите!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 9990801
Постинги: 5171
Коментари: 10015
Гласове: 17824
Архив
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31